Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1230576_0001.png
1230576_0002.png
1230576_0003.png
1230576_0004.png
1230576_0005.png
1230576_0006.png
1230576_0007.png
1230576_0008.png
1230576_0009.png
Udlændingeafdelingen
Dato:Dok.:
678128

UDKAST TIL TALE

til brug for justitsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål AC

og AD fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspo-

litik

Samrådsspørgsmål AC

”Ministeren bedes redegøre for den procedure, der er gået forud forindkvarteringen af voldelige og utilpassede asylansøgere på hotel Con-tinent på Nørrebrogade i København, herunder om Justitsministerietvar bekendt med denne procedure forud for indkvarteringen?”

Samrådsspørgsmål AD

”Vil ministeren fortsat indkvartere voldelige og utilpassede asylansø-gere på hotel, og hvad agter ministeren at gøre fremadrettet i forholdtil asylansøgere, der udviser voldelig og utilpasset adfærd og derfor ik-ke kan være i de ordinære asylcentre?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Inger Støjberg (V).
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

[Indledning – ikke flere asylansøgere indkvarteres på hotel Conti-

nent]

Tak for spørgsmålene, som jeg tillader mig at besvare under et.
Lad mig indlede med at oplyse, at der ikke længere er nogen asylansø-gere indkvarteret på hotel Continent.
Indkvartering af utilpassede asylansøgere på hotel har været en mulig-hed, som i ganske få tilfælde har været anvendt tidligere, altså også i deforgangne år og derfor også under den tidligere regering.
Det bliver ændret nu.
Efter min og denne regerings opfattelse må der aldrig kunne sættes lig-hedstegn mellem truende og voldelig adfærd og forbedret indkvartering.Jeg har derfor sørget for, at der fremover ikke bliver indkvarteret flereutilpassede asylansøgere på hotel.

[Kriminelle handlinger anmeldes til politiet]

Der skal heller ikke herske tvivl om, at det efter min opfattelse er heltuacceptabelt, at nogle asylansøgere begår kriminalitet og i øvrigt ikkekan indordne sig under de regler, der findes i asylcentrene.
Jeg er derfor tilfreds med at høre fra Udlændingestyrelsen, at der skerpolitianmeldelse af episoder på centrene, hvor nogle beboere opførersig voldeligt eller truende over for andre, således at de pågældende kanblive retsforfulgt på sædvanlig vis.
Dette er i tråd med, hvad jeg har redegjort for på tidligere samråd, nem-lig at Udlændingestyrelsen har oplyst, at alle medarbejdere i landetsasylcentre er blevet instrueret i at anlægge en nul-tolerance-tilgang, så-2
ledes at enhver kriminel handling, som personalet bliver bekendt med,øjeblikkeligt anmeldes til politiet.
Bliver en asylansøger dømt for kriminalitet, vil den pågældende – udover den strafferetlige konsekvens – efter omstændighederne kunne ud-vises og frihedsberøves under den resterende del af asylsagsbehandlin-gen.
Der er aftalt procedurer mellem politiet og Udlændingestyrelsen, somskal sikre, at asylsagsbehandlingen fremskyndes mest muligt i forholdtil asylansøgere, der begår kriminalitet.
Hvis en asylansøgers truende adfærd og voldelige handlinger ikke førertil længerevarende frihedsberøvelse, vil styrelsen ofte efter anmodningfra det pågældende center flytte vedkommende til et andet asylcenter.Styrelsen vil også kunne beslutte at nedsætte den pågældendes kontanteydelser.
Traditionelt har Udlændingestyrelsen flyttet utilpassede asylansøgere tilCenter Sandholm, som er døgnbemandet. Styrelsen har dog oplyst, atsåfremt der er grund til at antage, at en asylansøger gennem utilpassetadfærd ønsker at blive flyttet til Center Sandholm, vil den pågældende istedet blive flyttet til et andet center.
Jeg er meget tilfreds med at høre, at Udlændingestyrelsen således erfuldt ud opmærksom på, at asylansøgere ikke gennem utilpasset adfærdskal kunne opnå at blive indkvarteret på et bestemt sted.
Som sagt må der ikke kunne stilles lighedstegn mellem truende ellervoldelig adfærd og forbedret indkvartering. Det være sig indkvarteretpå hotel eller i et ”luksus-sommerhus”.
3
I forlængelse heraf vil jeg i øvrigt også henvise til den asylaftale, somregeringen indgik med Enhedslisten og Liberal Alliance i septembermåned.
Det indgår som et element i aftalen, at der skal ske en mere målrettetindkvartering af asylansøgere i centersystemet, således at der ved ind-kvarteringen tages hensyn til, hvilken fase af asylsagsbehandlingen enansøger befinder sig i. Nyankomne asylansøgere skal således i videstmuligt omfang indkvarteres i modtagecentre, mens afviste asylansøgereskal være i udrejsecentre.
Utilpassede asylansøgere, der er i udsendelsesfasen, skal således også ividest muligt omfang placeres i et udsendelsescenter.

[Generelt om indkvartering af asylansøgere]

Når det er sagt, vil jeg gerne gøre opmærksom på, at der aktuelt er ca.6.500 personer under Udlændingestyrelsens forsørgelse, hvoraf langthovedparten er indkvarteret på landets asylcentre.
Et mindre antal personer har fået tilladelse af Udlændingestyrelsen til atvære indkvarteret privat hos familie, f.eks. en herboende ægtefælle, el-ler hos venner og bekendte.
Langt de fleste asylansøgere er indkvarteret uden problemer.
Asylansøgere er dog mennesker ligesom vi andre, og det kan derfornæppe undgås, at der på de enkelte centre under tiden opstår småkon-flikter mellem beboerne indbyrdes eller mellem beboere og personale.
Der gøres et meget stort og kompetent arbejde på centrene for at fore-bygge og håndtere sådanne konflikter, og – som jeg allerede har nævnt
4
– politianmeldes eventuelle voldelige episoder med henblik på retsfor-følgning af de involverede.
Udlændingestyrelsen har desuden oplyst, at styrelsen – så vidt det over-hovedet er muligt – undgår at skulle placere utilpassede, voksne asylan-søgere uden for asylcentrene.
I det omfang en asylansøgers truende adfærd og voldelige handlingerimidlertid ikke er af en sådan karakter, at de fører til længerevarendefrihedsberøvelse, kan der efter omstændighederne være god grund til attænke i alternative indkvarteringsløsninger.
Der er således et væsentligt hensyn at tage til det store flertal af fredeli-ge asylansøgere, som er på flugt fra deres hjemland, og som har søgt til-flugt i Danmark.
Det gælder navnlig de mange børn, der bor på landets asylcentre. Dehar krav på en tryg tilværelse, og for at sikre dette kan det være nød-vendigt at finde alternativ indkvartering til de meget få personer, der afden ene eller anden årsag har vanskeligt ved at tilpasse sig.
Efter Udlændingestyrelsens oplysninger, vurderes det individuelt ogkonkret i samarbejde mellem personalet på centrene, hvilke konkreteforanstaltninger, der kan og bør iværksættes over for utilpassede asyl-ansøgere.
Efter min opfattelse er dette en forsvarlig fremgangsmåde.
Ud af de i alt 6.500 personer under Udlændingestyrelsens forsørgelse,er der aktuelt 8 voksne personer, som anses for utilpassede, og som afden grund af styrelsen er indkvarteret uden for egentlige asylcentre.Heraf er aktuelt 7 personer på en institution og 1 person i egen anneks-bolig.5

[Hvem er denne lille restgruppe af utilpassede asylansøgere?]

Ifølge styrelsens oplysninger har der gennem årene løbende været et lil-le antal asylansøgere, som har opført sig truende, aggressivt eller volde-ligt, uden at der dog har været grundlag for frihedsberøvelse.
Det er Udlændingestyrelsens skøn, at der de sidste 5 år har været ca. 20forskellige, voksne asylansøgere, som har været anset for utilpassede,og som af den grund af styrelsen er eller har været placeret uden foregentlige asylcentre.
Sådanne personer kan være særdeles vanskelige at håndtere for perso-nalet i et asylcenter. Det er personer, som typisk har psykiske problemerog i nogle tilfælde også problemer med misbrug af narkotika eller alko-hol.
Fælles for dem er, at de reagerer aggressivt, konfliktsøgende og truendei asylcentrene, og at der kun skal meget lidt til for at udløse disse reak-tioner.

[Proceduren for indkvartering af utilpassede asylansøgere]

Der er blevet spurgt til proceduren, der er gået forud for indkvarteringaf utilpassede asylansøgere på Hotel Continent, og om Justitsministeriethar været bekendt med proceduren.
Som jeg allerede har oplyst, har indkvartering af utilpassede asylansø-gere på hotel Continent været en mulighed, som i ganske få tilfælde harværet anvendt tidligere, altså også i de forgangne år og derfor også un-der den tidligere regering.
6
Det bliver ændret nu. Som nævnt må der efter min og denne regeringsopfattelse nemlig aldrig kunne sættes lighedstegn mellem truende ogvoldelig adfærd og forbedret indkvartering.
Der er derfor aktuelt ingen utilpassede asylansøgere indkvarteret på ho-tel Continent, og fremover vil indkvartering på hotel ikke blive anvendti forhold til utilpassede asylansøgere.
Dernæst kan jeg oplyse, at afgørelser om indkvartering af asylansøgeretræffes af Udlændingestyrelsen uden klageadgang til Justitsministeriet.Justitsministeriet inddrages derfor typisk ikke i disse afgørelser.
Jeg vil gerne understrege, at Justitsministeriet heller ikke i den konkretesag om indkvartering på hotel Continent har været inddraget forud forafgørelsen.
Til brug for dette samråd har Justitsministeriet hørt Udlændingestyrel-sen om de procedurer og overvejelser, der går forud for styrelsens afgø-relser om indkvartering af hver enkelt utilpasset asylansøger.
Udlændingestyrelsen har oplyst, at det vurderes individuelt og konkret isamarbejde mellem personalet på centrene, herunder det social- ogsundhedsfaglige personale, hvilke foranstaltninger der kan og børiværksættes i forhold til gruppen af utilpassede asylansøgere.
Én mulighed er at rekvirere egentlige vagter, som løbende kan overvågede pågældende, mens de opholder sig i asylcentret. Kun i nogle ganskefå tilfælde vurderes det, at der er tale om en mere varig tilstand, hvorforen fast vagtordning i centret ikke vil være hensigtsmæssig.
En anden mulighed er at placere den utilpassede person uden for etasylcenter. I så fald skal det overvejes, om der skal iværksættes et sær-
7
ligt opsyn med den pågældende, fx fordi den pågældende har brug forhjælp/faste rammer i det daglige for at undgå at blive aggressiv mv.
I sådanne tilfælde kan det komme på tale at placere den pågældende påen institution med særlige kompetencer på dette område eller placeredem i en særlig bolig sammen med fagligt personale.
Uanset om der er tale om iværksættelse af vagtordninger eller placeringpå institutioner mv., er de pågældende ikke frihedsberøvede og kan der-for frit bevæge sig ind og ud af det center eller den institution, de erplaceret i.
I nogle ganske få tilfælde har styrelsen i samarbejde med den pågæl-dende centeroperatør – typisk Røde Kors – vurderet, at den mest hen-sigtsmæssige placering af den utilpassede asylansøger er i en slags an-neksbolig uden for asylcenteret uden dagligt opsyn af særligt personaleeller vagter.
Dette kan fx skyldes, at det er vurderet, at den pågældendes mentale til-stand er af en sådan karakter, at den pågældende ikke kan håndtere atopholde sig i et asylcenter, og at der således ikke er tale om et kalkule-ret valg for at opnå en anden indkvartering.
Styrelsens vurdering har i sådanne tilfælde været, at den pågældendeasylansøger vil være markant mindre tilbøjelig til at blive involveret ikonflikter, hvis vedkommende ikke skal opholde sig i et asylcenter.
Som eksempel på en sådan anneksløsning har styrelsen gennem åreneplaceret nogle ganske få asylansøgere på bl.a. hotel Continent i Køben-havn, hvis det i den konkrete situation har været skønnet hensigtsmæs-sigt og forsvarligt.
8
Der har i de pågældende tilfælde været iværksat løbende tilsyn – typiskmed besøg af personale fra centeroperatøren på hotellet hver fjortendedag – ligesom hotellet har kunnet komme i kontakt med Røde Kors,hvis der skulle opstå problemer.
Afslutningsvist vil jeg gerne gentage, at der ikke længere indkvarteresutilpassede asylansøgere på hotel. Det har været en mulighed, som harværet anvendt i en årrække og derfor også under den tidligere regering,men det har vi nu ændret på.
Efter min og denne regerings opfattelse må der ikke kunne sættes lig-hedstegn mellem truende og voldelig adfærd og forbedret indkvartering.
Tak.
9