Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del
Offentligt
1214619_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigsudval-get til handels- og investe-ringsministeren af 23. januar2013. URU alm. del spørgsmål68, stillet af Christian Juhl(EL).
Spørgsmål 68Vil ministeren redegøre for den danske regerings holdning til, om EU-Marokko handelsaftalen kan finde an-vendelse på produkter fra Vestsahara?
Svar:Den nye protokol til associeringsaftalen mellem EU og Marokko, som omhandler yderligereliberalisering af handelen med landbrugs- og fiskerivarer, indeholder ikke bestemmelser omprotokollens geografiske anvendelsesområde. Det samme gælder selve associeringsaftalen. Dennye protokol indebærer derfor ikke i sig selv en ændring af aftalens geografiske udstrækning, forså vidt angår Vestsahara i forhold til, hvad der var gældende, før den nye protokol blev for-handlet.Implementeringen af internationale aftaler for Vestsaharas vedkommende skal selvsagt ske ioverensstemmelse med folkeretten. I henhold til FN’s generalsekretærs juridiske rådgivers udta-lelse af 12. februar 2002 – og folkeretten generelt –er aktiviteter med relation til naturressourcerpå et ikke-selvstyrende område ikke i sig selv ulovlige. Folkeretten kræver dog, at udnyttelsen afsådanne naturressourcersker med behørig inddragelse af ønskerne og interesserne hos områdetslokale befolkning. Fra dansk side lægger vi således også vægt på, at handelsliberaliseringerne forlandsbrugs- og fiskeriprodukter mellem Marokko og EU, for så vidt angår produkter fra Vest-sahara, sker i overensstemmelse med gældende folkeretlige betingelser.