Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1201932_0001.png
1201932_0002.png
1201932_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
4. januar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0032-0531632738
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 159 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 11. december 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mar-tin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 159 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Hvor mange politibetjente bliver afsat til at håndtere de man-ge asylansøgere, der kommer til Danmark, fra hvilke opgaverflyttes betjentene, og hvilke konsekvenser har det for de mangeandre opgaver, som politiet skal varetage?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har ved besvarelsen af spørgsmålet lagt til grund,at der sigtes til politiets ressourceanvendelse til sagsbehandlin-gen i den helt indledende asylfase (eksklusiv sagsbehandlingeni forhold til Dublin-forordningen), når en udlænding ansøgerom asyl i Danmark, dvs. den indledende sagsbehandling i for-bindelse med selve modtagelsen af asylansøgerne, id-afhøringer, aldersundersøgelser og sprogtest samt sagsbehand-ling i forhold til frihedsberøvelse i den indledende fase.Varetagelsen af denne opgave har altid været forankret centralti Rigspolitiet (i dag Nationalt Udlændingecenter i CenterSandholm), dog således at politikredsene i de tilfælde, hvor an-søgningen indgives i politikredsene (hovedsageligt i Køben-havns politikreds), foretager en helt indledende sagsbehand-ling. Der findes ikke præcise opgørelser over ressourceanven-delsen i politikredsene til løsningen af denne specifikke opga-ve, men det vurderes, at der anvendes under fem politiårsværkpå landsplan.Langt hovedparten af asylansøgningerne indgives således di-rekte til Nationalt Udlændingecenter i Sandholm. Antallet afansøgninger ændrer sig fra år til år navnlig begrundet i udvik-lingen i de lande og konfliktområdet rundt omkring i Verden,hvorfra de største grupper af asylansøgere traditionelt kommer.Der kan fra år til år og over tid være ganske betydelige udsvingi antallet af ansøgninger. Det har derfor igennem årene væreten helt grundlæggende forudsætning for Rigspolitiets opgave-varetagelse løbende at kunne justere ressourceindsættelsen –såvel i opadgående som i nedadgående retning - således at dertil stadighed er den nødvendige personaleressource til rådighedi Center Sandholm til løsning af opgaverne i den indledendeasylfase inden for rimelige sagsbehandlingstider.Sådanne justeringer er sket og vil også fremover ske inden forpolitiets samlede personalemæssige ramme på samme måde,som det sker inden for alle andre politifaglige områder, hvor2
der er et skiftende behov for at anvende ressourcer til at løseopgaverne.Aktuelt er skønsmæssigt 50 polititjenestemænd og 5 admini-strative medarbejdere beskæftiget med sagsbehandlingen i denindledende asylfase.”
3