Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1210574_0001.png
1210574_0002.png
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 1. februar 2013
E-mail [email protected]
MBK/ J.nr. 2013 - 554
Under henvisning til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalgsbrev af 10. januar 2013 følger hermed social- og integrationsministe-rens svar på spørgsmål nr. 193 (UUI Alm. del). Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 193:”Kan ministeren bekræfte indholdet i artiklen i Kristeligt Dagblad den 8. janu-ar 2013 "Konvertitter har svært ved at forlade islam", hvoraf det fremgår, atdet er forbundet med stor risiko at forlade islam for en konvertit, der fortrydersin konvertering, og agter ministeren i den forbindelse at foretage sig noget,der gør det nemmere og ikke mindst sikrere at kunne forlade islam uden atskulle frygte for sit liv og levned?"http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/493442:Danmark--Konvertitter-harsvaert-ved-at-forlade-islam
Svar:Det er helt uacceptabelt, hvis trosfriheden trues, og mennesker forulempespå grund af det, de tror på. Enhver har naturligvis ret til at have hvilken somhelst overbevisning eller tro, til at ændre sin tro og til ikke at tro på nogetreligiøst.Ministeriet har ikke viden, der betvivler artiklen i Kristeligt Dagblad fra den 8.januar 2013. Men der er generelt ret begrænset viden om omfanget og ka-rakteren af de reaktioner, som personer, der forlader islam, møder fra om-verdenen.
2
I artiklen har jeg blandt andet hæftet mig ved, at det kun er i afgrænsedemiljøer, at man ikke respekterer den ånds- og trosfrihed, de fleste ellers ta-ger som en selvfølge.Hvis der er borgere, som konkret udsættes for vold, trusler eller chikane, viljeg opfordre dem til at henvende sig til politiet.Såfremt der er tale om overgreb begået af personer, der er tilknyttet ekstre-mistiske grupperinger, kan det oplyses, at der i forlængelse af regerings-grundlaget er igangsat en landsdækkende kortlægning af antidemokratiskeog ekstremistiske miljøer, som skal danne grundlag for en styrkelse og mål-retning af indsatsen mod radikalisering og ekstremisme.Efterhånden, som der indkommer information fra kortlægningen om de for-skellige dele af landet, vil mine embedsmænd gå i dialog med kommuner ogpolitikredse om, hvordan den forebyggende indsats kan styrkes og videre-udvikles.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann