Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1175178_0001.png
1175178_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-101-01049Den 6. november 2012
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 15. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 2 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Damgaard Larsen (V).

Spørgsmål nr. 2 (alm. del)

Ministeren bedes oplyse, hvor der i retsforskrifter konkret er angivet enlempeligere fortolkning eller vurdering af planspørgsmål på mindre øer,herunder småøer. Med retsforskrifter skal forstås love, bekendtgørelser,cirkulærer, vejledninger, ministerieskrivelser m.v.

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Naturstyrelsen, der har oplyst følgende,hvortil jeg kan henholde mig:”Naturstyrelsen betragter planloven og naturbeskyttelsesloven som de tovæsentligste arealregulerende love på dette område.I planloven er der angivet en række regler for planlægning inden forkystnærhedszonen, bl.a. at nye sommerhusområder ikke må udlægges, og ateksisterende sommerhusområder skal fastholdes til ferieformål. I lovens §5b, stk. 3, er det fastsat, at lovens krav til placering af nyesommerhusområder på små øer kan fraviges i særlige tilfælde.Samtidig forudsættes den udvidede strandbeskyttelseszone – mellem 100 og300 meter – administreret relativt mere lempelig på små øer, når forholdeneog hensynet til øernes erhvervsmæssige udvikling kræver det. Dette fremgåraf bemærkningerne til den ændring af lov om planlægning og lov omnaturbeskyttelse, der blev foretaget i 1994 med henblik på beskyttelse afkystområderne.I forhold til planlægning i kystnærhedszonen (3 km-zonen) er der iovennævnte lov fra 1994 tilsvarende forudsat en lempeligere praksis for demindre øer.I planloven er der også fastsat regler for planlægning oglandzoneadministration for bl.a. ikke-brofaste øer. Dette indebærer bl.a., atkommunen for udvalgte øer skal meddele landzonetilladelse til opførelse afnye helårs-boliger i umiddelbar tilknytning til landsbyer, medmindre
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
væsentlige hensyn til landskab, natur, miljø, planlægning eller naboerafgørende taler imod. De omtalte øer er anført i planlovens bilag 2.Endvidere kan miljøministeren (efter ansøgning fra kommunen) i særligetilfælde meddele tilladelse til en planlægning på de udvalgte øer, selv om derikke er angivet en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelsefor kystnær lokalisering, jf. planlovens § 5, st. 1, nr. 1. Miljøministeren har ibekendtgørelse nr. 936 af 23. august 2011 fastsat nærmere regler herom”.For så vidt angår de to sidste muligheder, forventer jeg i dennefolketingssamling at fremsætte et lovforslag til ændring af planloven, derophæver disse.Lovforslaget forventes at indføre en landdistriktsbestemmelse, der giver nyemuligheder og omfatter alle vanskeligt stillede landdistrikter i allekommuner. Bestemmelsen giver i de vanskeligt stillede landdistrikter bedremuligheder for etablering af helårsboliger og erhverv i alle overflødiggjortebygninger og muliggør også udvidelse af erhverv etableret i overflødiggjortebygninger. Landdistriktsbestemmelsen vil også gælde for landzonesager ikystnærhedszonen.Som berørt ovenfor er det efter gældende regler muligt at fravige visse kravmed henblik på at understøtte lokalsamfund på småøer. Med landdistrikts-bestemmelsen vil denne mulighed yderligere blive underbygget. Det måforventes, at langt hovedparten af de mindre øer vil være omfattet af den nyelanddistriktsbestemmelse, men det vil i det enkelte tilfælde være op til denrelevante kommune at vurdere, om en ø lever op til de opstillede kriterier.Det kan oplyses, at forhandlingerne om lovforslaget ikke er afsluttet.
Ida Auken
/
Sven Koefoed-Hansen
2