Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1222739_0001.png
1222739_0002.png
1222739_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
6. marts 2013Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Nanna Søby GardeSagsnr.: 2013-0032-0622Dok.:681669
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 238 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den6. februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Thomas Tordal-Mortensen

Spørgsmål nr. 238 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere rapporten "Frihedsberøvedeasylansøgere i Ellebæk", skrevet af Amnesty Internationalsdanske lægegruppe og offentliggjort den 4. februar 2013. Isærdeleshed bedes ministeren forholde sig til rapportens kon-klusioner om, at "den nuværende lovgivning og retningslinjerikke sikrer mod, at særligt sårbare grupper frihedsberøves i El-lebæk", og at der "er behov for at indføre en formaliseretscreeningsordning, som sikrer, at sårbare asylansøgere, herun-der torturoverlevere og psykisk syge, ikke frihedsberøves",samt oplyse, om og hvordan ministeren vil tage initiativ til atløse de påpegede problemer.”

Svar:

Det skal indledningsvist bemærkes, at asylansøgere og afviste asylansøge-re, der medvirker til deres sags behandling og eventuel senere udsendelse,ikke bliver frihedsberøvet. Det er således op til den enkelte, om frihedsbe-røvelse bliver en nødvendig foranstaltning.Hvis det bliver nødvendigt at frihedsberøve asylansøgere indsættes denormalt i Institutionen for frihedsberøvede asylansøgere Ellebæk.Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgs-målet oplyst følgende:”I Kriminalforsorgens institutioner er der generelt fokus påsærligt udsatte grupper. Det gælder også for institutionen Elle-bæk, hvor de frihedsberøvede ofte befinder sig i en uafklaretog vanskelig situation, der kan medføre særlige psykiske ogsomatiske problemstillinger. Dette forsøger institutionen at ta-ge højde for både læge- og kriminalforsorgsfagligt, herunderved tilrettelæggelse af beskæftigelse i institutionen, fritidsakti-viteter m.v.Institutionen har tilknyttet læge, sygeplejerske og psykolog, ogalle indsatte tilses af en sygeplejerske snarest efter indsættel-sen. Den indsatte tilses af læge efter sygeplejerskens henvis-ning eller efter anmodning fra den pågældende selv. Der ermulighed for tilsyn af psykiater på Vestre Hospital i Køben-havns Fængsler eller i akutte tilfælde på skadestuen på Hille-rød Sygehus. Såfremt der ved indsættelsen konstateres at væreproblemstillinger i forhold til den indsattes psykiske tilstand,vil tilsynet af sygeplejersken blive fremskyndet, ligesom der2
eventuelt vil blive truffet foranstaltninger i forhold til psykia-trisk konsultation.For så vidt angår den indsatte, som af Amnestys lægegruppeblev fundet psykotisk, har institutionen løbende under indsæt-telsen været opmærksom på den pågældende. Den pågældendehar således været tilset af institutionens læge og efterfølgendeaf psykiater. Institutionen søgte herefter kaution med henblikpå psykiatrisk vurdering på Hillerød Sygehus. Indlæggelsenblev ikke effektueret, fordi den pågældende blev løsladt.”
3