Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1227720_0001.png
1227720_0002.png
1227720_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. marts 2013Asyl- og VisumkontoretAnne-Marie Træholt2013-0032-0606674906
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 231 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 29. januar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlemaf Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Christina Toftegaard Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 231 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ifølge TV2 Nyhederne opholder der sig ti farlige asylansøgereuden for asylcentrene, f.eks. på hoteller. Kan ministeren be-kræfte dette samt oplyse, hvor disse er indkvarteret, og hvadder gør dem farlige/utilpassede?”

Svar:

Udlændingestyrelsen træffer afgørelse om indkvartering af asylansøgere imedfør af udlændingelovens § 42 a, stk. 7. Udlændingestyrelsens afgørel-ser om indkvartering kan ikke påklages til Justitsministeriet. Dette følgeraf udlændingelovens § 46 a, stk. 1.Justitsministeriet har indhentet en udtalelse fra Udlændingestyrelsen.Udlændingestyrelsen har oplyst, at der aktuelt er 8 voksne personer, somanses for utilpassede, og som af den grund af Udlændingestyrelsen er ind-kvarteret uden for egentlige asylcentre. Heraf er aktuelt 7 personer på eninstitution og 1 person i egen anneksbolig.Om de personer, som indkvarteres under Udlændingestyrelsens forsørgel-se, har styrelsen bl.a. oplyst:”Langt de fleste asylansøgere er indkvarteret uden problemer. Un-dertiden opstår der på de enkelte centre småkonflikter mellem bebo-erne indbyrdes eller mellem nogle beboere og personalet. Der gøreset meget stort og kompetent arbejde på centrene for at forebygge oghåndtere sådanne konflikter. Nogle gange udvikler konflikterne sigtil, at nogle beboere opfører sig voldeligt eller truende over for an-dre. Sådanne episoder anmeldes til politiet af personalet på centrene,og de pågældende beboere retsforfølges på normal vis. …”
Udlændingestyrelsen har endvidere oplyst, at der gennem årene løbendehar været et lille antal asylansøgere, som har opført sig truende, aggressivteller voldeligt, uden at der har været grundlag for frihedsberøvelse:”Sådanne personer kan være særdeles vanskelige at håndtere for per-sonalet i et asylcenter. Det er personer, som typisk har psykiske pro-blemer og i nogle tilfælde også problemer med misbrug af narkotikaeller alkohol. Fælles for dem er, at de reagerer aggressivt, konflikt-2
søgende og truende i asylcentrene, og at der kun skal meget lidt tilfor at udløse disse reaktioner.I forhold til sådanne personer vurderes det individuelt og konkret isamarbejde mellem personalet på centrene, herunder det social- ogsundhedsfaglige personale, hvilke foranstaltninger der kan og børiværksættes.
Justitsministeriet kan desuden henvise til besvarelsen af 21. december2012 af spørgsmål nr. S 701.
3