Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1196323_0001.png
1196323_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 22. november 2012stillet følgende spørgsmål nr. 124 (alm. del), som hermed gives en besvarelse.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
14. december 2012J.nr. 2012 - 10525

Spørgsmål nr. 124:

”Under henvisning til artiklen ”Unge indvandrermænd er på støtten”, bragt påwww.dr.dk den 21. november 2012, bedes ministeren redegøre for, hvordanregeringen på lang sigt vil løse problemet omkring det høje antal ungeindvandrermænd på kontanthjælp sammenlignet med danske mænd, nårregeringen samtidig forværrer problemet ved at føre en lempelig asyl- ogudlændingepolitik.”

Besvarelse:

Regeringen har med sin nyligt fremlagte plan for en styrket integrationspolitik satfornyet fokus på integrationsudfordringen. Regeringen har fremlagt en integrati-onspolitik, der både favner de nyankomne og dem, der har været her i længere tid.Der er således brug for en indsats, der sætter øget fokus på integration i alle aspek-ter af samfundslivet. Regeringen har sat sig ambitiøse mål. Og for at kunne over-våge fremdriften har regeringen lanceret et integrationsbarometer, der sikrer at derløbende kan følges op på om målene nås.Regeringen har haft - og vil også fremadrettet have - fokus på reformer, der bidra-ger til at flere kommer i uddannelse og job. Det gælder ikke mindst gruppen af ny-danskere, der som bekendt er overrepræsenteret i statistikkerne både i forhold til atstå uden for arbejdsmarkedet og i forhold til ikke have gennemført en uddannelse.Således har regeringen det sidste år iværksat en række tiltag, der vil bidrage til atstyrke nydanske unges integration på arbejdsmarkedet. Heraf kan blandt andetnævnes:Ungepakken, som regeringen præsenterede i august 2012 og som blev aftalt i Fi-nansloven for 2013, indeholder en række initiativer, der bidrager til at styrke ungesvej i uddannelse, herunder udvikling af brobygningsforløb til uddannelse og prak-tikpladskonsulenter. Det vil på sigt bidrage til at styrke nydanskeres gennemførselaf en ungdomsuddannelse.Indsatsen Brug for alle, hvor regeringen fra august 2012 til august 2013 har afsat ialt 212 mio. kr. til at styrke den tværfaglige indsats for kontanthjælpsmodtagere i
matchgruppe 3, hvoraf indvandrere fra ikke vestlige lande udgør 25 pct. En væsent-lig del af målgruppen i Brug for alle er unge – heraf også mange nydanske unge.Fra nytår træder reformen af førtidspension og fleksjobordningen i kraft. Reformenvil i høj grad bidrage til at sikre, at unge under 40 år ikke ender på førtidspension –herunder mindske tilgangen af unge nydanskere til førtidspension. Endvidereiværksættes der særlige ressourceforløb med fokus på at sikre en helhedsorienteretog sammenhængende indsats.Regeringen vil også fremadrettet have fokus på reformer, der bidrager til at flerekommer i uddannelse og job, herunder gruppen af nydanskere. Derfor vil der også ide kommende reformer på kontanthjælps, uddannelses- og folkeskoleområdet værestyrket fokus på, at unge nydanskere får sig en uddannelse og kommer i job.Regeringen vil arbejde målrettet for at få flere nydanske unge til at gennemføre enungdomsuddannelse, hvilket sker som led i arbejdet med at indfri målsætningenom, at 95 pct. af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. I denforbindelse vil regeringen blandt andet se på løsninger på det store frafald på er-hvervsuddannelserne, herunder se på behovet for at justere de eksisterende værktø-jer, som kan fastholde de nydanske unge, som har evnerne til at tage en erhvervs-uddannelse, i det almindelige system. Udbuddet af ungdomsuddannelser skal værerelevant og inkluderende i forhold til de unge, således at alle unge udfordres på dethøjst mulige niveau i forhold til deres potentiale.Regeringen vil tage fat helt ned på de laveste alderstrin og styrke nydanske børnsmuligheder i skolen ved at understøtte den kommunale indsats med sprogstimule-ring i dagtilbuddene og løbende følge kommunernes implementering af sprogvur-dering og sprogstimulering. Regeringen vil samtidig støtte op om kommunernesarbejde med de tosprogede elever ved at sikre hjælp og rådgivning til kommuner,skoler og institutioner om, hvordan der kan skabes en helhedsorienteret tilgang tilbørnene, så der er sammenhæng mellem dagtilbud, skole og fritidstilbud, og udbre-de gode erfaringer med, hvordan skolernes samarbejde med nydanske forældre kanforbedres.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2