Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1264226_0001.png
1264226_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikterog Øer
København, 25. juni 2013Sagsnr.: 21165Dok.nr.: 544581
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 12. juni 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 140 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 140:

”Vil ministeren i fortsættelse af samrådet den 11. juni 2013 om fiskeri-LAG oplyse,hvilke elementer der er muligt at lade indgå i den fremtidige LAG-ordning?”

Svar:

Som nævnt i samrådet den 11. juni 2013 er forordningerne vedrørende den kommendefondsperiode endnu ikke vedtaget, og jeg kender derfor ikke de endelige regler. Ud frade forslag, der forhandles, kan jeg oplyse følgende:Ifølge forslaget til generelle bestemmelser for EU’s struktur- og investeringsfonde kander oprettes lokale aktionsgrupper, som skal udforme og gennemføre lokaludviklings-strategier. Lokale aktionsgrupper kan oprettes inden for strukturfondene, Landdistrikts-fonden og Hav- og Fiskerifonden. Der kan ydes støtte til de lokale aktionsgruppers for-beredelse og gennemførelse af lokaludviklingsstrategien samt til aktionsgruppernesdrift.Ifølge Forslaget til forordning om landdistriktsudvikling er det obligatorisk at oprettelokale aktionsgrupper, og mindst 5 pct. af budgettet skal reserveres til formålet. Forsla-get til forordning indeholder ikke specifikke regler om,hvilke aktiviteter LAG’erne kangennemføre. Mulighederne afhænger således af medlemslandenes programmer og delokaludviklingsstrategier, som LAG’erne udformer.Forslaget til forordningen om landdistriktsudvikling indeholder bl.a. mulighed for, atLAG’erne vil kunne støtteetablering eller udvikling af små- og mikrovirksomhederuden for landbruget, udvikling af turisme, investeringer i jobskabelse, mindre infra-
strukturer, basale tjenesteydelser, herunder fritid og kultur, og bevarelse af den lokalekulturarv i landdistrikterne.Ifølge forslaget til forordning om den Europæiske Hav- og Fiskerifond kan fiskeri-LAG’ernes lokaludviklingsstrategier bl.a. omfatte støtte til værditilvækst, jobskabelseog fremme af innovation på alle trin i fødevarekæden for fiskeri og akvakultur, diversi-ficering, jobskabelse og livslang læring i fiskeriområdersamt støtte til den lokale kultur-arv. Det er frivilligt for medlemslandene, om de vil anvende lokale aktionsgrupper ideres fiskeriudviklingsprogrammer.Som jeg sagde under samrådet om fiskeri-LAG den 11. juni 2013 vil regeringen førsttage stilling til såvel prioritering som proces vedrørende landdistriktsprogrammet ogfiskeriudviklingsprogrammet, når der foreligger et forordningsgrundlag og et budget.
Mette Gjerskov
/Sofie Grønbek Jørgensen
2