Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1230830_0001.png
1230830_0002.png
1230830_0003.png
1230830_0004.png
1230830_0005.png
1230830_0006.png
1230830_0007.png
1230830_0008.png
1230830_0009.png
Ministeren for by, bolig og landdistrikters talepapir ved samråd i ULØ den 14. marts2013.Det talte ord gælderAnledning:Dato:Samråd i ULØ14. marts 2013.
Forespørgslens ordlyd:Hvilke konsekvenser vil forsumpningen af bl.a. landbrugsarealer som følgeaf vandplanerne få for erhverv, vækst og udvikling i landdistrikterne, og hvilke overvejelser oginitiativer giver dette ministeren anledning til?Spørger:Leif Mikkelsen (LA) og Erling Bonnesen (V).
[Indledning]Jeg vil godt takke for spørgsmålet.Nu er vandplaner et område, der hører undermiljøministeren, som derfor - om et øjeblik - vil tage sigaf besvarelsen af den vinkel i samrådsspørgsmålet.Jeg vil derfor koncentrere mig om de overvejelser oginitiativer, som regeringen har iværksat for at stimulerevækst og erhvervsudvikling i landdistrikterne.Helt indledningsvist vil jeg sige, at uanset om manvælger at bo på landet eller i byen, skal der værefornuftige vilkår og muligheder for at bo, leve og arbejde.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Borgere såvel som virksomheder skal have lige så godeforudsætninger for at etablere sig i landdistrikterne som iresten af landet. Derfor skal der etableres noglestrukturelle rammer, som gør det muligt.Naturressourcerne har stor betydning for at kunne driveerhverv i landdistrikterne, men herlighedsværdierne erogså en vigtig del af landdistrikternes helt særligetiltrækningskraft.Derfor er det vigtigt, at vi passer godt på naturen ogsikrer en fornuftig balance mellem miljø- ogudviklingshensyn.[Udfordringer]Men vi står overfor en række udfordringer ilanddistrikterne. Vi befinder os i en krisetid og mangesteder opleves nedgang i lokale arbejdspladser ogfraflytning. Trods de mange stedbundne kvaliteter, border gradvist færre mennesker i landdistrikter ogyderområder.Jeg har været på en lang række besøg rundt i landet oglyttet til de udfordringer, som opleves lokalt. Jeg harogså hørt mange gode bud på, hvordan de kan gribesan. Jeg sætter stor pris på disse input, for som ministerfor landdistrikterne, ligger det mig meget på sinde, at vi

2

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
også får skabt gode rammebetingelser for vækst ogudvikling i denne del af landet.Jeg har derfor taget en række tiltag og bidraget tilkoordinering på tværs af en række ministerområder, såudviklingen af landdistrikterne aktivt tænkes ind iregeringens initiativer. Jeg vil her blot nævne nogleudvalgte eksempler.[Initiativer, der styrker landdistrikternes udvikling]Regeringsinitiativer[Vækstplan DK]Vækst i Danmark skal komme ved en forbedring afproduktiviteten og konkurrenceevnen. Netop derfor harregeringen lanceret Vækstplan DK - et udspil, som vilbidrage til at øge den private beskæftigelse.Med udspillet styrkes landdistrikterne direkte med 660mio. kr. over de næste to år.Af konkrete initiativer heri, der særligt kommerlanddistrikterne til gavn, kan nævnes, at der er afsat 400mio. kr. til nedrivning og istandsættelse af faldefærdigehuse i 2014 og 2015. Indsatsen forventes at give

3

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
aktivitet for godt 900 mio. kr. og antages at bidrage meden øget beskæftigelse på knap 1000 personer over 3 år.Hertil kan nævnes, at der med Vækstplanen afsættes750 mio. kr. årligt til annullering af kørselsafgift pålastbiler. Det er især gavnligt for deproduktionsvirksomheder, der ligger i landdistrikternemed stort behov for transport af varer.Derudover vil regeringen med sin nye investering påmere end 27 milliarder kr. i en togfond forbedreinfrastrukturen i landet og derigennem bidrage til øgetmobilitet på tværs af landet – hvilket også vil kommelanddistrikterne til gode.Mobilitet skaber grundlag for vækst. Derfor investererregeringen løbende i bedre mobilitet i hele landet.Regeringen har således tidligere indgået en trafikaftale,som, med 57 mio. kr. årligt i 2013-2017, bidrager tilforbedring af den kollektive transport i landdistrikterne.Samtidig er den midlertidige ordning med det forhøjedebefordringsfradrag for pendlere i landdistrikterne blevetforlænget til 2018.

