Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdenrigsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
15. november 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0032-0917Dok.:914390
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 227 (Alm. del), somFolketingets Udenrigsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. sep-tember 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Juhl (EL).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 227 (Alm. del) fra Folketingets Udenrigsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer han har taget forat sikre retsforfølgelse af gidseltagerne fra Somalia, som togkaptajn Eddy Lopez og styrmand Søren Lyngbjørn og 4 andrefra skibet Leopard som gidsler?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra Rigsadvokaten og Udenrigsministeriet.Rigsadvokaten har oplyst, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og In-ternational Kriminalitet har oplyst følgende om de i anledning af sageniværksatte initiativer:”Statsadvokaturen kan oplyse, at der pågår og har pågået en ef-terforskning omkring kapringen og frihedsberøvelsen af be-sætningen på skibet Leopard.Da skibet blev frigivet af piraterne på et meget tidligt tidspunkti forløbet, hvor sikkerheden for gidslerne i øvrigt naturligt var iførste række, har det ikke været muligt for dansk politi at sikrespor ombord på skibet. Den øvrige konkrete efterforskning kander kun oplyses det om, at den foregår i tæt samarbejde medstatsadvokaturens nationale og internationale samarbejdsparter.Der er således fremsendt oplysninger til Interpol, men ikkemodtaget noget svar fra Interpol på nuværende tidspunkt.Statsadvokaturen har endvidere løbende været i kontakt medtilsvarende enheder i vore nabo-lande, der behandler pirateri-sager, der har eller kan vise sig at have forbindelse til skibetLeopard eller frihedsberøvelsen af gidslerne.”Udenrigsministeriet har generelt om arbejdet med at sikre retsforfølgelse ipiraterisager oplyst følgende:”Danmark har formandskabet for den juridiske arbejdsgruppe(WG2) under den internationale kontaktgruppe om pirateri udfor Somalias Kyst (CGPCS). Danmark har gennem dette for-mandskab arbejdet for at finde praktiske løsninger på de juridi-ske udfordringer, som pirateribekæmpelse indebærer, hvilkethar været kernen i de indtil nu 13 afholdte møder i arbejds-gruppen. På de seneste møder har man bl.a. drøftet spørgsmålom menneskerettigheder og regler for private væbnede vagter.Danmark har som formand deltaget i bestræbelserne på at sik-re, at så mange formodede pirater som muligt bliver retsfor-fulgt og kan afsone deres straf og har bl.a. arbejdet tæt sammenmed FN om implementering af konceptet ”Post Trial Transfer”2
(PTT), hvorefter pirater dømt af lande i regionen overføres tilSomalia med henblik på afsoning der. De første fangeoverførs-ler fandt sted i 2012 og er fortsat i 2013. FN vurderer, at over1100 pirater pt. sidder fængslet i lande verden over.”
3