Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1269523_0001.png
1269523_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
15. juli 2013

Besvarelse af spørgsmål 150 alm. del stillet af Udvalget for Landdi-

strikter og Øer, den 25. juni 2013 efter ønske fra ikkemedlem af ud-

valget (MFU) Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, hvorvidt den danske regering i sine forhand-linger med EU-Kommissionen om det kommende regionalstøtteprogramfor Danmark fra 2014-2020 aktivt har arbejdet for, at det bliver en del afmulighederne for brug af regionalstøtten at fremme udbredelsen af højha-stighedsbredbånd.

Svar:

På baggrund af det gældende teleforlig er udgangspunktet, at udrulning afbredbånd i Danmark skal være markedsdrevet. Regeringen har i marts2013 offentliggjort sit udspil om bedre bredbånd og mobildækning i heleDanmark, der indeholder 22 konkrete initiativer, som skal give hele Dan-mark en digital infrastruktur i verdensklasse og skabe grundlaget for øgetdigitalisering og vækst. I den forbindelse har regeringen bl.a. taget et sær-ligt initiativ for at forbedre bredbåndsdækningen på Bornholm. Med kom-muneaftalen for 2014 er der desuden taget initiativ til etablering af en låne-pulje til udrulning af bredbånd i yderområder. Regeringen har således etklart fokus på at forbedre adgangen til hurtigt bredbånd i hele landet.Fastlæggelsen af anvendelsesområdet for Regionalfonden i hvert land skalske i dialog med nationale interessenter (partnerskabet) og i forhandlingmed Europa-Kommissionen.Danmarks tilgang til forhandlingerne er baseret på EU2020-strategien, detnationale reformprogram, de landespecifikke anbefalinger og regeringensprioriteringer. Europa-Kommissionen er også kommet med en række anbe-falinger til, hvordan Danmark bør anvende Regionalfonden fremover.Der har ikke i dialogen med partnerskabet i Danmark, herunder de regiona-le vækstfora, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter og de rele-vante ministerier om indholdet i programmerne for budgetperioden 2014-2020 været efterspørgsel efter, at regionalfondsmidlerne skal kunne anven-des til udbredelsen af højhastighedsbredbånd.Europa-Kommissionen har heller ikke peget på udbredelsen af højhastig-hedsbredbånd som et område, som Danmark bør prioritere.Det er forventningen, at der bliver færre midler til det kommende danske
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
regionalfondsprogram i forhold til de ca. 250 mio. kr. pr. år, der er i inde-værende periode. Det endelige budget for Regionalfonden for 2014-2020er dog endnu ikke kendt. Det skal dog iagttages, at skønsmæssigt minimum30 pct. af midlerne allerede er bundet, herunder pga. det forordningsmæs-sige krav om anvendelsen af mindst 20 pct. af midlerne til omstilling til enlavemissionsøkonomi. 7 pct. af midlerne skal hensættes til en resultatpulje,6 pct. forventes afsat til administrativ implementering af programmet. 5pct. af regionalfondsmidlerne efter forordningsudkastene anvendes til hel-hedsorienteret bæredygtig byudvikling.På baggrund af dialogen med partnerskabet og med Europa-Kommissionenlægges derfor op til at anvende Regionalfonden til at styrke produktivitetog konkurrenceevne i særligt de små og mellemstore virksomheder viabl.a. innovationssamarbejder, vækstforløb samt energi- og ressourceeffek-tiviseringsprogrammer. Dertil kommer, at det også er områder som de re-gionale vækstfora lægger vægt på i deres strategier. Det er herunder muligtat styrke små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne via innova-tionssamarbejder mellem fx videninstitutioner og virksomheder med hen-blik på øget digitalisering eller fx støtte til køb af privat rådgivning omdigitalisering.Regeringen er optaget af at der er en god og velfungerende digital infra-struktur i alle dele af Danmark, jf. regeringens udspil om bedre bredbåndog mobildækning i hele Danmark. Regeringen vil bl.a. sikre klare rammerfor, at kommuner kan stille dækningskrav i forbindelse med indkøb afbredbånd til egne institutioner og medarbejdere, og ved fremtidige fre-kvensauktioner forventes der ligeledes stillet dækningskrav, som kan for-bedre dækningen i områder uden tilstrækkelig god adgang til digital infra-struktur. Samtidig vil regeringens udspil give gode vilkår for, at teleselska-berne investerer i bredbånd og mobilnet i tyndt befolkede områder. Det vilbl.a. ske ved, at kommuner netop har fået hjemmel til at udleje grunde ogmaster til en lav pris, og ved at det nu er gjort nemmere at opsætte antennerpå bygninger og eksisterende master i det åbne land.