Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1226423_0001.png
1226423_0002.png
1226423_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. marts 2013PolitikontoretLinda Björk Nielsen2013-0032-0638690546
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 248 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 14. februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 248 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Mener ministeren, at politiindsatsen i og omkring Københavnskal opprioriteres set i lyset af den seneste tids uroligheder iforhold til bl.a. indvandrerbander, og vil ministeren redegørefor den nuværende indsats?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for Justitsministeriets anmodningindhentet et bidrag fra Københavns Politi, som har oplyst, atKøbenhavns Politi den 11. januar 2013 konstaterede, at grup-peringer omkring Blågårds Plads tog opstilling – iført skudsik-re veste – flere steder i området omkring Folkets Park og Blå-gårdsgade.Københavns Politi har endvidere oplyst, at en sådan adfærdsædvanligvis er udtryk for, at der er en konflikt mellem grup-peringer i området, og samme dag blev en person dræbt afskud i Høje Gladsaxe. Der kunne umiddelbart herefter konsta-teres forhøjet aktivitet blandt medlemmer af de forskelligegrupperinger, og fra nabopolitikredse blev der rapporteret omskyderier mellem banderelaterede. Dette førte til, at Nordsjæl-lands Politi, Københavns Vestegns Politi og Københavns Politiden 14. januar 2013 indførte visitationszoner.I Københavns politikreds er perioden for visitationszonen se-nest blevet forlænget frem til den 26. marts 2013.Københavns Politi har videre oplyst, at medlemmerne af ban-degrupperinger blandt andet på indre Nørrebro er begyndt atbenytte beklædning, der tydeligt signalerer tilhørsforhold tilgrupperinger, ligesom et stort antal medlemmer færdes i det of-fentlige rum iført skudsikre veste.Københavns Politi har påpeget, at man fører en konsekvent lin-je over for de bandemedlemmer, der udviser en vagtlignendeadfærd, idet de meddeles zoneforbud, jf. ordensbekendtgørel-sens § 6, stk. 4. Der ses umiddelbart kun at have foreligget éttilfælde i politikredsen, hvor det – til trods for massiv tilstede-værelse af politistyrker – er lykkedes for grupperinger på indreNørrebro at gennemføre kontrol af personer, som formodes atvære relateret til andre grupperinger.
2
Som følge af det forhøjede trusselsniveau har politikredseneudfærdiget en fælles operationsplan, hvorefter der i tilfælde afnye skudepisoder eller lignende kan koordineres en politimæs-sig indsats på tværs af politikredsene.I Københavns politikreds er der udarbejdet en plan, der sikrer,at der meget målrettet kan sættes ind i forhold til det aktuellebillede af konflikten, såvel i forhold til forebyggelse, efter-forskning som synlig operativ politiindsats. Der arbejdes såle-des både med at holde de unge væk fra konflikterne og med atfå medlemmer ud af banderne. Samtidig foregår politimæssigefterforskning med henblik på at opklare den kriminalitet, derbliver begået. Der er p.t. i forhøjet grad tilstedeværelse af uni-formeret politi i relevante områder for at mindske risikoen fornye opgør. Ligeledes er ”Din betjent” indsatsen skærpet medhenblik på at skabe tryghed for de almindelige borgere. Endvi-dere arbejder Københavns Politis Kriminalpræventive afdelingog kommunens SSP medarbejdere tæt sammen i bestræbelser-ne på at holde de unge væk fra banderne.Endelig har Københavns Politi oplyst, at Københavns Politissærlige bandeenhed ligeledes følger bandegrupperingerne tæt.”Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til justitsministerens besvarelse af13. marts 2013 af spørgsmål nr. S 1224 fra medlem af Folketinget KarstenLauritzen (V). Besvarelsen vedlægges.
3