Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1196805_0001.png
1196805_0002.png
1196805_0003.png
Udlændingeafdelingen
Dato:Dok.:
5. november 2012581484

UDKAST TIL TALE

til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål N (alm. del) fra Udval-

get for Udlændinge- og Integrationspolitik

Tirsdag den 20. november 2012 kl. 19

Samrådsspørgsmål N:

”Ministeren bedes redegøre for forløbet af ERPUM-samarbejdet ogforhandlingerne med de afghanske myndigheder om etablering af mod-tagecentre for uledsagede mindreårige asylansøgere i Afghanistan ogforklare, hvordan han vil sikre, at den danske deltagelse vil ”ske medfuld respekt for de internationale menneskerettigheder og de internati-onale forpligtelser, som Danmark er bundet af” (som ministeren er ci-teret for at sige i Politiken den 5. september 2012 i artiklen ”Danmarkvi udvise afghanske børn”).Et tilsvarende spørgsmål har tidligere været stillet i folketingsåret 2011,jf. UUI alm. del – samrådsspm BI.
1

Svar:

Folketinget vedtog den 21. december 2010 en ændring af udlændinge-loven, som betyder, at der ikke kan gives opholdstilladelse til uledsage-de mindreårige, der har fået afslag på asyl, når den pågældende har mu-lighed for at tage ophold på et modtage- og omsorgscenter i hjemlandeteller det tidligere opholdsland.Udsendelse vil alene ske, hvor asylsagen er endeligt behandlet.Det følgende fremgår endvidere af lovbemærkningerne til L 37 af 28.oktober 2010, afsnit 3.1.2, si. 4:”Med henblik på at sikre uledsagede mindreårige, der skal udrejse afDanmark, en forsvarlig tilbagevenden til hjemlandet, vil regeringen for-anledige, at Danmark i lighed med andre europæiske lande søger nær-områdeindsatsen forstærket gennem etablering af modtage- og om-sorgscentre i hjemlandene for uledsagede mindreårige. I første omgangvil fokus være rettet mod Afghanistan, hvorfra langt de fleste uledsage-de mindreårige stammer.”Jeg finder, at det er et væsentligt arbejde at få etableret modtage- ogomsorgscentre for at sikre uledsagede mindreårige, der skal udrejse afDanmark, en forsvarlig tilbagevenden til hjemlandet.Som jeg også orienterede om på et samråd den 12. januar 2012, så etab-lerede det daværende Integrationsministerium i foråret 2011 et samar-bejde med ERPUM-landene om udviklingen af pilotprojektet i Afgha-nistan.ERPUM er et delvist EU-finansieret projekt om udsendelse af uledsa-gede mindreårige, som Norge, Sverige, Nederlandene og Storbritannienindgår i.Implementeringen skal blandt andet ske i samarbejde med de relevanteafghanske myndigheder og den internationale organisation for migrati-on IOM. IOM skal lede projektet og koordinere samarbejdet med de af-ghanske myndigheder.
2
Som jeg har sagt ved tidligere lejligheder, så er det afgørende for danskdeltagelse, at det vil ske i overensstemmelse med Danmarks internatio-nale forpligtelser.Når alle aspekter ligger fast, vil Danmark kunne tage stilling til, om vivil indgå i den endelige aftale.Der foreligger endnu ikke et endeligt pilotprojekt.Projektgruppen er i dialog med UNHCR om projektet.Herhjemme har Børnerådet og Red Barnet stillet 25 spørgsmål om op-rettelse af modtagecentre for uledsagede børn i Afghanistan til regerin-gen i et notat fra september 2012.De rejste spørgsmål er vigtige, og jeg vil lade dem indgå i de videreovervejelser i forbindelse med udviklingen af projektudkastet.Relevante organisationer, herunder Red Barnet og Børnerådet, vil bliveinddraget i relevant omfang i forbindelse med en eventuel dansk delta-gelse i projektet.Som det fremgår af mit svar til udvalgets spørgsmål nr. 3 (almindeligdel), så er det for tidligt at drøfte eventuel dansk deltagelse i et projekt,der ikke er færdigudviklet.Jeg er selvfølgelig parat til at drøfte projektet nærmere, når det forelig-ger i en endelig form.
3