Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1206696_0001.png
1206696_0002.png
1206696_0003.png
1206696_0004.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:21. januar 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2012-0032-0505Dok.:616454
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 144 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den26. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 144 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, om den femårige Fimm Na Thibanhavde været stillet anderledes med hensyn til at opnå danskopholdstilladelse, hvis hans stedfar Ole Heegaard Nielsen for-melt havde adopteret ham i stedet for blot at få del i forældre-myndigheden, samt i bekræftende fald oplyse, om ministerenfinder det hensigtsmæssigt, at der på denne måde skelnes mel-lem egentlige adoptivforældre og forældremyndighedsindeha-vere. Der henvises til TV 2's indslag ”Femårig dreng skal udvi-ses fra Danmark” fra den 25. november 2012.http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-60659027:fem%C3%A5rig-dreng-skal-udvises-fra-danmark.html?forside.”

Svar:

Vedrørende den konkrete sag, der omtales i spørgsmålet, henvises til densamtidige besvarelse af spørgsmål nr. 145 (Alm. del) fra samme spørger.Mere generelt kan jeg oplyse, at det er en betingelse for at få opholdstilla-delse efter udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 2, litra d, at barnets biologiskemor eller far eller barnets adoptivmor eller -far er fastboende her i landet.Med hensyn til betingelserne for (som ikke-forælder) at få del i forældre-myndigheden og betingelserne for stedbarnsadoption har Justitsministerietindhentet en udtalelse fra Social- og Integrationsministeriet, der har oplystfølgende:”Det følger af forældreansvarslovens § 13, stk. 2, at forældre-myndigheden kan overføres til andre end forældre ved aftale.Endvidere følger det af bestemmelsen, at forældremyndighe-den kan overføres til et ægtepar i forening, herunder til den eneforælder og dennes ægtefælle, hvilket også gør det muligt foren eneforældremyndighedsindehaver at aftale fælles forældre-myndighed med sin ægtefælle.En aftale efter § 13, stk. 2, skal godkendes af statsforvaltnin-gen for at være gyldig. Hvis en sag om forældremyndighed erindbragt for retten, er det retten, der godkender aftalen.Efter forældreansvarslovens § 4 skal alle afgørelser efter loventræffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. Godkendelse af enaftale om overførsel af forældremyndigheden skal således ogsåske i overensstemmelse med lovens portalbestemmelse ombarnets bedste. Det er udgangspunktet, at en aftale godkendes,2
medmindre aftalen ikke er udtryk for, hvad der er bedst forbarnet.Retten kan efter anmodning ændre en aftale om at overføreforældremyndigheden til andre end forældre, jf. lovens § 14,stk. 2. Ændringen af en aftale forudsætter, at det er bedst forbarnet.For at gennemføre en adoption er det en grundlæggende betin-gelse, at adoptionen er til gavn for barnet, jf. adoptionslovens §2. Derudover skal adoptanten som udgangspunkt være fyldt 25år, jf. adoptionslovens § 4. Endvidere er det en betingelse for atgennemføre en stedbarnsadoption, at adoptanten er gift medbarnets forælder. Adoption af en tidligere ægtefælles barn kankun ske, hvis barnet er myndigt, jf. adoptionslovens § 5 a.Myndighederne foretager en vurdering af, om adoptionen vilvære til gavn for barnet. I denne vurdering lægges der vægt på,om familien har opnået den fornødne stabilitet, således at øn-sket om adoption er en velovervejet beslutning baseret på erfa-ring fra flere års samliv for familien. I praksis stilles der kravom, at adoptanten har levet sammen med ægtefællen og barneti mindst 2 ½ år på ansøgningstidspunktet, og at barnet kan op-fostres af adoptanten i alt i 3 år inden barnet fylder 18 år. Her-udover stilles der i praksis krav om en vis aldersforskel mellemadoptanten og barnet. Der må således ikke være så lille alders-forskel mellem adoptanten og barnet, at det biologisk ville væ-re udelukket, at adoptanten var mor eller far til barnet. Der stil-les derfor normalt krav om, at aldersforskellen mellem adop-tanten og barnet er på minimum 14 år.Et adoptivforhold, hvor barnet er under 18 år, kan kun ophæ-ves af socialministeren, når adoptanten og adoptivbarnets op-rindelige forældre er enige derom, og ophævelsen er bedst forbarnet, jf. adoptionslovens § 18, stk. 2. Er barnet fyldt 12 år,skal barnet samtykke til ophævelsen. Hvis barnet er under 12år, skal der i videst muligt omfang tages hensyn til barnetsholdning til den påtænkte ophævelse af adoptivforholdet, jf.adoptionslovens § 18, stk. 3 og 4. Når et adoptivforhold ophæ-ves for et barn, der er under 18 år, genindtræder barnet i rets-forholdet til den oprindelige slægt, jf. adoptionslovens § 23,stk. 2.Retsvirkningerne af en adoption er, at retsforholdet mellembarnet og de biologiske forældre bortfalder, og tilsvarende erretsvirkningerne af en stedbarnsadoption, at retsforholdet mel-lem barnet og den ene biologiske forælder bortfalder. Når enadoption er gennemført, indtræder samme retsforhold mellemadoptant og adoptivbarn som mellem forældre og deres barn,jf. adoptionslovens § 16. Det betyder bl.a., at der er gensidig3
arveret mellem adoptanten og barnet, og at adoptanten har enforsørgelsespligt over for barnet.Overførsel af forældremyndigheden er et mindre vidtgåendealternativ til at gennemføre en adoption, herunder en sted-barnsadoption, idet det ikke vil medføre bortfald af retsforhol-det mellem barnet og den eller de forældre, der efter overførs-len ikke længere har del i forældremyndigheden. Ved overfør-sel af forældremyndigheden over et barn vil retsstillingen mel-lem barnet og dets biologiske forældre således blive bevaretmed hensyn til forhold som arveret, forældrenes forsørgelses-pligt og adgangen til samvær.”Som det fremgår af Social- og Integrationsministeriets bidrag, er der væ-sentlige forskelle på et adoptionsforhold og en aftale om overførsel af for-ældremyndighed.Justitsministeriet har ikke aktuelle planer om at ændre den gældende be-stemmelse i udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 2, litra d, hvorefter der alenekan ske familiesammenføring med et barn, hvis barnets biologiske mor el-ler far eller adoptivmor eller -far er fastboende her i landet.
4