Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1270667_0001.png
1270667_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udvalget for Landdistrikterog Øer til udviklingsministeren af 27. juni2013.ULØ alm. del – spørgsmål 177 stillet afmedlem af udvalget Anni Matthiesen (V)
Spørgsmål alm. del 177”Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 10/4-13 fra Dano Mast A/S tilUdenrigsministeriet om udviklingsprojekt i Vietnam, jf. ULØ alm. del - bilag 168. Ministerenbedes herunder redegøre for:a. På hvilket grundlag og under hvilke betingelser og vilkår har Danida indgået samarbejdet medFyns Flagstang Industri, som er et handelsfirma?b. Hvordan er hensynet til Dano Mast A/S, som producerer flagstænger i Danmark, og som nuskal konkurrere med flagstænger, som produceres i Vietnam med støtte fra Danida, ogimporteres til Danmark af Fyns Flagstang Industri, indgået i overvejelserne om projektet?”Svar:Ad a: Formålet og retningslinjerne for Danida Business Partnerships (DBP) blev fastlagt underden tidligere regering. DBP yder økonomisk støtte til etablering af kommercielt orienteredepartnerskaber mellem danske virksomheder og partnere i Danidas prioritetslande med detprimære formål at bekæmpe fattigdom, fremme grøn vækst og forbedre arbejds- og levevilkår idisse udviklingslande. Danske virksomheder overfører således værdifuld viden og teknologi tillokale partnere med henblik på at opfylde dette formål. Til gengæld får de danske virksomhedervia DBP adgang til nye markeder, hvilket er af stor kommerciel og konkurrencemæssigbetydning, idet mange danske virksomheders vækstmuligheder fremadrettet vil være iudviklingslande og på de nye vækstmarkeder.DBP projektet med Fyns Flagstang Industri som dansk partner har modtaget støtte på grundlagaf de regler og retningslinjer for Danida Business Partnerships, som fremgår af dokumentet”Guidelines and Conditions for Support – Danida Business Partnerships”. Dokumentet kandownloades via linket:http://um.dk/en/danida-en/activities/business/partnerships.Administrationen af DBP er decentraliseret, og ambassaden i Hanoi har bl.a. vurderet, at FynsFlagstang Industri og den vietnamesiske partner har opfyldt programmets krav om relevanterhvervserfaring samt finansiel og ledelsesmæssig kapacitet. Udenrigsministeriet har ikke fundetgrundlag for at anfægte ambassadens vurderinger.
Ad b: Det indgår ikke i programmets retningslinjer, at der skal tages særlige hensyn tilvirksomheder med produktion i Danmark, der opererer inden for samme produktområder sompartnerskabet. Formålet med DBP er som nævnt at etablere bæredygtige partnerskaber, somkan skabe grøn vækst og beskæftigelse i udviklingslande. Det ligger videre i sagens natur, atpartnerskaber vil kunne søge kommercielle forretningsmuligheder på de globale markeder,hvilket vil kunne udgøre en potentiel konkurrence for virksomheder med produktion iDanmark.Det er et afgørende succesparameter for DBP, at de lokale virksomheder, der får tilført videnog teknologi fra en dansk virksomhed via programmet, opnår en styrket konkurrenceevne medhenblik på at skabe grøn vækst og beskæftigelse. Dette er lykkedes i det konkrete partnerskab iVietnam, som har skabt omkring 20 lokale arbejdspladser.