Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1211680_0001.png
1211680_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 5. februar 2013
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 8. januar 2013 følger hermed social- og integrationsministerenssvar på spørgsmål UUI alm del nr. 188. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Martin Henriksen (DF)
J.nr. 2012-224
Spørgsmål nr. 188:”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Saudi-Arabien støtter danske kon-vertitters rejse til Mekka” fra Kristeligt Dagblad den 28. december 2012,hvoraf det fremgår, at diktaturstaten Saudi-Arabien støtter danske konvertit-ters rejse til Mekka. Herunder bedes ministeren forholde sig til, om der erbehov for at advare imod denne efter spørgerens opfattelse skadelige ten-dens. http://m.kristeligt-dagblad.dk/artikel/492302”
Svar:Som udgangspunkt bør der ikke være noget problematisk i, at religiøse or-ganisationer støtter religiøse medlemmer til at deltage i religiøse aktiviteter.Det er en udbredt praksis blandt mange forskellige religiøse organisationer.Der skal dog ikke herske tvivl om, at jeg synes, at det er yderst problematisk,hvis religiøse organisationer profilerer antidemokratiske idéer forklædt somreligionsudøvelse – ikke mindst set ud fra en integrationsmæssig vinkel.Antidemokratiske idéer og handlinger skal udfordres og bekæmpes. Det erogså baggrunden for, at regeringen fører en konsekvent politik mod kræfter,der søger at udfordre demokratiet, lov og orden. Regeringen prioriterer ek-sempelvis arbejdet med forebyggelse af ekstremisme og antidemokratiskemiljøer højt og har i forbindelse hermed iværksat en national kortlægning afmiljøerne for at målrette det forebyggende arbejde yderligere. Desuden harregeringen udarbejdet en strategi mod parallelle retsopfattelser. Strategiensoverordnede formål er at forebygge, at borgernes rettigheder krænkes på
2
grund af religiøs praksis og mere specifikt, gør strategien op med tvang ogundertrykkelse i forbindelse med religiøse vielser.Antidemokratisk adfærd er bekymrende og er at betragte som samfundsska-deligt. For regeringen er det vigtig at forebygge ekstremisme og sætte indover for antidemokratiske kræfter, ikke at forhindre støtte til religiøse aktivite-ter. Jeg har tiltro til regeringens initiativer på dette område og finder derforikke direkte anledning til at advare imod det, som spørgeren i spørgsmåletbetegner som skadelige tendenser.
Karen Hækkerup/Karin Ingemann