Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1266152_0001.png
1266152_0002.png
1266152_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013Asyl og VisumDorthe Lønberg Kania2013-0032-0692738335
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 309 (Alm.del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 5. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 309 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Har erfaringerne med lydoptagelse af interview med afvisteafghanske asylansøgere i henholdsvis Institutionen for Fri-hedsberøvede Asylansøgere Ellebæk og på politistationen iHørsholm i marts 2013 givet anledning til overvejelser om ind-førelse af lydoptagelse af de samtaler, som politiet og Udlæn-dingestyrelsen har med asylansøgere i den indledende fase afasylprocessen?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Erfaringerne har ikke for Rigspolitiets vedkommende givetanledning til overvejelser om indførelse af ændringer – herun-der en mere systematisk anvendelse af lydoptagelser – i Rigs-politiets arbejdstilrettelæggelse i den indledende fase af asyl-processen.Opmærksomheden henledes i den forbindelse på, at Rigspoliti-ets opgaver i den indledende asylfase er blevet begrænset be-tydeligt ved lov nr. 430 af 1. maj 2013 om ændring af udlæn-dingeloven, kildeskatteloven og integrationsloven (Adgang forasylansøgere til at arbejde og bo uden for asylcentre mv. samtoverdragelse af en del af politiets sagsbehandling i den indle-dende fase af asylprocessen til Udlændingestyrelsen).”Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmåletindhentet en udtalelse fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Efter lov nr. 430 af 1. maj 2013 er en del af politiets sagsbe-handling i den indledende fase af asylprocessen overdraget tilUdlændingestyrelsen, således at det er Udlændingestyrelsensopgave at foretage en undersøgelse med henblik på at fastlæg-ge udlændingens identitet, nationalitet og rejserute og indhenteandre nødvendige oplysninger. Udlændingestyrelsen afholderderfor en samtale med asylansøgeren. Denne samtale bliverdokumenteret ved et referat, der udfærdiges under samtalen påsamme måde, som de samtaler Udlændingestyrelsen hidtil hargennemført med asylansøgere. Efter samtalen vil asylansøge-ren få referatet læst op af den tolk, der har bistået under samta-len. Ansøgeren har mulighed for at komme med bemærkningertil samtalereferatet. Eventuelle bemærkninger noteres i samta-lereferatet, som udleveres i kopi umiddelbart efter samtalen.2
Politiets lydoptagelse af interview, som anført i spørgsmålet,har ikke givet anledning til overvejelser om indførelse af lyd-optagelser af Udlændingestyrelsens samtaler med asylansøge-re.”
3