Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1194824_0001.png
1194824_0002.png
1194824_0003.png
1194824_0004.png
1194824_0005.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. december 2012UdlændingekontoretBirgitte Kleberg Maare2012-0032-0445591716
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 35 (UUI - Alm. del), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Zenia Stampe (RV).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 35 (UUI - Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlæn-

dinge- og Integrationspolitik:

”Spørgsmål

35:

Ministeren bedes redegøre for den gennem-snitlige screeningstid, dvs. hvor lang tid der går, fra en ansøgerførste gang indsender sin ansøgning (familiesammenføringifølge henholdsvis danske regler og EU-regler, permanent op-hold, statsborgerskab, visum samt arbejds- og studieophold) ogtil sagen er fuldt oplyst og selve sagsbehandlingen kan påbe-gynde. Herudover bedes ministeren oplyse, hvor stor en del aftiden en ansøgningssag ”venter” på henholdsvis myndighederog ansøger.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingestyrelsen, og jeg skal på den baggrund oplyse føl-gende:Udlændingestyrelsen foretager systematisk en screening af alle første-gangsansøgninger om familiesammenføring og alle ansøgninger om tids-ubegrænset opholdstilladelse, når ansøgningerne modtages i styrelsen. Vedscreeningen vurderes det, om sagen er fuldt oplyst. Såfremt sagen ikke erfuldt oplyst, vil ansøger eller den herboende reference normalt blive an-modet om at fremsende de manglende dokumenter eller oplysninger. Nårstyrelsen har modtaget de pågældende dokumenter eller oplysninger, vilsagen blive betragtet som fuldt oplyst.Udlændingestyrelsen har – for sager om familiesammenføring (første-gang), sager om familiesammenføring efter EU-reglerne (førstegang) ogsager om tidsubegrænset opholdstilladelse – opgjort den gennemsnitligetid fra ansøgningen er modtaget, til sagen er fuldt oplyst.Familiesammenføring efter udlændingeloven og familiesammenføring ef-ter EU-reglerneOpgørelse af den gennemsnitlige tid fra ansøgningen er modtaget til sagener fuldt oplyst, fordelt på sagstype pr. 4. november 2012:
2

Sagstype

Gennemsnitlig tid fra modta-

gelse af ansøgning til fuldt op-

lyst sag (antal dage)

2246
Familiesammenføring efter udlændinge-loven, førstegangFamiliesammenføring efter EU-reglerne, førstegang
Opgørelsen er baseret på de pr. 4. november 2012 verserende sager, som erscreenet til at være fuldt oplyste, og på de i perioden fra den 1. januar 2012til den 4. november 2012 afgjorte sager, som var fuldt oplyst forud for af-gørelsen. Ansøgninger, som i forbindelse med screeningen viste sig ikke atvære fuldt oplyste, og som på opgørelsestidspunktet fortsat ikke var fuldtoplyste, indgår således ikke i opgørelsen. Det bemærkes, at opgørelsen erforetaget ved et særtræk. Udlændingestyrelsen har ikke erfaring med lø-bende statistiktræk af denne karakter, hvorfor der tages forbehold for vali-diteten.Generelt bemærkes, at antallet af dage fra modtagelse af en ansøgning tilsagen er fuldt oplyst ikke er genstand for en løbende validering, og derforskal tallene bruges med forsigtighed.Tidsubegrænset opholdstilladelseDen gennemsnitlige tid fra ansøgning om tidsubegrænset opholdstilladelseer modtaget til sagen er fuldt oplyst udgør 78 dage for sager, hvor ansøg-ningen er indgivet før 1. juli 2012, og som verserede eller var afgjorte pr.5. november 2012.Opgørelsen er baseret på de pr. 5. november 2012 verserende sager, som erscreenet til at være fuldt oplyste, og på de i perioden fra den 1. januar 2012til den 5. november 2012 afgjorte sager, som var fuldt oplyst forud for af-gørelsen. Ansøgninger, som i forbindelse med screeningen viste sig at ikkevære fuldt oplyste, og som på opgørelsestidspunktet fortsat ikke var fuldtoplyste, indgår således ikke i opgørelsen. Det bemærkes, at opgørelsen erforetaget ved et særtræk. Udlændingestyrelsen har ikke erfaring med lø-bende statistiktræk af denne karakter, hvorfor der tages forbehold for vali-diteten.Reglerne om permanent opholdstilladelse blev ændret ved lov nr. 572 af18. juni 2012. De nye regler trådte i kraft den 1. juli 2012 med virkning for3
ansøgninger, der indgives fra og med denne dato. Det følger af lovændrin-gen, at ansøgninger om tidsubegrænset opholdstilladelse, som er indgivetfør den 1. juli 2012 og ikke er afgjort denne dato, tillige skal behandles ef-ter de nye regler, hvis ansøgeren ikke efter de hidtil gældende regler kanmeddeles tidsubegrænset opholdstilladelse.Der verserede pr. 5. november 2012 ca. 4.500 sager vedrørende tidsube-grænset opholdstilladelse i Udlændingestyrelsen, hvor ansøgningen er ind-givet fra og med 1. juli 2012. Som følge af de særlige sagsbehandlings-mæssige procedurer, som er iværksat efter lovændringen, jf. ovenfor, ogantallet af verserende sager, er der aktuelt ikke et fuldt ud validt grundlagfor at opgøre den gennemsnitlige tid fra ansøgningens modtagelse til an-søgningen er fuldt oplyst for sager indgivet fra og med 1. juli 2012. En så-dan opgørelse vil således kræve en manuel gennemgang af samtlige verse-rende sager.Generelt bemærkes, at det ikke er maskinelt muligt på baggrund af regi-streringsgrundlaget i udlændingesystemerne at oplyse, hvor stor en del aftiden sagsbehandlingen en ansøgning beror på henholdsvis myndighederog ansøger, bl.a. fordi en række sagsbehandlingsskridt vil være overlap-pende.Opgørelsen er foretaget på baggrund af registreringer i udlændingemyn-dighedernes elektroniske sagsbehandlingssystem pr. 4. og 5. november2012. Endvidere er der foretaget en manuel gennemgang af sagerne medefterfølgende korrektion af opgørelsen. Generelt bemærkes, at de statisti-ske oplysninger er behæftet med usikkerhed, da udlændingesystemerne eropbygget som journaliserings- og sagsstyringssystemer og ikke som egent-lige statistiksystemer.I forhold til behandlingen af naturalisationssager kan det oplyses, at det ik-ke ud fra Justitsministeriets journalsystem er muligt elektronisk at opgøreden gennemsnitlige tidsperiode fra en ansøgning er modtaget, til sagen erfuldt oplyst, og selve sagsbehandlingen kan påbegynde. En sådan opgørel-se vil således kræve, at der foretages en manuel gennemgang af ministeri-ets naturalisationssager.For visumsager gælder en række maksimale sagsbehandlingstider i medføraf Visakodeksen. Screening af, om visumansøgningen er fuldt oplyst, ind-går ikke som en del af visumsagsbehandlingen.
4
Sager vedrørende opholdstilladelse på baggrund af studier eller arbejde heri landet hører under Beskæftigelsesministeriet, og berøres derfor ikkenærmere her.
5