Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1235976_0001.png
1235976_0002.png
1235976_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
11. april 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0032-0660Dok.:710217
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 273 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 5. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 273 (Alm. del) fra Folketingets Udvalget for Udlændin-

ge- og Integrationspolitik:

”Kan ministeren oplyse, hvilke tiltag der foretages fra justits-væsnets side ift. at kontrollere hjemvendte islamister fra densyriske borgerkrig ift. øget radikalisering og eventuelle øgedeincitamenter ift. at begå terror og sprede deres radikalisering?”

Svar:

Regeringen tager alle nødvendige skridt for at forhindre terrorhandlingerinden for Danmarks grænser og for at forebygge spredningen af ekstremi-stiske holdninger i det danske samfund. Der er tale om en flerstrenget,tværministeriel indsats, som løbende tilpasses for bedst muligt at kunneimødegå udfordringerne på området. Social- og Integrationsministeriet harefter regeringsskiftet overtaget ressortansvaret for aktiviteter i relation tilden tidlige forebyggende indsats mod ekstremisme og radikalisering.Inden for Justitsministeriets område varetages indsatsen navnlig af Politi-ets Efterretningstjeneste, der bl.a. har til opgave at forebygge, efterforskeog modvirke forbrydelser omfattet af straffelovens kapitel 12 og 13, her-under terrorisme mv. Efterretningstjenesten løser sine opgaver såvel gen-nem indhentning af efterretninger, overvågning og efterforskning somgennem forebyggende foranstaltninger.Som spørgeren er inde på, er det væsentligt at være opmærksom på, at ter-ror ikke kun er et udenlandsk fænomen, men at terroren også kan udsprin-ge fra personer bosiddende i Danmark.Det fremgår af den seneste trusselsvurdering fra Politiets Efterretningstje-neste, at en del personer, som er bosiddende i Danmark, er rejst til kon-fliktzoner, særligt Syrien, for at modtage militant træning eller deltage ikamphandlinger. Det øger risikoen for, at de pågældende personer får kon-takt til militante islamistiske netværk og dermed risikoen for, at personernebliver radikaliserede og motiverede til at begå terror, når de vender hjem.Det er bekymrende, og Politiets Efterretningstjeneste er af samme grundmeget opmærksom på situationen.Politiets Efterretningstjeneste rådgiver desuden kommuner, politikredse ogandre lokale aktører om bl.a. radikalisering og voldelig ekstremisme. Påden måde klædes myndighederne bedre på til at opdage og sætte ind over-for voldelig ekstremisme og støtte op om unge, der ønsker at bryde med en2
ekstremistisk løbebane. Det kan også nævnes, at Politiets Efterretningstje-neste i visse tilfælde afholder præventive samtaler med personer, der be-finder sig en tidlig fase af radikaliseringsprocessen eller færdes i ekstremi-stiske miljøer.
3