Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. maj 2013UdlændingekontoretMia Staal Klintrup2013-0032-0712749983
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 336 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 16. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlemaf Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 336 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt, at personer, der erkommet til Danmark pga. ægteskab med en tilrejsende EU-borger, og som efterfølgende bliver skilt fra EU-borgeren, ihenhold til EU-reglerne har ret til at blive boende i landet, ogsåselv om de ikke er selvforsørgende, samt hvilke rettighederdisse personer har i forhold til at modtage danske ydelser.”Svar:
1.
Retten til ophold for en ægtefælle til en EU-statsborger, der har benyttetretten til fri bevægelighed som arbejdstager, selvstændig erhvervsdrivende,udstationeret, studerende eller en person med tilstrækkelige midler, følgeraf §§ 8-11 i bekendtgørelse nr. 474 af 12. maj 2011 om ophold i Danmarkfor udlændinge, der er omfattet af Den Europæiske Unions regler (EU-opholdsbekendtgørelsen).Efter bekendtgørelsens § 15, stk. 1, mister enEU-statsborger,der har rettil ophold som ægtefælle til en anden EU-statsborger, som har benyttet ret-ten til fri bevægelighed, ikke sin opholdsret ved skilsmisse eller ophør afægteskabet ved omstødelse.Entredjelandsstatsborger,der har ret til ophold som ægtefælle til en EU-statsborger, der har benyttet retten til fri bevægelighed, mister efter EU-opholdsbekendtgørelsens § 15, stk. 2, heller ikke sin opholdsret ved skils-misse eller ophør af ægteskabet ved omstødelse, hvis1) ægteskabet ved begyndelsen af proceduren til skilsmisse eller omstø-delse har varet i mindst 3 år, heraf mindst 1 år her i landet,2) forældremyndigheden til hovedpersonens børn ved aftale eller afgørel-se er overdraget til en ægtefælle, der er tredjelandsstatsborger,3) der foreligger en særlig vanskelig situation, herunder som følge af, atægtefællen har været udsat for overgreb, misbrug eller anden overlasti hjemmet, mens ægteskabet bestod, eller4) ægtefællen ved aftale eller afgørelse har ret til samvær med et mindre-årigt barn, og dette samvær skal finde sted her i landet.Det fremgår af bekendtgørelsens § 15, stk. 3, at opholdsret, der bevares ef-ter stk. 2, er betinget af, at tredjelandsstatsborgeren er arbejdstager ellerselvstændig erhvervsdrivende, og at den pågældende råder over sådanne2
indtægter eller midler til sit underhold, at den pågældende ikke falder detoffentlige til byrde. Opholdsretten er desuden betinget af, at den pågæl-dende tegner en sygeforsikring, der dækker perioden, indtil den pågælden-de opnår ret til ydelser efter sundhedsloven, eller at den pågældende er fa-miliemedlem til en person, der opfylder disse krav.2.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af den del af spørgsmålet,der vedrører tidligere ægtefællers ret til ydelser, anmodet Ministeriet forSundhed og Forebyggelse, Social- og Integrationsministeriet og Beskæfti-gelsesministeriet om en udtalelse.Beskæftigelsesministeriet har i den anledning oplyst følgende:”Det er forudsat, at der i spørgsmålet henvises til personer, derer kommet til Danmark pga. ægteskab med en tilrejsende EU-borger, og som ikke har haft arbejde i et omfang, som gør demberettiget til arbejdsløsheds- eller sygedagpenge. Svaret vedrø-rer derfor alene ydelser eller hjælp efter lov om aktiv socialpo-litik.Det fremgår af § 3 i lov om aktiv socialpolitik, at enhver, deropholder sig lovligt her i landet, har ret til ydelser eller hjælpefter loven. Udlændingeretlig status er uden betydning for ni-veauet for hjælpen. En person som nævnt i spørgsmålet vil ha-ve samme rettigheder som enhver anden borger med lovligtophold i Danmark.”Social – og Integrationsministeriet har oplyst følgende:”Under forudsætning af, at personen har lovligt ophold ellerbopæl her i landet vil pågældende have ret til at modtage socia-le ydelser, herunder ydelser efter lov om social service, samtfamilieydelser og social pension, når lovens betingelser for rettil ydelser i øvrigt er opfyldt.”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har oplyst følgende:”Enhver, der er folkeregistreret med bopæl her i landet, har rettil sundhedslovens ydelser. Dette gælder også en fraskilt ægte-fælle til en EU-borger, der opfylder betingelserne for folkere-gistrering her i landet. Er den fraskilte ægtefælle ikke folkere-gistreret med fast bopæl i Danmark, har pågældende eftersundhedsloven ret til vederlagsfri akut sygehusbehandling.Der gælder ikke særlige EU-regler om sygesikring for fraskilteægtefæller.3
Hvis EU-borgeren og dennes ægtefælle har været optaget i dendanske sygesikring principielt til udgift for et andet EU-land,hvori EU-borgeren er socialt sikret efter reglerne i EF-forordning 883/2004 om koordinering af de sociale sikrings-ordninger, vil en skilsmisse medføre, at den fraskilte ægtefæl-les tilknytning det andet lands sociale sikring ophører. Hereftervil regioner/kommuner ikke længere kunne opkræve udgiftertil sundhedsydelser givet i Danmark til den fraskilte ægtefælleshidtidige udenlandske sygeforsikring. Men dette vil ikke berø-re den fraskilte ægtefælles ret til sundhedsydelser her i landet,så længe den pågældende har bopæl i Danmark.”
4