Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:21. december 2012Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2012-0032-0510Dok.:619843
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 129 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den26. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Lang-balle (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 129 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-
grationspolitik:
”Under henvisning til artiklen ”Vielser af udlændinge i Dan-mark er en åben ladeport til ophold”, bragt påwww.denkorteavis.dk den 3. oktober 2012, bedes ministerenredegøre for de krav, der stilles til dokumentationen, når derforetages en udlændingevielse, altså en vielse mellem en EU-borger og en tredjelandsborger, begge uden CPR-numre, iDanmark, herunder om de danske myndigheder foretager signoget for at undersøge og forhindre, at der ikke blot er tale omet proformaægteskab, som skal bruges til at opnå ophold i etandet EU-land.http://denkorteavis.dk/2012/vielser-af-udlaendinge-i-danmark-er-en-aben-ladeport-til-ophold/”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Social- og Integrationsministeriet, der har oplyst følgende:”Når to parter ønsker at indgå ægteskab i Danmark, skal det undersø-ges, om parterne opfylder betingelserne herfor i ægteskabsloven. Deter bl.a. en ægteskabsbetingelse, at parterne ikke allerede er gift (detvil sige, at parten enten aldrig har været gift, er fraskilt eller er en-ke/enkemand), og at parterne har ”lovligt ophold” i Danmark.En part har ”lovligt ophold” i Danmark i ægteskabslovens forstand,hvis parten har dansk indfødsret eller har lovligt ophold i Danmark ef-ter en række bestemmelser i udlændingeloven. Dette omfatter bl.a.nordiske statsborgere, statsborgere i et EU-land, personer med en op-holdstilladelse i Danmark og personer, der enten med visum eller vi-sumfrit må opholde sig i Danmark i en periode (turister m.v.). Hvis enpart ikke opfylder betingelsen om lovligt ophold, kan prøvelsesmyn-digheden (kommunen) i ganske særlige tilfælde dispensere fra denneægteskabsbetingelse.Når kommunen behandler en sag om prøvelse af ægteskabsbetingel-serne, skal parterne bl.a. fremvise dokumentation for, om parterne har”lovligt ophold” i Danmark. Dette sker i form af opslag i CPR ellerved fremvisning af pas, opholdstilladelse m.v. Er kommunen i tvivlom ægtheden af eventuelle fremlagte dokumenter, kan kommunenkontakte grænsepolitiet og Udlændingestyrelsen.Hvis kommunen har en mistanke om, at det afgørende formål medægteskabets indgåelse er at opnå opholdstilladelse i Danmark efterudlændingeloven, skal kommunen indberette dette til Udlændingesty-relsen. Da der som nævnt ikke i EU-regi er udfærdiget forskrifter omindgåelse af ægteskab og dermed heller ikke om sådanne indberetnin-2
ger på tværs af landegrænserne, skal kommunen ikke indberette ensådan mistanke til udenlandske udlændingemyndigheder.”
3