Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1250149_0001.png
1250149_0002.png
1250149_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. maj 2013Asyl- og VisumkontoretMarie Rose Kortzau2013-0032-0625741179
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 239 (Alm.del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 6. februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske framedlem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 239 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Kan ministeren oplyse, hvor stor tilstrømningen til Danmarker af asylansøgere, som er førstegangsregistreret i Grækenland,og kan ministeren oplyse, hvor mange af disse, der pt. ophol-der sig i danske asylcentre? Og vil ministeren venligst beskrivehvorledes Dublin-forordningen finder anvendelse i forhold tilGrækenland?

Svar:

For så vidt angår anvendelsen af Dublin-forordningen i forhold til asylan-søgere, hvis asylansøgning i medfør af forordningen skal behandles i Græ-kenland, kan Justitsministeriet oplyse, at den daværende integrationsmini-ster den 23. januar 2011 besluttede at anmode Udlændingestyrelsen om atstille sager om anmodninger til Grækenland om modtagelse af asylansøge-re i medfør af Dublin-forordningen i bero. Baggrunden for denne beslut-ning var en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol af21. januar 2011 i sagen M.S.S. mod Belgien og Grækenland. I den konkre-te sag blev begge lande dømt for overtrædelse af Den Europæiske Menne-skerettighedskonventions artikel 3 og artikel 13 i sammenhæng med artikel3 i forbindelse med en overførsel af en asylansøger til Grækenland pågrund af vilkårene for asylansøgere i landet.Beslutningen om ikke at anmode Grækenland om at modtage asylansøgerei medfør af Dublin-forordningen er fortsat gældende.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet endvidereindhentet en udtalelse fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Når en udlænding søger om asyl i Danmark, registrerer Udlændin-gestyrelsen asylansøgningen i udlændingemyndighedernes elektroni-ske sags- og dokumenthåndteringssystem. Samtidig registrerer Ud-lændingestyrelsen, om den pågældende asylansøger er registeret iEurodac og dermed allerede er kendt i en anden EU-medlemsstat,Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Udlændingestyrelsen re-gistrerer derimod ikke, hvilket land der har foretaget registreringen iEurodac.Når Udlændingestyrelsen anmoder et andet land om at modtage enasylansøger i medfør af Dublin-forordningen, registrerer styrelsenanmodningen i sags- og dokumenthåndteringssystemet. I den forbin-delse registrerer Udlændingestyrelsen bl.a., hvilket land der anmo-2
des, og hvorvidt anmodningen sker på baggrund af et såkaldt hit iEurodac.Den samme praksis var gældende for registreringer i udlændingere-gistret.Det er derfor ikke muligt at opgøre, hvor mange asylansøgere der erførstegangsregistreret i Grækenland, idet der i disse sager ikke erfremsendt en anmodning til Grækenland. Det er heller ikke muligtvia et udtræk fra sags- og dokumenthåndteringssystemet at opgøre,hvor mange asylansøgere i Danmark der har ”hit” i Eurodac på bag-grund af en registrering foretaget i Grækenland, da Udlændingesty-relsen ikke registrerer, hvilke landes registreringer, der dannergrundlag for disse ”hit”.”
3