Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1218633_0001.png
1218633_0002.png
1218633_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
22. februar 2013Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Dorthe Lønberg KaniaSagsnr.: 2013-0032-0565Dok.:651918
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 191 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den8. januar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 191 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Hvilke konsekvenser agter justitsministeren at drage af, at deti årsrapporten for 2011 for Folketingets Ombudsmands tilsynmed tvangsmæssige udsendelser (UUI alm. del - bilag 40) påside 22 konstateres, "at dokumentationen i flere af de gennem-gåede sager ikke synes at opfylde de anbefalinger, som findes ide internationale og nationale retningslinjer for tvangsmæssigeudsendelser, og at politiet i flere henseender ikke synes at haveopfyldt den ulovbestemte grundsætning om notatpligt"?

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetRigspolitiet om en udtalelse.”Rigspolitiet skal i den anledning indledningsvis bemærke, at Rigspoli-tiet naturligvis er enig i vigtigheden af at notere/dokumentere oplysnin-ger vedrørende en sags faktiske omstændigheder,herunder gøre notat
om alle væsentlige ekspeditioner i sagen,der ikke allerede fremgår afsagens dokumenter, uanset på hvilken måde oplysningerne er tilgåetRigspolitiet. Rigspolitiet er således enig i, at oplysninger, som må anta-ges at være af en sådan karakter, at de bidrager til at supplere og belysesagens faktuelle grundlag skal noteres/dokumenteres. Pligten hertilfremgår allerede – såvel direkte som implicit – af Rigspolitiets interneretningslinjer for forberedelse og gennemførelse af ledsagede udsendel-ser med fly. Disse retningslinjer findes som et underbilag til bilag 2 tilRigspolitiets seneste redegørelse for status pr. 2. september 2012 vedrø-rende arbejdet med udsendelse af afviste asylansøgere. Redegørelsenblev af justitsministeren sendt til Udvalget for Udlændinge- og Integra-tionspolitik den 19. december 2012, jf. UUI Alm. del 2012-13, bilag 47.Rigspolitiet har som led i en konstruktiv dialog med Folketingets Om-budsmand løbende modtaget tilbagemeldinger vedrørende observationeri forbindelse med de konkrete udsendelser, som ombudsmanden deltog ii 2011, herunder blandt andet om Rigspolitiets utilstrækkelige doku-mentation af sagsbehandlingsskridt.Rigspolitiet har derfor allerede i 2012 taget følgende initiativer medhenblik på at forbedre og sikre dokumentationen af de foretagne sags-behandlingsskridt i udsendelsessagerne:Der er i 2012 indført stikprøvevis kvalitetskontrol/kvalitetssikring afudsendelsesrapporter vedrørende ledsagede udsendelser.
2
Der er udarbejdet en ny paradigmerapport, som skal benyttes i de tilfæl-de, hvor forudsætningerne for gennemførelsen af en udsendelse er tilve-jebragt, og en udsendelse således er nært forestående. Paradigmerappor-ten skal sikre, at alle udlændinge får den samme relevante vejledning,og at dette dokumenteres.Der er udarbejdet et nyt skema til sikkerhedsvurderingen med yderligerekrav bl.a. til de oplysninger, der skal noteres, såfremt der måtte værehelbredsmæssige forhold i sagen, som skal tages i betragtning ved tilret-telæggelsen af udsendelsen.Uddannelsen af det politipersonale, som deltager i ledsagede udsendel-ser af udlændinge med fly, er blevet certificeret i 2012. Certificeringenaf uddannelsen er foretaget af Politiskolen, som er Rigspolitiets centraleuddannelsesinstitution, og som forestår efter- og videreuddannelse afpolitipersonale. Der er i den forbindelse udarbejdet uddannelsesplan ogpensumplaner.Som ovenfor anført er Rigspolitiet enig i vigtigheden af at note-re/dokumentere oplysninger vedrørende en sags faktiske omstændighe-der. Rigspolitiet har derfor i lyset af årsrapporten fra Folketingets Om-budsmand besluttet at iværksætte følgende yderligere tiltag:
Der vil blive indført systematisk kvalitetskontrol/kvalitetssikring af ind-holdet af skriftligt materiale, herunder sikkerhedsvurderingen, denovenfor nævnte paradigmerapport samt udsendelsesrapporten.Videndeling optimeres, herunder samles alt relevant materiale i relationtil udsendelsesarbejdet det samme sted på politiets intranet, POLNET.Den certificerede uddannelse for udsendelsesansvarlige vil fremoverspecifikt komme til at indeholde undervisning i de punkter, som Folke-tingets Ombudsmand har fokuseret på i sin rapport.”
3