Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1167220_0001.png
1167220_0002.png
1167220_0003.png
1167220_0004.png
1167220_0005.png
1167220_0006.png
1167220_0007.png
SKATTEMINISTERIETKoncerncenteret
2012-229-0030
Talepapir tilbrug ved besvarelse af UUI alm. del samrådsspørgs-mål E om illegale udlændingeDet talte ord gælder
Spørgsmål E:Hvilke ekstraordinære tiltag agter ministeren at iværksættemed det formål at styrke skattemyndighedernes indsatsmod udlændinge, der opholder sig og arbejder illegalt iDanmark?Svar:Tak for spørgsmålet, og tak for lejligheden til at komme ogdrøfte det her ganske alvorlige problem. Og lad mig ogsåstarte med at tilslutte mig min gode kollega justitsministe-rens vurdering af, at det er helt afgørende med et bredt ogtværgående fokus, når det gælder om at komme de pro-blemer til livs, som vi desværre må sige eksisterer i forholdtil udlændinge der opholder sig og arbejder illegalt i Dan-mark.
Side 2
På skatteområdet der har jeg iværksat en række ekstraordi-nære initiativer for at styrke indsatsen overfor illegale ud-lændinge. Det er vigtigt for mig, at vi finder effektive ogbæredygtige løsninger, både på skatteområdet, men så san-delig også tværgående.
I Finansloven for 2012 blev der afsat 55 mio. kr., fordeltmellem tre ministerier, til bekæmpelse af social dumping.Det er gjort med henblik på at gøre en ekstra indsats.
Konkret for SKAT har det givet 33 årsværk, særligt til be-kæmpelse af social dumping, og derudover indgår socialdumping bredt som opmærksomhedspunkt ved SKATs ak-tiviteter.
Konkret er kontrolindsatsen på området særligt rettet modrisikofyldte brancher, som for eksempel bygge- og anlæg,rengøring, landbrug og gartnerier.
Som et nyt initiativ har vi i forbindelse med den senestefinanslovsaftale etableret en samarbejdsaftale mellemSKAT, Arbejdstilsynet og Politiet, og der er i foråret 2012
Side 3
gennemført adskillige aktioner målrettet social dumping idet her samarbejdsregi.
Siden 1. marts 2012, hvor samarbejdsaftalen trådte i kraft,er der således gennemført 5 landsdækkende aktioner og 10regionale aktioner.
Følgende resultater er indberettet medio september:425 sager er afsluttet.I 42 sager er sket en bruttoregulering af moms, ind-komst, arbejdsudlejeskat, a-skat og arbejdsmarkeds-bidrag på i alt over kr. 23 mio. kr.I 35 tilfælde er indgåede entrepriseaftaler med uden-landske firmaer ændret til at forholdet betragtes somenten arbejdsudleje eller som a-indkomst.Der er sendt 15 sager med entreprisesummer på overkr. 100.000 til udlandet som kontroloplysninger.
Side 4
Der er 307 sager mod virksomheder under igangvæ-rende sagsbehandling.Der har været afholdt 2 dialogmøder med de fagligeorganisationer – og der er meget positive tilbagemel-dinger på myndighedernes styrkede indsats.
SKAT har dertil fokus på kædesvig, hvor der ofte indgårudnyttelse af illegal arbejdskraft.
Kontrolaktionerne fortsætter med uformindsket styrke i he-le 2013, og herefter vil vi vurdere behovet.
SKAT har igennem en årrække haft et tæt samarbejde medbl.a. Politiet, Arbejdstilsynet og Fødevaremyndighederne idet tværoffentlig Fairplay-samarbejde. Herigennem sikreslige og retfærdige konkurrencevilkår, og en målrettet ind-sats mod sort økonomi, social dumping og socialt bedrage-ri.
Finanslovsaftalen indebar også, at der er blevet nedsat etudvalg, som skal undersøge mulighederne for, om der in-denfor EU-rettens rammer kan iværksættes yderligere til-
Side 5
tag til at modvirke og bekæmpe social dumping. Udvalgetbeskæftiger sig bl.a. med, hvordan samarbejdet myndighe-derne imellem kan forbedres og kontrollen styrkes i for-hold til udenlandske virksomheder. Det kan også få betyd-ning for den videre indsats mod illegal arbejdskraft og sortarbejde.
Udvalgets rapport forventes færdig her i oktober.
Lad mig komme med et par konkrete eksempel på, hvor-dan et aktuelt tiltag på skatteområdet vil give større sikker-hed for den arbejdsgiver, som er ved at ansætte en borgerfra 3. land:
Fra 4. oktober er der etableret elektronisk advisering af dearbejdsgivere, der trækker elektroniske skattekort på tred-jelands-statsborgere med et skattepersonnummer. Dermedfår de mulighed for at sikre sig mod uforvarende at ansættepersoner uden ret til arbejde i Danmark.
Inden den elektroniske løsning blev iværksat, har SKATsendt breve til 145 arbejdsgivere, der i 2012 har udbetaltløn til i alt 164 lønmodtagere fra 3. lande.
Side 6
I brevet er arbejdsgiverne blevet gjort opmærksomme påhvordan reglerne for arbejdstilladelse er skruet sammen.
SKAT har fokus på at imødekomme udfordringerne. Dettegælder såvel lovgivningsmæssigt - for at sikre SKAT ogøvrige myndigheder den nødvendige lovhjemmel - ligesomat det gælder på indsats og kontrolplanet.
Derfor har jeg gennemført et nyt lovgrundlag, som har gi-vet et bedre muligheder for SKATs indsats mod sort arbej-de, socialt bedrageri og social dumping.
Først og sidst synes jeg, vi skal huske, at de mennesker,der opholder sig illegalt i Danmark, ofte bliver udnyttet,underbetalt og i øvrigt lever under kummerlige forhold. Inogle tilfælde er der sågar tale om forhold, der må katego-riseres som menneskehandel.
Derfor gør SKATs projekt – der hedder ”Menneskehand-lens bagmænd” - en særlig indsats for at styrke fokus påområdet - og det betyder også, at vi i høj grad har fokus på
Side 7
de bagmænd, som udnytter ulykkelige skæbner til egenvinding.
Overordnet konstaterer jeg med tilfredshed, at der nu er enmarkant forbedret og koordineret indsats på område.
Det afslører de mange ministre til stede jo også.
Denne indsats skal videreføres, og jeg vil følge den videreudvikling på området tæt. Jeg er parat til yderligere lov-givning, eller andre initiativer, hvis det viser sig nødven-digt.