Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1219503_0001.png
1219503_0002.png
1219503_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:26. februar 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2013-0032-0586Dok.:665205
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 214 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den21. januar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen(DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 214 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange personer der in-den for de sidste 5 år er blevet idømt fængselsstraf for at be-skæftige en udlænding uden fornøden arbejdstilladelse (udlæn-dingelovens § 59, stk. 4-5). For hver dom inden for de sidste 5år ønskes detaljer om sagens omstændigheder og fængsels-straffens længde.”

Svar:

Det kan generelt oplyses, at det følger af udlændingelovens § 59, stk. 4, atden, der beskæftiger en udlænding uden fornøden arbejdstilladelse eller istrid med de for en arbejdstilladelse fastsatte betingelser, straffes med bødeeller fængsel indtil 2 år.Efter udlændingelovens § 59, stk. 5, skal det ved straffens udmåling be-tragtes som en skærpende omstændighed, at overtrædelsen er begået for-sætligt, at der ved overtrædelsen er opnået eller tilsigtet en økonomisk for-del for den pågældende selv eller andre, eller at udlændingen ikke har rettil at opholde sig her i landet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst blandt andet følgende:”Rigsadvokaten har til brug for besvarelsen af de stilledespørgsmål indhentet dataudtræk i politiets sagsstyringssystem(POLSAS) om antallet af afgørelser og udfaldet i sager omovertrædelse af udlændingelovens § 59, stk. 4, og § 59, stk. 7,nr. 2 og nr. 6.På baggrund af registreringerne i politiets sagsstyringsystemfrem til den 4. februar 2013 kan jeg oplyse, at politiet og an-klagemyndigheden i årene 2008-2013 har registreret 1076 af-gjorte sager om overtrædelse af udlændingelovens § 59, stk. 4,om beskæftigelse af udlændinge uden fornøden arbejdstilladel-se eller beskæftigelse af udlændinge i strid med betingelser itilladelsen.Af disse 1076 sager er 27 sager afgjort med en ubetinget fæng-selsstraf, og 22 sager er afgjort med en betinget dom.Jeg kan desuden oplyse, at 93 sager er afgjort ved en udebli-velsesdom, hvor sagen er afgjort i retten uden tiltaltes tilstede-værelse. Det er ikke muligt på baggrund af registreringerne i2
politiets sagsstyringssystem at se, hvor stor en andel af dissesager der har resulteret i en fængselsstraf.Af de resterende 934 sager er 711 sager afgjort med vedtagel-sen af et bødeforelæg, og 179 sager er afgjort med en bødeidømt i retten. Endelig er 44 sager afgjort med et tiltalefrafaldeller en advarsel i retten.Jeg kan endvidere oplyse, at der i samme periode er registreret5 afgjorte sager om overtrædelse af udlændingelovens § 59,stk. 7, nr. 2, om bistand til udlændinges ulovlige ophold her ilandet. Disse sager er alle afgjort med vedtagelsen af bødefor-læg.Endelig er der i perioden registreret 8 afgjorte sager om over-trædelse af udlændingelovens § 59, stk. 7, nr. 6, om bistand tiludlændinges ulovlige arbejde her i landet. En af disse sager erafgjort med en ubetinget fængselsstraf, og 2 sager er afgjortmed en betinget dom. En sag er afgjort ved udeblivelsesdom.Det fremgår ikke, om denne dom har resulteret i en fængsels-straf. De sidste fire sager er afgjort med vedtagelsen af bøde-forlæg.Det bemærkes, at ovennævnte tal er dynamiske data, der kanændre sig over tid, idet der efterfølgende kan foretages rettelserpå grund af indtastningsfejl, forsinkede opdateringer og nyeafgørelser mv.Afslutningsvis skal jeg bemærke, at Rigsadvokaten ikke er ibesiddelse af oplysninger om sagernes nærmere omstændighe-der, herunder i hvilket omfang der har foreligget skærpendeomstændigheder i de registrerede sager, ligesom der ikke fore-ligger statistiske oplysninger om varigheden af de idømtefængselsstraffe. Tilvejebringelse af yderligere oplysninger her-om vil forudsætte en ressourcekrævende manuel gennemgang ipolitikredsene af de pågældende sager om beskæftigelse af ud-lændinge uden arbejdstilladelse eller bistand til udlændingesulovlige ophold og arbejde i Danmark. En sådan manuel gen-nemgang har jeg på det foreliggende grundlag ikke fundet an-ledning til at iværksætte.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigsadvokatens udtalelse.
3