Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1220679_0001.png
1220679_0002.png
1220679_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. februar 2013Økonomistyringskonto-retSagsbeh: Søren LarsenSagsnr.: 2012-0032-0499Dok.:613680
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 106 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 19. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Anette Görtz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 106 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke samfundsmæssige konse-kvenser ministeren vurderer, at regeringens asylpolitik vil få pålang sigt.”

Svar:

Ansvaret for vurderinger af de samfundsøkonomiske konsekvenser af ind-vandring er ressortmæssigt placeret under social- og integrationsministe-ren. Justitsministeriet har derfor anmodet Social- og Integrationsministerietom bidrag til besvarelsen af spørgsmålet.Social- og Integrationsministeriet har oplyst følgende:”Der er over de senere år gennemført en række undersøgelseraf indvandringens samfundsøkonomiske konsekvenser. Un-dersøgelserne viser, at der er forskel på, hvilken type indvan-dring der er tale om. Indvandrere fra mere udviklede landehar samlet set givet et positivt økonomisk bidrag til den of-fentlige økonomi, mens indvandrere fra mindre udvikledelande har givet et negativt økonomisk bidrag.Forklaringen er, at indvandrere fra mere udviklede lande i hø-jere grad er i arbejde end indvandrere fra mindre udvikledelande. De betaler derfor mest i skat og modtager mindst iindkomstoverførsler.Afgørende for de samfundsøkonomiske konsekvenser af denfremtidige indvandring er således, hvilke indvandrere der fårophold i landet, og i hvilket omfang vi lykkes med integrati-onen af dem - særligt i forhold til integrationen på det danskearbejdsmarked.Derfor er regeringen optaget af, hvordan vi i praksis sikrer enbedre integration, og at vi fører en integrationspolitik, der harfokus på, hvad hver enkelt borger kan bidrage med til sam-fundet.Regeringen er ambitiøs i forhold til den dagsorden og læggerbl.a. op til en styrket modtagelse af nyankomne flygtninge ogindvandrere, at nydanske børn opnår bedre resultater i skolen,og at 10.000 flere nydanskere kommer i beskæftigelse inden2020.Alt sammen forhold, der vil være til gavn ikke bare for denenkelte, men også for samfundsøkonomien.2
Derudover har regeringen valgt at synliggøre udviklingen iintegrationen ved at offentliggøre det nationale integrations-barometer. På ni områder kan alle være med til at følge ud-viklingen. Der er tale om områder af bred samfundsmæssigbetydning, hvorfor målingerne også vil medvirke til at afspej-le de samfundsmæssige konsekvenser af indvandringen.Konkret måles der på nydanskeres beskæftigelse, uddannelse,danskkundskaber, medborgerskab, ligebehandling, selvbe-stemmelse, forsørgelse, udsatte boligområder og kriminalitet.Regeringen ønsker således et stærkt fokus på resultaterne afintegrations-indsatsen, og vi lader os måle på, om integratio-nen forbedres. Det vil nemlig være afgørende ikke bare forden enkelte, men også for samfundsøkonomien. Regeringenvil derfor følge udviklingen tæt og sætte aktivt ind dér, hvorder fortsat er udfordringer.”
3