Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1266014_0001.png
1266014_0002.png
1266014_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. juni 2013Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Dorthe Lønberg KaniaSagsnr.: 2013-0032-0692Dok.:738301
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 308 (Alm.del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 5. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 308 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”I forbindelse med en afghansk delegations interview med enrække afviste afghanske asylansøgere i henholdsvis Institutio-nen for Frihedsberøvede Asylansøgere Ellebæk og på politista-tionen i Hørsholm i marts 2013 ønskes oplyst, hvor mange afdisse interview der blev lydoptaget, hvad der var formålet medlydoptagelsen, om det var dansk politi eller afghanske myn-digheder, der foretog lydoptagelsen, hvem der efterfølgendedisponerer over lydfilerne, og hvorvidt danske myndighederhar sikret sig, at lydfiler, der kan indeholde personfølsommeoplysninger, ikke havner i de forkerte hænder i Afghanistan.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvist oplyse, at formålet med det afghanskedelegationsbesøg var at fremstille afviste afghanske asylansøgere fordelegationen med henblik på (endelig) identifikation som afghanskestatsborgere, således at de pågældende kunne udsendes til Afghanistan.Delegationen bestod af afghanske embedsmænd fra de relevante mini-sterier i Kabul. I fremstillingerne deltog dansk politi og den afghanskedelegation, ligesom Dansk Flygtningehjælp var til stede. Udlændingenehavde endvidere mulighed for at møde med en advokat eller bisidder.Fremstillingerne fandt sted under anvendelse af tolk.Dansk politi foretog lydoptagelse af de fremstillinger, hvor udlændin-gen gav samtykke hertil, for at kunne dokumentere det fuldstændigeforløb af fremstillingerne. Lydoptagelserne blev foretaget af dansk poli-ti, ligesom dansk politi disponerer over lydoptagelserne.Lydoptagelserne indeholder alene en gengivelse af det, der foregik iforbindelse med det enkelte interview, som medlemmerne af delegatio-nen deltog i. En kopi af lydoptagelserne er udleveret til den afghanskedelegation, der som nævnt selv var til stede i forbindelse med de inter-views, som blev lydoptaget. Herudover er der til dags dato udleveretkopi af lydoptagelserne i 3 sager, hvor udlændingen/dennes partsrepræ-sentant har anmodet om aktindsigt i lydoptagelsen.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at i alt 64 personer blev fremstilletfor den afghanske delegation i perioden fra den 11. marts 2013 til ogmed den 14. marts 2013.
2
Den 11. og 12. marts 2013 fandt fremstillingerne sted i Institutionen forFrihedsberøvede Asylansøgere (IFFA) Ellebæk, idet der var tale omfremstilling af frihedsberøvede afviste afghanske asylansøgere. I altblev 35 personer fremstillet i IFFA Ellebæk. I forhold til disse personervar der forinden i medfør af udlændingelovens § 40, stk. 4, indhentetkendelser fra Retten i Hillerød om, at de pågældende i fornødent om-fang tvangsmæssigt kunne fremstilles for delegationen, ligesom det på-lagdes Kriminalforsorgen – om fornødent – at udtage udlændingene afderes celler og overgive dem til politiet med henblik på fremstilling fordelegationen. Ingen af udlændingene modsatte sig (fysisk) fremstillin-gen. De pågældende personers beskikkede advokater var forinden ble-vet informeret om tidspunktet for fremstillingerne. Lydoptagelsernefandt udelukkende sted i de sager, hvor den pågældende udlænding gavsamtykke til optagelse. 33 personer samtykkede i lydoptagelse.Den 13. og 14. marts 2013 fandt fremstillingerne sted på politistationeni Hørsholm. Der var tale om fremstillinger af afviste afghanske asylan-søgere, som var tilsagt, og som mødte frivilligt. Personerne var i forbin-delse med de fremsendte tilsigelser gjort bekendt med, at den pågæl-dende (for egen regning) havde mulighed for at møde med en advokateller bisidder, såfremt den enkelte ønskede dette. I alt blev 29 personerfremstillet på politistationen i Hørsholm. På foranledning af repræsen-tanten fra Dansk Flygtningehjælp blev disse personer forinden afgivelseaf samtykke orienteret om, at en kopi af lydoptagelsen i tilfælde af sam-tykke ville blive videregivet til de afghanske myndigheder. 24 personersamtykkede i lydoptagelse.Rigspolitiet har evalueret sagsforløbet og har på den baggrund besluttet,at der ved tilsvarende fremtidige delegationsbesøg ikke vil blive udleve-ret kopier af lydfiler til delegationen.”
3