Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1259491_0001.png
1259491_0002.png
1259491_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
12. juni 2013Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Sara Spiro SvendsenSagsnr.: 2013-0032-0697Dok.:739641
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 319 (Alm.del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 5. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Karen J. Klient (S).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 319 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”I forlængelse af UUI alm. del - spørgsmålene 311 og 312 be-des ministeren oplyse, om der i familiesager om humanitærtophold, hvor det er forældrenes sundhedsforhold, der oprinde-ligt har dannet baggrund for tildeling humanitært ophold, ikkemed tiden automatisk sker inddragelse af børns forhold, forin-den ny afgørelse træffes? Eller om man forventer, at syge for-ældre selv skal være i stand til at vurdere, om en ny ansøgningskal suppleres med børneoplysninger, når en sag er over et årunder sagsbehandling?”

Svar:

Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 311 (Alm.del) stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integrationspolitik,forlænger ministeriet en humanitær opholdstilladelse efter udlændingelo-vens § 9 b, stk. 1, hvis grundlaget for tilladelsen fortsat er til stede.Som beskrevet i denne besvarelse, så meddeles en humanitær opholdstilla-delse med henblik på midlertidigt ophold, indtil udlændingen opfylder detidsmæssige betingelser for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse. Efterudlændingelovens § 11, stk. 3, er den tidsmæssige betingelse 5 år.Som det ligeledes fremgår, finder udlændingelovens § 26 ikke anvendelsei forbindelse med et eventuelt afslag på forlængelse, hvis den tidsbegræn-sede humanitære opholdstilladelse alene er meddelt med henblik på mid-lertidigt ophold. Ministeriet foretager derfor i sådanne sager ikke en vurde-ring af, om afslag på ansøgningen om forlængelse må antages at virke sær-ligt belastende bl.a. på grund af hensynet til udlændingens tilknytning tildet danske samfund og udlændingens personlige forhold i øvrigt.Er den seneste opholdstilladelse derimod meddelt med mulighed for varigtophold, vil ministeriet automatisk tage stilling til, om et afslag på forlæn-gelse må antages at virke særligt belastende, jf. udlændingelovens § 26. Iden forbindelse inddrages også børnenes forhold, og ministeriet sender idisse sager et oplysningsskema, som skal udfyldes af hvert enkelt familie-medlem, der er omfattet af anmodningen om forlængelse af den humanitæ-re opholdstilladelse.Uanset om den seneste opholdstilladelse er meddelt med henblik på mid-lertidigt ophold eller med mulighed for varigt ophold, kan der efter ansøg-2
ning gives opholdstilladelse til en udlænding, hvis ganske særlige grunde,herunder hensynet til familiens enhed, og, hvis udlændingen er under 18år, hensynet til barnets tarv, taler derfor, jf. udlændingelovens § 9 c, stk. 1.Det kan som anført i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 311 (Alm.del) f.eks. være tilfældet i sager, hvor en udlænding får nægtet sin humani-tære opholdstilladelse forlænget, fordi betingelserne for forlængelse af op-holdstilladelsen ikke er til stede, for eksempel på grund af en bedring afden pågældendes helbredsforhold eller behandlingen er blevet tilgængelig ihjemlandet, og hvor en flerhed af forhold herunder for eksempel helbred,længden af opholdet her i landet, tilknytningen til herboende personer ogmanglende netværk i hjemlandet taler herfor.Justitsministeriet vil i sådanne sager vejlede om muligheden for at ansøgeopholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 c, stk. 1.
3