Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. august 2013FormueretskontoretChristina Thode Hansen2013-0032-0849868336
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 202 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Landdistrikter og Øer har stillet til justitsministeren den 9.august 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).
Morten Bødskov/Rikke-Louise Ørum Petersen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 202 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Landdistrik-
ter og Øer:
”Ministeren bedes i skemaform oplyse, hvor mange udlændin-ge der har søgt om dispensation fra forbuddet mod køb af dan-ske sommerhuse per år i årene 2002 til 2012, hvilke lande an-søgerne kommer fra, samt andelen af ansøgere, der får afslagpå deres ansøgning. Ministeren bedes endvidere oplyse de ty-piske årsager til hhv. tilladelse og afslag.”
Svar:
Reglerne om erhvervelse af fast ejendom i Danmark – herunder udlændin-ges erhvervelse af fast ejendom i Danmark – er fastsat i erhvervelsesloven,jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 28. august 1986 om erhvervelse af fastejendom, som ændret ved lov nr. 1102 af 21. december 1994.Det følger af § 1, stk. 1, i erhvervelsesloven, at personer, der ikke har bo-pæl i Danmark, og som heller ikke tidligere har haft bopæl her i landet i ettidsrum af i alt 5 år, kun med justitsministerens tilladelse kan erhverve ad-komst på fast ejendom i Danmark.I erhvervelsesloven anvendes således et bopælskriterium til afgrænsning afde personer, der kan erhverve fast ejendom her i landet uden tilladelse.For så vidt angår ansøgning om tilladelse til erhvervelse af en sekundærbo-lig (fritids- og sommerhus) beror det på en skønsmæssig vurdering, om til-ladelse efter erhvervelseslovens § 1 kan gives. Tilladelse meddeles alene,hvis ansøgeren anses for at have en ganske særlig stærk tilknytning tilDanmark.Det beror på en konkret, individuel og samlet vurdering af alle sagens op-lysninger, om tilladelse til erhvervelse af en sekundærbolig kan gives. Someksempler på de tilknytningsmomenter, der indgår i vurderingen af, om derer den nødvendige tilknytning til Danmark, kan bl.a. nævnes: Tidligereophold i Danmark, særlig familiemæssig, erhvervsmæssig, kulturel ogøkonomisk tilknytning til Danmark og speciel tilknytning til den ejendom,der ønskes erhvervet.
2
Disse kriterier indgår i Justitsministeriets samlede vurdering, når det kon-kret vurderes, om der skal meddeles tilladelse til erhvervelse af en sekun-dærbolig i medfør af erhvervelsesloven § 1, stk. 1.Justitsministeriet vedlægger opgørelser for perioden 2002-2012 over, hvormange personer der har fået tilladelse hhv. afslag til at erhverve en sekun-dærbolig i Danmark.Det bemærkes, at opgørelserne ikke er udtryk for nøjagtig statistik, menalene udarbejdes til intern brug i forbindelse med Justitsministeriets prak-sis.
3