Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1174495_0001.png
1174495_0002.png
1174495_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2012Kontoret for InternationaltUdlændingesamarbejdeSidsel Kathrine Møller2012-0032-0439565946
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 (Alm. del), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 4. oktober 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Lene Ahlmann-Ohlsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere Børnerådets og Red Barnets notat fra sep-tember 2012 "Spørgsmål til regeringens plan om oprettelse af modtage-centre for uledsagede børn i Afghanistan", jf. UUI alm. del – bilag 2, ogenkeltvis besvare de 25 spørgsmål, der er oplistet i punktform i slutningenaf notatet.”

Svar:

Folketinget vedtog den 21. december 2010 en ændring af udlændingelo-vens § 9 c, stk. 3, hvorefter der ikke gives opholdstilladelse til uledsagedemindreårige, der har fået afslag på asyl, eller som af særlige grunde ikkebør gennemgå en asylsagsvurdering, hvis der er grund til at antage, at ud-lændingen ved en tilbagevenden til hjemlandet eller det tidligere opholds-land vil være med familiemæssigt netværk eller mulighed for ophold på etmodtage- og omsorgscenter og dermed ikke vil blive stillet i en reel nødsi-tuation. Udsendelse vil alene ske, hvor asylsagen er endeligt behandlet, jf.lovbemærkningerne til L 37 af 28. oktober 2010, afsnit 3.2.2.Det fremgår endvidere af lovbemærkningerne til L 37 af 28. oktober 2010,afsnit 3.1.2, si. 4:”Med henblik på at sikre uledsagede mindreårige, der skal udrejse afDanmark, en forsvarlig tilbagevenden til hjemlandet, vil regeringen foran-ledige, at Danmark i lighed med andre europæiske lande søger nærområde-indsatsen forstærket gennem etablering af modtage- og omsorgscentre ihjemlandene for uledsagede mindreårige. I første omgang vil fokus værerettet mod Afghanistan, hvorfra langt de fleste uledsagede mindreårigestammer.”Jeg finder, at det er et væsentligt arbejde at få etableret modtage- og om-sorgscentre for at sikre uledsagede mindreårige, der skal udrejse af Dan-mark, en forsvarlig tilbagevenden til hjemlandet.Som jeg også orienterede udvalget om i forbindelse med et samråd den 12.januar 2012, om regeringens politik i forhold til oprettelse af modtagecent-re for uledsagede mindreårige asylansøgere i f.eks. Afghanistan, er Dan-mark inddraget i udviklingen af et konkret pilotprojekt i Afghanistan omfamiliesammenføring og reintegrationsstøtte til uledsagede mindreårige,der har fået afslag på opholdstilladelse i Danmark, og som skal vende2
hjem. Pilotprojektet omfatter også etableringen af modtage- og omsorgsfa-ciliteter.Der foreligger endnu ikke et endeligt pilotprojekt. Jeg finder derfor ikkegrundlag for at kommentere de enkelte 25 spørgsmål fremsat af Børnerådetog Red Barnet i et notat fra september 2012 "Spørgsmål til regeringensplan om oprettelse af modtagecentre for uledsagede børn i Afghanistan" pånuværende tidspunkt. Men de rejste spørgsmål er vigtige, og jeg vil ladedem indgå i de videre overvejelser i forbindelse med udviklingen af pro-jektudkastet.Af daværende Integrationsministeriums notat af 28. oktober 2010 om deindkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-geloven og integrationsloven (Revision af reglerne om uledsagede mindre-årige udlændinge, m.v.), der er oversendt til Integrationsudvalget som UUI2010-2011, L 37, bilag 1, afsnit 3, s. 3, fremgår blandt andet:”Udlændingelovens regler bliver administreret i overensstemmelse medDanmarks internationale forpligtelser, herunder Børnekonventionen.”Det er efter min opfattelse en forudsætning for dansk deltagelse i projekteraf denne karakter, at dette sker med fuld respekt for de internationale for-pligtelser, som Danmark er bundet af.Relevante organisationer, herunder Red Barnet og Børnerådet, vil bliveinddraget i relevant omfang i forbindelse med en eventuel dansk deltagelsei projektet.
3