Udenrigsudvalget 2012-13
URU Alm.del
Offentligt
1262359_0001.png
1262359_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDen19. juni 2013Spørgsmål fra Uden-rigsudvalget til uden-rigsministeren af 10.juni 2013. URU alm.del. spm 166.
Spørgsmål 166:Af artiklen “NATO data: Assad winning the war for Syrians’ hearts and minds” fraWorld Tribune den 31. Maj 2013 fremgår det, at 70 pct. af den syriske befolkningstøtter Bashar al-Assads regime. Andre 20 pct. anses for at være neutrale, og deresterende 10 pct. udtrykte støtte til oprørerne. Anser ministeren de angivne tal forsandsynlige, og stemmer de overens med ministerens vurdering af situationen iSyrien? Og vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for, hvilken betydning disseoplysninger har for Danmarks støtte til koalitionen?Svar:Eftersom Syrien i årtier har været et diktatur er det ikke muligt at sige noget merehåndfast om den folkelige opbakning til Assad regimet. Grundlæggende er det dogden danske holdning, at Assads regime - i kraft af sine massive og uhyrlige overgrebrettet mod sin egen befolkning - har mistet al sin legitimitet – ikke bare i forhold tilden syriske befolkning, men også i forhold til det internationale samfund.Der er fra dansk side ingen tvivl om, at præsident Assad og de øvrige ansvarlige bagde gentagne menneskerettighedskrænkelser,krigsforbrydelser og forbrydelser modmenneskeheden, som også er specifikt fremhævet i rapporten fra FN’s undersøgel-seskommission af 4. juni 2013, bør stilles til retsligt ansvar for deres gerninger.Danmark anser den syriske oppositionskoalition, som den legitime repræsentant fordet syriske folk og støtter på den baggrund op om koalitionensamt en række civil-samfundsaktører i de områder, som ikke længere er under regimets kontrol. Der er i2013 allokeret 50 mio. kroner i ikke-humanitær bistand, hvoraf størstedelen vil blivebrugt aktivt til at støtte op om oppositionen.Samtidig arbejder Danmark fortsat for en politisk løsning på konflikten og støtter afden grundUSA, Rusland og FN’s og den Arabiske Ligas særlige repræsentantBrahi-
misbestræbelser på at bringe henholdsvis oppositionen og Assad-regimet til for-handlingsbordet. Fra dansk side ser vi ingen rolle for Assad i et fremtidigt Syrien.En intervention i konflikten i Syrien vil kræve et mandat fra FN. Sikkerhedsrådethar dog fra konfliktens start været fastlåst i dette spørgsmål, og muligheden for, atder skulle gives grønt lys for en intervention synes derfor begrænset.