Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del
Offentligt
1217576_0001.png
1217576_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato: 20. februar 2013Spørgsmål fra ChristianJuhl (EL) til udenrigsmi-nisteren af 4. februar2012.URU alm. del spm. 75.
Spørgsmål 75:Hvad mener ministeren om følgende udtalelser, som den syriske oppositionskoaliti-ons leder Sheikh Ahmad Moaz Al-Khatib er kommet med:– At Saddam Husseins ”positive arv” er, at "han skræmte jøderne."– At "udvekslinger af seksuel karakter" på Facebook kan være "svage punkter",der bruges til at rekruttere spioner for Israel.– At den shiitiske del af den syriske befolkning er præget af deres "evne til atfabrikere løgne og følge dem".– Om USA's "sortlistning" af al-Qaedas afdeling i Syrien, al-Nusra-fronten:"Beslutningen om at terrorstemple en part, der kæmper mod regimet, erforkert og skal ændres. Vi kan være uenige med nogle partier om deresideer og politiske og ideologiske visioner. Men vi erklærer, at det er nødvendigt,at alle oprørernes kanoner forenes med det formål at omstyrte dettyranniske og kriminelle regime" (...) "det er ikke forkert, hvis syriske oprørerebliver drevet af religiøse motiver til at vælte Assad". (...) Det faktum, atden militære bevægelse er islamisk i sin farve, er generelt positiv. Jihad forGud har længe været en grundlæggende motivationsfaktor for menneskerettighe-der".Hvad er ministerens holdning til, at Al-Khatib betragtes som tilhænger af teleprædi-kantenYusuf al-Qaradawi, der er forbudt indrejse i Frankrig og Storbritannienfor sin støtte til selvmordsbomber, og som anser attentater mod israelernesom ”et bevis på Guds retfærdighed”? Og mener ministeren, at det erhensigtsmæssigt, af Danmark støtter en koalition med en leder med sådanneholdninger?Svar:Danmark har siden den 9. december 2012 valgt at betegne den syriske oppositions-koalition som den legitime repræsentant for det syriske folk. Denne formuleringindebærer ikke en anerkendelse af Koalitionen som Syriens regeringsmyndighed,men skal ses som et politisk rygstød og en tilkendegivelse af, at Koalitionen nu erden dialogpartner, som vi fra dansk side vil interagere med om situationen i Syrien.
Danmark har hele tiden understreget overfor den syriske oppositionskoalition, at viforventer, at de tager klar afstand fra ekstremisme. Derfor har jeg også bidt positivtmærke i, at Moaz al-Khatib vedholdende har givet udtryk for, at han ønsker et frem-tidigt Syrien, der baserer sig på demokrati, respekt for meneskerettigheder og frihedfor alle sekteriske og religiøse grupper. Hans virke som leder af Koalitionen har bå-ret præg af tolerance og respekt for Syriens etniske diversitet, og han har arbejdetaktivt for at modvirke det sekteriske islæt i konflikten. Det er ydermere min opfat-telse, at Moaz al-Khatib internt i den syriske opposition nyder stor respekt for sinemoderate holdninger og samlende synspunkter. Derfor er det også fortsat min op-fattelse, at al-Khatib er en god samlingsfigur for den syriske opposition. Det sammesynspunkt deles af en lang række andre lande, som bakker op om Koalitionen pålinje med Danmark.Jeg vil gerne understrege, at Danmark selvfølgelig ikke bakker op om de referedeudsagn. Men vi må indstille os på, at der også i fremtiden kan komme udtalelser fraoppositionen, som vi ikke er enige i. Det er imidlertid afgørende for os, at al-Khatibgentagne gange, både overfor det internationale samfund og oppositionen, har tagetafstand fra alle former for religiøs ekstremisme og totalitære styreformer. Fra danskside er det centralt, at Koalitionen og Danmark, på trods af uenigheder deler visio-nen om et inklusivt og demokratisk Syrien med plads til alle befolkningsgrupper.Koalitionen skal fortsætte med at række ud til alle syriske befolkningsgrupper. Detvil vi vedblive med at holde Koalitionen fast på i vores samtaler med den.