4

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
[Bredbånds- og mobiludspillet]De digitale teknologier rummer ligeledes storemuligheder for borgere og erhvervsliv og er samtidig etvigtigt værktøj i udvikling af landdistrikterne. Derforlancerede jeg i går sammen med erhvervs- ogvækstministeren et udspil, som skal fremme bredbånds-og mobildækningen i hele landet.Med udspillet har vi præsenteret en ny og ambitiøsmålsætning om, at alle danskere skal have adgang til enuploadhastighed på 30 megabit pr. sekund i 2020.Det skal styrke muligheden for lagring af data på nettetog kommunikation over nettet, som fx i relation tiltelemedicin.Med 22 nye initiativer vil vi skabe bedrerammebetingelser til gavn for landdistrikterne. Vi vil bl.a.frigøre yderligere frekvenser, så trådløsebredbåndstjenester kan bidrage til, at alle danskere kanfå adgang til høje hastigheder. Samtidig gives der medudspillet bedre muligheder for at opstille mobilantenner ilanddistrikterne, hvilket bl.a. vil give bedremobildækning.Vi tænker udspillet bredt, så det både gavnerkommunerne, regionerne og forbrugerne.

5

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
[Andre rammevilkår]Ud over Vækstplan DK og en styrkelse aframmebetingelserne har regeringen iværksat en offensiverhvervs- og vækstpolitik, som med en rækkevækstteam skal komme med anbefalinger, der skalunderstøtte de danske styrkepositioner.Vi har eksempelvis nedsat et vækstteam om turisme ogoplevelsesøkonomi, som vil komme med anbefalinger tilregeringen om, hvordan bl.a. landdistrikterne bedre kanudnytte vækstpotentialet for turisme. Jeg deltager selvaktivt i dette arbejde.Endvidere har regeringen gennem en målrettet erhvervs-og vækstpolitik indgået aftale om en kreditpakke, somsærligt kommer små og mellemstore virksomheder tilgode.Derudover er der med den vedtagne justering af denkommunale udligningsordning blevet flyttet midler fra destørre byer til landområderne.Endelig vil jeg gerne nævne, at regeringen har foreslåeten ændring i planloven, så der bl.a. indføres en nylanddistriktsbestemmelse. Bestemmelsen giver allevanskeligt stillede landdistrikter bedre muligheder for

6

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
etablering af helårsboliger og erhverv i alleoverflødiggjorte bygninger.MBBL’s initiativerPå mit eget område gør vi også en særlig indsats for atstyrke væksten og bosætningen i landdistrikterne.Lad mig give nogle eksempler.Jeg har gennemført en omprioritering afbyfornyelsesrammen, så flere midler målrettes mindrebyer.Jeg har fremsat lovforslag om flexboliger samt omændring af lejeloven for at komme boligspekulanter tillivs.Og jeg har truffet beslutning om en øget målretning afLanddistriktspuljen og LAG–midlerne mod i højere gradat fokusere på erhvervs- og jobskabende indsatser.I dette arbejde har vi bl.a. kunnet glæde os over, at LAG-midlerne i indeværende programperiode indtil nu harværet med til at skabe op mod 1.000 jobs. Samtidigtrækker midlerne til lokale udviklingsprojekter privateinvesteringer med sig til gavn for lokalsamfundene.

7

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Disse projekter afspejler en mangfoldighed i tilgange tiludvikling, forandring og aktivering af de lokalepotentialer.[Landdistriktspuljen]I ministeriet er vi netop ved at behandle åretsansøgninger om støtte til forsøgsprojekter underLanddistriktspuljen, som jeg i år særligt ønsker atfokusere på aktiviteter til gavn for turisme.Jeg glæder mig i den forbindelse over den storeiderigdom og kreativitet, der afspejler sig i de knap 300ansøgninger, ministeriet har modtaget.Forsøgsprojekterne er vigtige. Hver især giver deerfaringer og viden, som kan tjene som inspiration ogforegangseksempler for andre, der ønsker at bidragepositivt til udviklingen af deres lokalområde og depotentialer, der ligger netop dér.[Afslutning]Jeg vil gerne takke for endnu en lejlighed til at komme iudvalget og præsentere regeringens initiativer vedr.udvikling af landdistrikter.Jeg tror på, at vi ved en fælles og koordineret indsatskan bidrage til vækst og udvikling i landdistrikterne.

8

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Jeg vil nu give ordet til min kollega, miljøministeren, dervil belyse spørgsmålet om vandplanernes betydning forvores landbrugsarealer.

9

af

9

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk