Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1255604_0001.png
1255604_0002.png
1255604_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
31. maj 2013Asyl- og VisumkontoretMarie Rose Kortzau2013-0032-0551668106
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 180 (Alm. del), somUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmini-steren den 20. december 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra IngerStøjberg (V).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 180 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre detaljeret for, hvordan det sikres -på hvert trin af den såkaldte håndholdte asylprocedure (scree-ning, interview m.m.) – at alle oplysninger og omstændighederi en asylsag tjekkes grundigt, således at ingen får asyl på etfejlagtigt grundlag. Spørgsmålet stilles på baggrund af samrå-det i Integrationsudvalget den 20. december 2012 om procedu-ren for behandling af asylansøgninger fra syriske statsborgere,jf. UUI alm. del – samrådsspørgsmål U-W.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Den håndholdte asylprocedure, som i sin oprindelige form blev in-troduceret i foråret 2010, har til formål at understøtte en hurtig sags-behandling af ansøgninger om asyl. Udlændingestyrelsen tilstræberderfor at iværksætte og gennemføre alle nødvendige sagsbehand-lingskridt hurtigt og samtidigt. Opstår der for eksempel tvivl om engiven asylansøgers nationalitet og alder, betyder den håndholdte pro-cedure, at der sideløbende vil blive iværksat en sprogtest og en al-dersundersøgelse for at få disse forhold afklaret hurtigst muligt.Ved lov nr. 430 af 1. maj 2013 om ændring af bl.a. udlændingeloven,som trådte i kraft den 2. maj 2013, er en række opgaver i den indle-dende del af asylsagsbehandlingen overført fra politiet til Udlændin-gestyrelsen. Samtidig med overtagelsen af disse opgaver har Udlæn-dingestyrelsen ændret procedurerne for behandlingen af ansøgningerom asyl med henblik på at optimere sagsbehandlingen.Efter den nye procedure registreres alle asylansøgere som hidtil afpolitiet. Politiet optager fingeraftryk af asylansøgerne med henblikpå at sammenholde disse med EU-databasen EURODAC, således atUdlændingestyrelsen efterfølgende kan vurdere, om asylansøgningenskal behandles af andre medlemsstater i EU i henhold til forordningnr. 343 af 18. februar 2003 om fastsættelse af kriterier og procedurertil afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlin-gen af en asylansøgning, der er indgivet af en tredjelandsborger i enaf medlemsstaterne.Efter at politiet har registreret en asylansøger, berammer politiet enoplysnings- og motivsamtale hos Udlændingestyrelsen og udleverersamtidigt et asylansøgningsskema med henblik på, at asylansøgerneudfylder dette på deres eget sprog inden oplysnings- og motivsamta-len hos Udlændingestyrelsen.2
Oplysnings- og motivsamtalen afholdes normalt 1-2 hverdage efter,at ansøgerne har søgt om asyl i Danmark. Samtalen, der bl.a. har tilformål at oplyse sagerne således, at der kan træffes beslutning omsagernes videre forløb, foregår altid under medvirken af en tolk, ogsagsbehandlerne har før, under og efter samtalernes afholdelse mu-lighed for at rådføre sig med en af asylkontorets chefer og med denrelevante landespecialist fra Udlændingestyrelsens kontor for Lan-dedokumentation. Opstår der nye problemstillinger under samtaler-ne, iværksætter Udlændingestyrelsen de fornødne undersøgelser mv.i forlængelse af den enkelte samtale.Sagsoplysningen skal bl.a. afdække, om asylansøgerne allerede haropnået eller vil kunne opnå beskyttelse i et sikkert tredjeland, og omder er andre forhold, der er til hinder for meddelelse af asyl.Hvis Udlændingestyrelsen vurderer, at der er behov herfor, afholdesen uddybende asylsamtale om motivet for at søge om asyl. Ved ensådan uddybende samtale vil det bl.a. kunne belyses nærmere, omder er strafbare forhold eller lignende, som skal medføre, at en ansø-ger skal udelukkes fra at få asylNår en sag skønnes klar til afgørelse, udfærdiger sagsbehandleren etudkast hertil. Alle afgørelser, såvel tilladelser som afslag, godkendesog medunderskrives af en medarbejder med underskriftskompeten-ce.”
3