Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1167117_0001.png
1167117_0002.png
1167117_0003.png
1167117_0004.png
1167117_0005.png
1167117_0006.png
TALEPUNKTER
25. september 2012J.nr.SFR/8.kt./shi
Synopsis til beskæftigelsesministerens besvarelseaf samrådsspørgsmål AU i samråd i Udvalget forUdlændinge- og Integrationspolitik den 8. oktober2012Samrådsspørgsmål F stillet den 3. maj 2012 efter ønske fra Martin Henriksen(DF)
”Hvilke ekstraordinære tiltag agter ministeren at iværksætte med det formål atstyrke indsatsen mod udlændinge, der opholder sig og arbejder illegalt i Dan-mark?”
Illegalt ophold og arbejde er aldeles uacceptabelt. Detskal der ikke herske nogen tvivl om.Udenlandsk arbejdskraft giver et vigtigt bidrag tilvækst og velfærd i Danmark.Hvert år ansætter danske og udenlandske virksomhederi Danmark mange dygtige udenlandske medarbejdere,som udfører et godt stykke arbejde, og som arbejder ioverensstemmelse med reglerne.Udenlandske virksomheder og udenlandske medarbej-dere er velkomne her i Danmark. Men det er under denvæsentlige forudsætning, at den danske arbejdsmar-kedsmodel respekteres.Desværre oplever vi, at ikke alle virksomheder og de-res ansatte overholder de gældende regler. Det er selv-følgelig fuldstændigt uacceptabelt.Jeg er optaget af, at de udenlandske arbejdstagere, derkommer til landet, beskæftiges på danske vilkår og ef-ter reglerne på området.
Det er et centralt mål for regeringen at sætte ind overfor social dumping og sikre, at danske virksomhederikke skal slås med unfair konkurrence fra virksomhe-der, som ikke overholder danske regler.Kontrol med tredjelandsstatsborgereBeskæftigelsesministeriets nye styrelse - Styrelsen forFastholdelse og Rekruttering – er ansvarlig for behand-lingen af ansøgninger om opholds- og arbejdstilladel-ser fra tredjelandsstatsborgere.Styrelsen udfører i den forbindelse også løbende kon-trol med, at betingelserne for opholds- og arbejdstilla-delser overholdes af virksomheder og deres udenland-ske ansatte. Det sker for at forebygge og bekæmpebrud på reglerne, hvad enten det skyldes manglendeviden eller bevidst snyd og misbrug.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har sammenmed Udlændingestyrelsen adgang til at samkøre oplys-ninger fra styrelsernes elektroniske sagsbehandlingssy-stem med oplysninger i en række øvrige myndighedersregistre, fx CPR og eIndkomst. Løsningen bruges til atkontrollere, om udlændinge, som tidligere har haft etlovligt opholdsgrundlag, der fx er udløbet eller inddra-get, forsat opholder sig – nu ulovligt – i landet.For at modvirke ulovligt arbejde er der behov for, at derelevante myndigheder fortsat arbejder tæt sammen omat løse de problemer, der er på området.Det sker bl.a. i forbindelse med Fairplay-samarbejdet,hvor flere myndigheder i fællesskab tager på kontrol-aktioner på arbejdspladser rundt omkring i landet forbl.a. at modvirke og afsløre ulovligt ophold og arbejde.
2
På disse aktioner bistår Styrelsen for Fastholdelse ogRekruttering politiet med kontrol af opholds- og ar-bejdstilladelser. På størstedelen af de aktioner, somstyrelsen har deltaget i, er der antruffet udlændingeuden fornøden opholds- og arbejdstilladelse. Det harefter forelæggelse for Udlændingestyrelsens ud- og af-visningsvagt ført til udvisning, og/eller bødepålæg frapolitiet til såvel arbejdsgivere som arbejdstagere.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har ogsådeltaget i nogle af de seneste social dumping aktionerrettet mod brancher, hvor der erfaringsmæssigt er be-skæftiget mange tredjelandsstatsborgere.Derudover mener jeg generelt, at oplysning og vejled-ning om regelgrundlag er en væsentlig forudsætningfor, at såvel arbejdsgivere som udenlandske arbejdsta-gere kan overholde lovgivningen.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering informererpå udlændingemyndighedernes fælles hjemmeside(www.nyidanmark.dk) arbejdsgivere og arbejdstagereom mulighederne og reglerne på området. På hjemme-siden er bl.a. en vejledning til arbejdsgivere om, hvadde skal sikre sig ved ansættelse af udenlandsk arbejds-kraft.Derudover er styrelsen i tæt dialog med danske virk-somheder, bl.a. om betingelserne for, at udenlandskearbejdstagere kan arbejde her i landet. Styrelsen holderfx løbende dialogmøder og informationsmøder medbrugere og øvrige interessenter, fx brancheorganisatio-ner.
