Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
17. december 2012
Besvarelse af spørgsmål 20 alm. del stillet af Udvalget for Landdi-
strikter og Øer den 22. november 2012 efter ønske fra Flemming
Damgaard Larsen (V).
Spørgsmål:
Ministeren bedes redegøre for resultaterne af afsætning af særlige midlertil udkantsområderne i EU Strukturfondene i indeværende periode, 2007-2013, samt for, hvorfor ministeren ikke har intentioner om at videreførestøtten til udkantsområderne fra EU Strukturfondene i den kommendeperiode, 2014-2020.Svar:
De regionale vækstfora har med lov om erhvervsfremme ansvar for ud-viklingen af yderområderne og har i strukturfondsperioden 2007-2013 enforpligtelse til på landsplan at sikre, at mindst 35 pct. af strukturfonds-midlerne kommer yderområderne til gavn. Desuden er der mulighed forat yde særlig statsstøtte i en mindre del af yderområderne, blandt andet påBornholm, Lollands Kommune og de 27 småøer.Yderområdeforpligtelsen er omsat til regionale forpligtelser, som variererfra region til region, fordi nogle regioner har en større befolkningsandelbosat i yderområder end andre. Fx skal det nordjyske vækstforum anven-de mindst 63 pct. af sine strukturfondsmidler til gavn for yderområder,mens Vækstforum Midtjylland har en yderområdeforpligtelse på 20 pct.og Bornholms yderområdeforpligtelse er på 100 pct. Forpligtelsen er ud-møntet sådan, at vækstfora ved enhver positiv indstilling af et projekt tilErhvervsstyrelsen skal vurdere, hvor stor en del af projektet der kommerregionernes yderområder til gavn.De enkelte projekter bliver løbende evalueret, men der er ikke udarbejdeten særskilt evaluering af indsatserne med yderområdeandele fra 2007 til idag. Erhvervsstyrelsen overvåger dog løbende opfyldelsen af yderområ-deforpligtelsen og pr. 30. september 2012 udgjorde yderområdeandelenpå landsplan 36 pct. af de afgivne tilsagnsbeløb.For så vidt angår udsagnet om, at jeg ikke har intentioner om at viderefø-re støtten til udkantsområderne under EU's strukturfonde, er jeg uforstå-ende overfor dette. Regeringen har ikke drøftet, endsige truffet beslutningom, hvordan strukturfondsmidlerne skal anvendes fra 2014-2020.Da EU's langsigtede budget stadig forhandles, er det ikke afklaret, hvormange EU-strukturfondsmidler der vil tilfalde Danmark i perioden 2014-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
2020. I forhandlingerne er den danske holdning, at midlerne til samhørig-hedspolitikken bør fokuseres mest muligt på de fattigste regioner som ledi bestræbelserne på at reducere EU's samlede budget. Det er derfor for-ventningen, at der vil tilfalde Danmark færre midler end de ca. 500 mio.kr. årligt, som vi i indeværende periode modtager under målet om regio-nal konkurrenceevne og beskæftigelse, og som udmøntes via de regionalevækstfora. Det er dog også dansk holdning, at man vil arbejde for at fåsin rimelige andel af de midler, der afsættes til de rigere regioner.For at kunne anvende strukturfondsmidlerne primo 2014 er der igangsaten proces, hvor ved vi kan fastlægge hvad strukturfondene skal kunnestøtte i perioden 2014-2020 i Danmark. Det fremgår af udkast til forord-ningerne, at dette arbejde skal ske i dialog med det nationale partnerskabbestående af myndigheder, interesseorganisationer mv. Erhvervsstyrelsenhar således allerede afholdt en række workshops herom og jeg har blandtandet modtaget en udtalelse fra Danmarks Vækstråd, som påpeger, atRådet bakker op om, at der fortsat er et særligt fokus i de regionalevækstfora på udfordringer i yderområder, hvor der bygges bro mellemland og by. Regeringen forventes dog først i det nye år at drøfte sine prio-riteringer til den kommende indsats under EU's strukturfonde.