Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Lovafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
17. april 2013Statsrets- og Menneske-retskontoretSagsbeh: Jan van DeursSagsnr.: 2013-0032-0663Dok.:710992
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 276 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 5. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 276 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Kan ministeren oplyse, om der ham bekendt er grund til at an-tage, at gruppen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD), vir-ker ved vold og/eller har virket ved vold?”Svar:
1.
Jeg går ud fra, at spørgsmålet vedrører forholdet til grundlovens § 78,stk. 2, der har følgende ordlyd:”Foreninger, der virker ved eller søger at nå deres mål vedvold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning afanderledes tænkende, bliver at opløse ved dom.”2.
Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at ministeriet ikke er ibesiddelse af oplysninger, der giver anledning til at overveje, om det børundersøges, om der er grundlag for at søge foreningen Stop Islamiseringenaf Danmark (SIAD) opløst ved dom efter grundlovens § 78, stk. 2.3.
Jeg vil samtidig mere generelt understrege, at regeringen på det kraftig-ste tager afstand fra enkeltpersoner eller grupper, der forsøger at fremmederes holdninger med voldelige midler eller andre former for strafbarehandlinger. Over for sådanne personer og grupper skal der naturligvis gri-bes ind med de midler, som lovgivningen giver mulighed for.Forebyggelse af voldelig ekstremisme udgør således også en af de heltcentrale arbejdsopgaver for Politiets Efterretningstjeneste, der arbejdermålrettet på at identificere, forebygge, efterforske og modvirke alle formerfor voldelig ekstremisme i dialog og samarbejde med de enkelte politi-kredse. Politiets Efterretningstjeneste har derfor til stadighed fokus rettetmod netværk og personer i Danmark, der bekender sig til voldelig ekstre-misme.
2