3
Indsatsen mod social dumpingIndsatsen mod social dumping i forhold til udenland-ske virksomheder og borgere har aldrig været så højtprioriteret, som den er pt.Regeringen indgik således i forbindelse med finans-lovsaftalen for 2012 en aftale med Enhedslisten om, enstyrket tværgående myndighedsindsats mod socialdumping. Med aftalen sker der en koordinering ogstyrkelse af Arbejdstilsynets, SKATs og politiets ind-sats med kontrol af udenlandske virksomheder.Der blev afsat 55 mio. kr. årligt til denne indsats.En tværgående myndighedsindsats er afgørende for ensuccesfuld indsats mod udenlandske virksomheder. Enøget myndighedsindsats vil gennem kontrol, tilsyn ogkoordinering medvirke til at sikre, at udenlandske virk-somheder og arbejdstagere overholder lovgivningen.Aftalen om en styrket indsats mod social dumping be-tyder, at de tre myndigheder har fået væsentligt bedremulighed for at føre kontrol med og udføre opsøgendearbejde over for de virksomheder, hvor der kan væremistanke om social dumping.Helt konkret betyder det, at der bliver gennemført enrække fælles kontrolaktioner både på landsplan og påregionalt plan med fokus på, om udenlandske virk-somheder overholder reglerne. Og myndighedssamar-bejdet bliver styrket i de daglige kontroller.På nuværende tidspunkt har der været afholdt 4 lands-dækkende fællesaktioner mod social dumping – samten række regionale aktioner. På samtlige aktioner harbåde Arbejdstilsynet, politiet og SKAT fundet uden-4
landske virksomheder eller personer, som overtrådtedansk lovgivning.Arbejdstilsynet gennemfører endvidere fra maj til ok-tober 2012 ca. 800 ekstra tilsyn i restauranter og i ren-gøringsbranchen som en særligt intensiveret indsats.Tilsynet foregår bl.a. med fokus på arbejde uden fornormal arbejdstid.Der er endvidere etableret en hotline i Arbejdstilsynet,hvor det er muligt at tippe myndighederne, hvis manfår mistanke om, at udenlandske virksomheder udførerarbejde i strid med reglerne.Jeg er glad for de initiativer, som regeringen og En-hedslisten har taget initiativ til i forhold til social dum-ping. Og der er ingen tvivl om, at vi med indsatsen gørvæsentligt mere på dette område end den tidligere re-gering og deres støtteparti gjorde i de ti år, de var vedmagten.FremadrettetDer er i forbindelse med finanslovsaftalen for 2012nedsat et udvalg om modvirkning af social dumping,der skal undersøge mulighederne for, at der inden forEU-rettens rammer kan iværksættes yderligere tiltag tilat modvirke social dumping. Udvalget er næsten fær-digt med sit arbejde, og rapporten forventes offentlig-gjort medio oktober.Jeg har desuden igangsat et reformarbejde, hvor der vilblive set på international rekruttering og reglerne forophold til erhverv og studier i Danmark.Formålet med reformen er at sikre enkle og effektiveregler for virksomheder, der ønsker at tiltrække højt-5
kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Ligeledes skaldanske uddannelsesinstitutioner have muligheder for attiltrække de rigtige talenter.Unfair konkurrence, social dumping og misbrug af op-holdsordningerne skal dog til enhver tid bekæmpes. Enforudsætning for den danske arbejdsmarkedsmodel er,at de, der arbejder i Danmark, arbejder på danske vil-kår. Det er på det grundlag udenlandsk arbejdskraftskal bydes velkommen.
6