Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1246975_0001.png
1246975_0002.png
1246975_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
8. maj 2013Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2013-0032-0595671570
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 227 (alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 28. januar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlemaf Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 227 (alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Kan ministeren oplyse, hvor mange gange personalet i CenterSandholm i løbet af 2012 har tilkaldt politiet, uden at politiethar reageret? Ministeren bedes indhente oplysningerne fra bå-de politiet og Røde Kors, og ministeren bedes sammenligneoplysningerne.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, som har oplyst følgende:”Rigspolitiet har indhentet et bidrag fra Nordsjællands Politi.Nordsjællands Politi har indledningsvist oplyst, at politikred-sen har et godt og veludbygget samarbejde med Dansk RødeKors, Udlændingestyrelsen og Rigspolitiet om forholdene iAsylcenter Sandholm.Til brug for bidraget til Justitsministeriets besvarelse afspørgsmålet har Nordsjællands Politis Afdeling for OperativPlanlægning og Analyse foretaget en søgning i politiets jour-nalsystem vedrørende alle relationer til adresserne Sandholm-gårdsvej 40, 42 og 44, der udgør Asylcenter Sandholm.På baggrund heraf har politikredsen foretaget en manuel gen-nemgang af 254 henvendelser. Det drejer sig om forhold medrelation til asylcenteret, som er registreret i politiets journalsy-stem i 2012, men som ikke er oprettet af Rigspolitiet, NationaltUdlændingecenter (NUC). Forholdene er i øvrigt ej heller afren administrativ karakter.Disse henvendelser/sager kan enten være indgået telefonisk,skriftligt eller i forbindelse med politiets tilstedeværelse iAsylcenter Sandholm af andre årsager.En del af henvendelserne/sagerne har en sådan karakter, atNordsjællands Politi efter almindelig praksis ikke foretager ud-rykning hertil. Det drejer sig f.eks. om sager vedrørende tyverifra køretøj eller små hærværkssager.Nordsjællands Politi vil som udgangspunkt altid reagere på enhenvendelse fra Asylcenter Sandholm, enten i form af rapport-optagelse, ved udrykning til stedet eller ved registrering på po-litikredsens døgnrapport. Herudover vil Nordsjællands Politisom udgangspunkt altid på baggrund af den politimæssige visi-tation foretage en forventningsafstemning med Dansk Røde2
Kors med hensyn til den politimæssige håndtering af henven-delser angående forhold i Asylcenter Sandholm.Herudover kan det ikke fuldstændig udelukkes, at henvendel-ser, der alene er opfattet som underretninger, forespørgsler el-ler lignende, ikke er journaliseret og heller ikke har givet an-ledning til anden reaktion.Hver mandag afholdes der et møde i Center Sandholm meddeltagelse fra Nordsjællands Politi, Udlændingestyrelsen,Dansk Røde Kors og Rigspolitiet. På mødet orienterer Nord-sjællands Politi fast om den forgangne uges politiforretninger iCenter Sandholm, herunder med en forklaring, hvis Nordsjæl-lands Politi på grund af andre presserende politiopgaver undta-gelsesvis ikke har kunnet komme til stede i anledning af enanmeldelse fra Dansk Røde Kors.”Justitsministeriet har desuden anmodet Udlændingestyrelsen om at indhen-te en udtalelse fra Røde Kors, som har oplyst følgende:"Røde Kors har et godt samarbejde med Nordsjællands Politivedrørende episoder på Center Sandholm. Det er vores ople-velse, at politiet prioriterer opgaverne på centret højt og harforståelse for den særlige karakter, centret har.Røde Kors kan herudover oplyse, at centret ikke særskilt regi-strerer oplysninger om samarbejdet med politiet. For at kunnebesvare spørgsmålet har Røde Kors gennemgået centrets vagt-bog for perioden. Da formålet med at føre vagtbog er et andet,vil oplysningerne være behæftet med usikkerhed, når de forsø-ges anvendt til udredning af statistisk materiale.Med disse væsentlige forbehold på grund af oplysningernesusikre karakter, kan Røde Kors oplyse, at det ser ud til, at der iløbet af 2012 var 8 tilfælde, hvor Nordsjællands Politi blev til-kaldt, men ikke kom. Den ene af disse gange kom politiet tilhændelsen, men først senere på dagen, efter at der blev ringetigen.Herudover kan vi se to episoder, hvor vi har ringet efter Nord-sjællands Politi, der efter aftale med NUC fik dem til at tageover, så centret ad den vej fik den nødvendige politimæssigehjælp."
3