Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1224934_0001.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-00706Den 12. marts 2013
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 27. februar 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 53 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål nr. 53 (alm. del)

Ministeren bedes redegøre for de samfundsøkonomiske konsekvenser og hvorstore tab, der vil blive resultatet af regeringens vandplaner som følge af, atbetragtelige landbrugsarealer i løbet af få år vil blive udyrkbare, nogle arealerdirekte pga. oversvømmelse, og meget større arealer, der bliver forsumpet (ikkedirekte oversvømmet med blankt vandspejl, men forsumpet og dermed udyrkbaresom følge af, at drænvand ikke længere kan ledes bort.

Svar

Jeg kan oplyse, at den tidligere regering i forbindelse med forberedelsen af dedanske vandplaner i regi af bl.a. virkemiddeludvalgene I og II og Grøn Vækst itværministerielle udvalg har opgjort de samlede samfundsøkonomiskeomkostninger af indsatserne i de kommende vandplaner. I disse opgørelser varindregnet de samfundsøkonomiske omkostninger ved vådområder, p- ådale, ogvandløbsindsatserne.Følgende fremgår af den daværende økonomi- og erhvervsministers besvarelse af9. september 2009 af spørgsmål 547 alm. del stillet af Miljø- ogPlanlægningsudvalget:”Samlet set skønnes de midler, der tilføres erhvervet i form af kompensationog tilskud for nye natur- og miljøforpligtelser samt i form af vækstinitiativer,at give en større værdi for erhvervet, end den merbelastning, de pålægges. Dendirekte effekt for erhvervet af Grøn Vækst-aftalen vurderes derfor på dennebaggrund at være positiv.”Og”Overordnet set forventes Grøn Vækst alene at have en begrænset påvirkning pålandbrugserhvervets indtjening. Primærproducenternes indtjening afhænger i højgrad af den globale udvikling i priserne på korn, svin, mælk mv., renteudviklingenog udviklingen i energipriser. Både landbrugets indtjening og udviklingen ijordpriserne er således i meget betydelig grad påvirket af internationale forhold,hvor finanskrisen og det betydelige tilbageslag i verdensøkonomien aktuelt prægersituationen.”
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk