Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1204279_0001.png
1204279_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 18. december 2012stillet følgende spørgsmål nr. 175 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 175:

15. januar 2013J.nr. 12/125335
”Ministeren bedes kommentere sagen om Flavia Oregons opholdstilladelse (derhenvises til artiklen ”Højtuddannet Nørrebro-mor udvist efter ti år i Danmark”,bragt på www.politiken.dk den 17. december 2012) og forholde sig til, om reglerneer rimelige og hensigtsmæssige, når de tilsyneladende tvinger en kvinde med danskuddannelse og beskæftigelse til at forlade landet, og når de medfører, at en familieskal splittes ad, hvis ikke Flavia Oregons mand og søn, som begge er danske stats-borgere, skal henvises til at bo i Peru. Samtidig bedes ministeren forklare den langesagsbehandlingstid i sagen og redegøre for, hvorvidt den skal komme Flavia Ore-gon til skade. Endelig bedes ministeren forholde sig til, om greencard-ordningen itilstrækkeligt omfang tager hensyn til kvinder, der får børn.http://politiken.dk/indland/ECE1845973/hoejtuddannet-noerrebro-mor-udvist-efter-ti-aar-i-danmark/”.

Endeligt svar:

Når man ser denne sag, er det åbenbart, at sagen har haft et uheldigt forløbved udlændingemyndighederne.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering (SFR), som bl.a. varetager områ-det vedrørende greencardordningen, har oplyst følgende om reglerne:”Greencardordningens primære formål er at tiltrække højt kvalificeret ar-bejdskraft her til landet. Dette afspejles i greencardordningens pointsystem,hvor der fx gives point for uddannelse, sprog og arbejdserfaring. En op-holdstilladelse efter greencardordningen gives første gang normalt for tre årog giver udlændingen ret til at opholde sig i Danmark samt til at søge og ta-ge arbejde. Ordningen er fleksibel i den forstand, at den ikke er knyttet til etbestemt ansættelsesforhold.Formålet afspejles også i betingelserne for at få forlænget et greencard. Denprimære betingelse herfor er således, at ansøger i 12 sammenhængende må-neder op til afgørelsen om forlængelse har været i beskæftigelse. Hvis ansø-ger er blevet uforskyldt ledig højst tre måneder før forlængelsesansøgningenindgives, er det et krav, at ansøger i 12 sammenhængende måneder før le-digheden har været i beskæftigelse.
En ansøger, der har været på barsel, vil ikke alene af den grund blive ude-lukket fra at få forlænget sit greencard. Det forhold, at en ansøger i en peri-ode har været på barsel indgår i vurderingen af, om ansøger har været i be-skæftigelse, i sammenhæng med oplysninger om ansøgers ansættelsesfor-hold før, under og efter barslen.Ansøgere, der indgiver deres ansøgning om forlængelse af greencard retti-digt, har ret til at opholde sig i Danmark og arbejde under sagens behand-ling.”Jeg kan henholde mig hertil.Den lange sagsbehandlingstid på greencardområdet er meget beklagelig.SFR iværksatte i juni 2012 en nødvendig handlingsplan med fokus på atnedbringe sagsbehandlingstiden. På greencardområdet er der stadig ensagspukkel, som SFR målrettet arbejder på at nedbringe.Grundet reglerne om tavshedspligt har jeg ikke kommenteret den konkretesag nærmere. Såfremt spørgeren ønsker en redegørelse for den konkrete sag,skal jeg henvise spørgeren til at fremsætte spørgsmål herom med henblik påfortrolig besvarelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2