Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del
Offentligt
1193583_0001.png
1193583_0002.png

UDENRIGSMINISTERIET

Besvarelse af spørgsmål 33tiludenrigsministeren stillet afFolketingetsUdenrigsudvalg(alm. del)efter ønske fra Niko-laj Villumsen (EL).Spørgsmål nr. 33:Vil ministeren oversende de omtalte ambassadørrapporter fra henholdsvisThomas Gettermann og Christian Oldenburg, evt. i fortrolig form, jf. artiklen”Fangesag: Ambassadører advarede om tortur” i Ekstra Bladet den 20.november 2012?Svar:
I den anførte artikel omtales i generelle vendinger indberetninger fra daværende danske ambas-sadører i Irak, Torben Getterman og Christian Oldenburg, i perioden 2005 – 2006, idet det dogpå grundlag af artiklen ikke uden videre er muligt at fastslå præcis hvilke indberetninger, dersigtes til.Det skal i øvrigtbemærkes, at regeringen som bekendt har nedsat en undersøgelseskommissionom den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. Kommissionen skal bl.a. undersøge, hvil-ken viden de relevante danske myndigheder på tidspunktet for overladelser af tilbageholdte per-soner havde om behandlingen af tilbageholdte hos de pågældende landes styrker. Kommissorietfor undersøgelsen omfatter således bl.a. flg.:”[..] 3.Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for, om de folkeretlige forpligtelser, som påhvilerDanmark, er blevet overholdt i forbindelse med tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse ihenholdsvis Irak og Afghanistan. Undersøgelseskommissionen skal bl.a. undersøge og redegøre for, i hvilketomfang danske styrker har tilbageholdt personer, og hvordan danske styrker har behandlet tilbageholdte perso-ner. Undersøgelseskommissionen skal desuden undersøge og redegøre for, i hvilket omfang danske styrker har
overladt tilbageholdte personer til andre landes styrker mv., og hvilken viden de relevante danske myndigheder påtidspunktet for sådanne overladelser havde om behandlingen af tilbageholdte hos de pågældende landes styrkermv.”Materiale af den i artiklen beskrevne art må derfor forventes inddraget i undersøgelsen.
I forlængelse heraf skal jeg henvise til, at det fremgår af § 31 i lov om undersøgelseskommissio-ner, at der ikke uden samtykke fra undersøgelseskommissionen må gives aktindsigt efter lov omoffentlighed i forvaltningen i materiale, der indgår i undersøgelsen. Bestemmelsen har til formålat sikre, at der ikke udleveres materiale, hvis udleveringen vil være skadelig for kommissionensgennemførelse af sin undersøgelse. Det ville derfor være naturligt – hvis det præcise materiale,som omtales i artiklen, måtte blive identificeret – at forelægge spørgsmålet om udlevering afmateriale, der må forventes inddraget i undersøgelsen, for undersøgelseskommissionen, indender tages stilling til spørgsmålet om, hvorvidt materialet bør udleveres.