Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1204061_0001.png
1204061_0002.png
1204061_0003.png
1204061_0004.png
1204061_0005.png
1204061_0006.png
1204061_0007.png
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. december 2012Asyl- og VisumkontoretMarie Rose Kortzau2012-0035-0135651085
UDKAST TIL TALEtil brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål U, V og W fra Udval-get for Udlændinge- og Integrationspolitik den 20. december 2012
Samrådsspørgsmål U:
”Hvilke konsekvenser vurderer ministeren, det vil få for tilstrømningenaf asylansøgere til Danmark, at regeringen har valgt at benytte en sær-lig hurtig procedure i forhold til behandlingen af asylansøgninger frasyriske asylansøgere”
Samrådsspørgsmål V:
”Hvad er baggrunden for, at syriske asylansøgeres asylansøgning bli-ver behandlet mindre grundigt end andre asylansøgeres?”
Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Samrådsspørgsmål W:
”Hvordan agter ministeren at følge tilstrømningen af syriske flygtninge tilDanmark, og vil ministeren redegøre for, hvor længe regeringen påtænker,at syreres asylansøgninger skal behandles efter den hasteprocedure, somomtales i Jyllands-Posten den 11. november 2012 i artiklen ”Syrere haste-kontrolleres”.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Inger Støjberg (V).
2
1.Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål U, V og W samlet,
da de tre spørgsmål vedrører samme emne, nemlig behandlingen afasylansøgninger fra syrere i Danmark.
Jeg vil gerne understrege, at konkrete afgørelser om asyl som bekendttræffes af Udlændingestyrelsen i første instans med klageadgang tilFlygtningenævnet, der er et uafhængigt domstolslignende organ.
Jeg har derfor bedt Udlændingestyrelsen om et bidrag til brug for be-svarelserne.
[Vedrørende konsekvenserne ved en særlig hurtig procedure i for-hold til syriske asylansøgere – spørgsmål U]
2.Det første spørgsmål vedrører konsekvenserne af den særlig hurtigeprocedure, som Udlændingestyrelsen anvender ved behandlingen af sy-riske asylansøgninger. Udlændingestyrelsen har i den forbindelse op-lyst, at styrelsen gennemfører en grundig behandling af alle asylsagerog løbende arbejder med procesoptimering af asylsagsbehandlingen.
Udlændingestyrelsen implementerede i april 2010 den såkaldte hånd-holdte asylprocedure, hvor et vigtigt element er en screening af asylsa-gerne. Ved screeningen afdækkes karakteren af den konkrete asylan-søgning og der sikres en hurtig vurdering af, om sagerne vil kunne af-gøres i løbet af kortere tid eller om der er behov for indhentelse af yder-ligere oplysninger, før asylansøgeren kommer til et asylinterview i Ud-lændingestyrelsen. Udlændingestyrelsen gennemfører således et asylin-terview under medvirken af tolk med alle asylansøgere, uanset karakte-ren af sagen.
På baggrund af oplysninger om forholdene i det land, hvor ansøgerenkommer fra, praksis for at meddele asyl og de konkrete oplysninger iden enkelte sag om motivet for asylansøgningen kan Udlændingestyrel-3
sen i nogle sager umiddelbart vurdere, at de falder inden for rammerneaf udlændingelovens § 7. Sådanne sager kan afgøres relativt hurtigt medmeddelelse af asyl.
Udlændingestyrelsen har endvidere oplyst, at i andre mere komplicere-de sager skal der iværksættes undersøgelser eller indhentes yderligereoplysninger om sagen. Disse sager har derfor normalt en længere sags-behandlingstid.
På baggrund af de foreliggende oplysninger om Syrien kan asylansøg-ninger fra personer fra Syrien aktuelt ofte behandles relativt hurtigt.Dette er dog ikke tilfældet for alle asylansøgninger fra personer fra Sy-rien, men afhænger af en konkret vurdering af den enkelte sag.
Udlændingestyrelsen har fokus på løbende procesoptimering som led iden videre udvikling af den håndholdte asylprocedure, der blev imple-menteret i 2010. Styrelsen har med forskellige tiltag siden 2010 formåetløbende at nedbringe den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for despontane asylsager fra 146 dage i 2009 til 97 dage i 2010, 87 dage i2011, og en foreløbig opgørelse viser, at sagsbehandlingstiden aktueltligger på 81 dage for 2012. Udlændingestyrelsen vil også i 2013 havesærligt fokus på at optimere sagsgangene på asylområdet, således at dengennemsnitlige sagsbehandlingstid i styrelsen kan nedbringes til mak-simalt 50 dage inden årets udgang.
Udlændingestyrelsen har endelig oplyst, at styrelsen er bekendt med, aten række europæiske lande for tiden afgør spørgsmålet om opholdstil-ladelse til syrere efter en konkret vurdering af omstændighederne i hverenkelt sag, ligesom vi gør i Danmark. Andre lande vurderer omvendt, atsituationen i Syrien er af en sådan karakter, at syriske asylansøgere ge-nerelt er berettigede til midlertidig beskyttelse i medfør af artikel 15, beller c i kvalifikationsdirektivet (2004/83/EU), medmindre helt særlige
4
forhold, herunder udelukkelse fra asyl som følge af kriminalitet m.v.,gør sig gældende.
På baggrund af oplysningerne fra Udlændingestyrelsen er det såledesikke Justitsministeriets opfattelse, at Udlændingestyrelsens relative hur-tige behandling af syriske asylansøgninger på nuværende tidspunkt vilhave nævneværdige konsekvenser for tilstrømningen af asylansøgere tilDanmark.
[Vedrørende baggrunden for mindre grunding behandling af syri-ske asylansøgere – spørgsmål V]
3.Med det andet spørgsmål ønsker spørgeren at vide baggrunden forden mindre grundige behandling af asylansøgninger fra syriske asylan-søgere.
Til det vil jeg gerne svare, at det efter min mening ikke er dækkende atbetegne den behandling, som asylansøgninger fra syriske asylansøgerefår som ”mindre grundig”. Derimod er der tale om en hensigtsmæssigsagsbehandlingsgang, hvor der kan meddeles asyl relativt hurtigt, fordiUdlændingestyrelsen relativt hurtigt kan vurdere, at betingelserne for atfå asyl efter udlændingelovens § 7 er opfyldt. Til sammenligning med-deler styrelsen relativt hurtigt afslag på asyl på de asylansøgninger, somstyrelsen vurderer som åbenbart grundløse.
Udlændingestyrelsen har oplyst, at styrelsen i sensommeren 2012 fore-tog en grundig analyse af den danske asylpraksis for asylansøgere fraSyrien. Analysen førte til den konstatering, at den altovervejende andelaf de syriske asylansøgere meddeltes asyl enten af Udlændingestyrelseneller af Flygtningenævnet. Udlændingestyrelsen besluttede på den bag-grund i slutningen af august 2012 at tilrettelægge sagsbehandlingen afdisse sager således, at Udlændingestyrelsen ved en grundig screening afhver enkelt sag vurderer, om sagen må antages at kunne afgøres umid-5
delbart efter et asylinterview, uden indhentelse af yderligere oplysnin-ger og uden at ansøgeren først udfylder et asylansøgningsskema på egetsprog, der herefter skal oversættes til dansk.
Hvis der er indikationer på, at der foreligger et 1. asyllandellergrund-lag for udelukkelse fra asyl som følge af kriminalitet m.v.ellerandresærlige forhold, fortsætter sagen i overensstemmelse med den sædvan-lige asylsagsbehandling. Hvis der under asylinterviewet fremkommeroplysninger, som indikerer, at det er betænkeligt at afgøre sagen på detforeliggende grundlag, foretager Udlændingestyrelsen også yderligeresagsbehandlingsskridt.
Der foretages derudover altid sædvanlige sikkerhedscheck m.v., indensagerne afgøres – uanset sagsbehandlingsmåden.
[Vedrørende tilstrømningen af syriske flygtninge til Danmark ogtidshorisonten for den særlige procedure i forhold til syriske flygt-ninge – spørgsmål W]
4.Dette spørgsmål vedrører både hvorledes tilstrømningen af syriskeasylansøgere kan følges og hvor længe Udlændingestyrelsens nuværen-de procedure for behandlingen af syriske asylansøgere skal vare.
Udlændingestyrelsen følger løbende antallet af asylansøgninger nøje,herunder også antallet af asylansøgninger fra personer fra Syrien.
Bruttoansøgertallet for asylansøgere fra Syrien (opgjort den 10. decem-ber 2012) var i juli 2012 108, i august 105, i september 62, i oktober 77og i november 92. I december er der frem til og med den 9. decemberindrejst 11 asylansøgere fra Syrien. Der er i alt indrejst 855 asylansøge-re fra Syrien i 2012.
6
For så vidt angår spørgsmålet om, hvor længe Udlændingestyrelsensprocedure for behandlingen af syriske asylansøgninger skal vare, kanjeg oplyse, at proceduren vil blive fulgt, så længe oplysningerne omforholdene i Syrien gør det hensigtsmæssigt at screene asylansøgnin-gerne med henblik på vurderingen af asylmotivet.
Tak for ordet.
7