Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:22. marts 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-0641Dok.:694922
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 251 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 18. februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra med-lem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 251 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Imam-lov rammerkristne trossamfund”, bragt på www.kristeligt-dagblad.dk den17. februar 2013, samt redegøre for indholdet af den i artiklenomtalte prøve samt redegøre for, hvorfor ingen eller meget fåimamer har taget indvandringsprøven.http://m.kristeligtdagblad. dk/artikel/498484”Svar:
Det anføres i den artikel, der omtales i spørgsmålet, bl.a., at det i praksisnavnlig er kristne og mormoner, der omfattes af kravet om bestået indvan-dringsprøve som betingelse for forlængelse af en opholdstilladelse som re-ligiøs forkynder. Det anføres videre, at imamer ofte vil være undtaget frakravet om bestået indvandringsprøve, idet de har opholdstilladelse i Dan-mark på andet grundlag, herunder som flygtninge eller familiesammenfør-te, eller fordi de som tyrkiske statsborgere er undtaget fra kravet om bestå-et indvandringsprøve.Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at forlængelse af en opholds-tilladelse som religiøs forkynder mv. efter udlændingelovens § 9 f, stk. 1,nr. 1, 2 eller 3, er betinget af, at udlændingen inden 6 måneder efter med-delelsen af opholdstilladelsen har bestået en prøve i dansk på A1-minus-niveau og danske samfundsforhold (indvandringsprøven), jf. § 9 f, stk. 4.Indvandringsprøven blev indført ved lov nr. 572 af 31. maj 2010, der tråd-te i kraft den 15. november 2010.Med hensyn til indvandringsprøvens indhold har Justitsministeriet indhen-tet en udtalelse fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Indvandringsprøven er en mundtlig prøve, der består af to de-le: En sprogprøve i det danske sprog og en vidensprøve omDanmark og det danske samfund. De to prøver tages i forlæn-gelse af hinanden, og begge prøver skal bestås. Prøven tagersamlet ca. 30 minutter at gennemføre.Indvandringsprøven afholdes i Danmark og skal aflægges hosVestegnens Sprog- og Kompetencecenter i Glostrup. Indvan-dringsprøven er en mundtlig prøve, som gennemføres vedhjælp af en computer.Der er 70 spørgsmål i alt, som man skal svare på: 40 spørgs-2
mål, som tester danske sprogkundskaber, og 30 spørgsmål omdet danske samfund. For at bestå prøven skal der være svaretrigtigt på mindst 28 spørgsmål i sprogprøven og 21 spørgsmål ividensprøven.I sprogprøven vil man skulle forstå og besvare simple spørgs-mål og kunne forstå hverdagsudtryk og en række danske stan-dardformuleringer.Vidensprøven indeholder blandt andet spørgsmål om danskenormer, værdier og grundlæggende rettigheder, f.eks. de de-mokratiske principper, det enkelte menneskes frihed og per-sonlige integritet, ligestilling mellem kønnene, tros- og ytrings-frihed samt om mere praktiske og konkrete forhold, f.eks. for-bud mod omskæring, forbud mod tvangsægteskaber, forældre-ansvar over for børn, uddannelse, sundhed, arbejde, skat mv.Alle spørgsmål stilles på dansk, og der skal svares på dansk påalle spørgsmål. Det vil sige, at også vidensprøven foregår pådansk.”For så vidt angår den del af spørgsmålet, der vedrører det religiøse tilhørs-forhold for de udlændinge, der har aflagt indvandringsprøven, har Udlæn-dingestyrelsen oplyst følgende:”Udlændingestyrelsen kan oplyse, at i alt 91 religiøse forkyn-dere mv. har aflagt indvandringsprøven i perioden fra den 30.august 2011 til den 18. marts 2013.Opgørelsen heraf baserer sig på registreringer i det elektroni-ske prøvesystem, der anvendes til at aflægge indvandringsprø-ven. Det bemærkes, at de statistiske oplysninger er behæftetmed usikkerhed, da prøvesystemet ikke er opbygget som etegentligt statistiksystem.Det religiøse tilhørsforhold for de religiøse forkyndere mv., derhar aflagt prøven, fremgår ikke af disse registreringer. Det erderfor ikke muligt på baggrund af et sådant udtræk at udlede,om det navnlig er kristne eller mormoner, der omfattes af kra-vet om bestået indvandringsprøve som betingelse for forlæn-gelse af en opholdstilladelse som religiøs forkynder mv.Udlændingestyrelsen er ikke i øvrigt i besiddelse af oplysnin-ger om antallet af imamer i Danmark med et andet opholds-grundlag end udlændingelovens § 9 f, stk. 1, herunder om an-tallet af imamer med et opholdsgrundlag som flygtninge ellerfamiliesammenførte. Imamer, som måtte have en opholdstilla-delse, der fritager dem for kravet om arbejdstilladelse – f.eks.imamer, der har ophold her i landet som flygtning eller fami-liesammenført – skal derfor ikke bestå prøven.”3
For så vidt angår tyrkiske statsborgere kan Justitsministeriet supplerendeoplyse, at det følger af associeringsaftale af 12. september 1963 mellemDet Europæiske Økonomiske Fællesskab og Tyrkiet, tillægsprotokol af 23.november 1970 samt Associeringsrådets afgørelse nr. 1/80 af 19. septem-ber 1980, at en tyrkisk statsborger, der er indrejst med opholdstilladelsesom religiøs forkynder, er undtaget fra kravet om bestået indvandringsprø-ve som betingelse for forlængelse af en opholdstilladelse efter § 9 f, stk. 1,hvis den pågældende kan anses for at være økonomisk aktiv.
4