Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1222743_0001.png
1222743_0002.png
1222743_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
6. marts 2013Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Liv Ann UggerhøjSagsnr.: 2013-0032-0594Dok.:670784
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 222 (Alm.del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 25. januar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlemaf Folketinget Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 222 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, om regeringen anser tålt ophold iDanmark som lovligt eller ulovligt ophold.”

Svar:

Udlændinge henvises efter lovgivningen til tålt ophold her i landet i de til-fælde, hvor de enten er udelukket fra asyl efter Flygtningekonventions ar-tikel 1 F, eller udvises som værende til fare for statens sikkerhed eller pågrund af domme for alvorlig kriminalitet, og hvor det samtidig hermed vilvære i strid med Danmarks internationale forpligtelser at udsende den på-gældende tvangsmæssigt til vedkommendes hjemland eller et tredjeland,hvor vedkommende ikke er beskyttet mod videresendelse.Flygtningekonventionens artikel 1 F vedrører personer, der bl.a. har begåetkrigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden eller har begået alvor-lige ikke-politiske forbrydelser uden for Danmark.En udlænding får således tålt ophold her i landet i den situation, hvor detvil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser at udsende denpågældende tvangsmæssigt.Regeringens holdning er, at udlændinge på tålt ophold grundlæggende eruønskede her i landet som følge af de forhold, der har ført til, at de pågæl-dende er på tålt ophold.De skal derfor udrejse af Danmark og skal udsendes af landet, så snart detmåtte blive muligt.Det følger af bemærkningerne til lovforslag nr. L 69 af 13. november 2008om forholdet til Danmarks internationale forpligtelser:”De foreslåede bestemmelser om at skærpe meldepligten samt styrke kon-trollen med, at påbuddet om at tage ophold i Center Sandholm overholdes,vil være et indgreb, der er omfattet af artikel 2 (om frihed til valg af op-holdssted) i 4. Tillægsprotokol til Den Europæiske Menneskerettigheds-konvention. Det følger af den nævnte bestemmelse, at enhver, der lovligtbefinder sig på en stats område, inden for dette skal have ret til at færdesfrit og til frit at vælge sit opholdssted. Beskyttelsen omfatter også udlæn-dinge, herunder udlændinge, der er på tålt ophold. Retten er dog ikke abso-lut, idet der kan gøres indgreb i denne ret, hvis det er i »overensstemmelsemed loven« og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til bl.a.2
den nationale sikkerhed og den offentlige orden. Det indebærer bl.a., atindgrebet skal være proportionalt i hvert enkelt tilfælde.”
3