Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1264220_0001.png
1264220_0002.png
1264220_0003.png
Den 12. juni 2013
TALEPUNKT
Samråd Q med Udvalget for Landdistrikter og Øer
”Vil ministeren bevare fiskeri-LAG i Danmark i den kommendeprogramperiode?”(Det talte ord gælder)
- Tak for ordet. Jeg tror ikke, at jeg kan tilføje ret meget iforhold til, hvad jeg sagde sidst.- De nuværende Fiskeri-LAG’er er en del affiskeriudviklingsprogrammet, som finansieres af EFF, DenEuropæiske Fiskerifond.- Programperioden udløber i 2013, og fra 2014 afløses EFF afen ny Europæisk Hav- og Fiskerifond. Der kommer også en nylandistriktsfond og et nyt Landdistriktsprogram. Det er derforvigtigt, at vi nu overvejer, hvordan de nye muligheder kananvendes bedst muligt.- Men jeg må sige med det samme, at der ikke er truffet enendelig beslutning i spørgsmålet, og at det er ikke noget, vikan forhandle om her i dag. Den politiske beslutning vil blive
taget på et senere tidspunkt i sammenhæng med de øvrigeprioriteringer i det nye fiskeriudviklingsprogram.
- LAG’erne er Lokale Aktions Grupper, som med støtte fraLanddistriktsmidler eller den Europæiske Fiskerifond givertilskud til lokale initiativer og projekter.- Hver LAG arbejder på grundlag af en lokal udviklingsstrategi,og de kan indstille projekter til at modtage tilskud. De byggerpå lokalt samarbejde for at realisere initiativer og ideer indenfor et afgrænset område.- Vi ved jo, at Fiskeri-LAG’erne har f.eks. givet tilskud tilmindre havne og turistprojekter og til små virksomheder, derforarbejder og sælger fisk lokalt.
- Som det ser ud nu, bliver fiskeri-LAG’erne omfattet af til-skudsmulighederne i den nye fond, men det bliver frivilligt formedlemslandene, om de vil anvende muligheden. Man kanaltså få godkendt et fiskeriudviklingsprogram både med oguden fiskeri-LAG’er. Derfor, vil vi, når vi skal træffe beslut-ning også skulle tage stilling til, om fiskeri-LAG’er skal indgåi det danske program.
2
- De finansielle muligheder kender vi ikke endnu, men jeg haringen forventninger om at få flere midler til et nyt fiskeri-fondsprogram. Og i det nye program skal vi bl.a. bruge demidler, vi får, til at udvikle fiskeriet, så det bliver miljørigtigtog bæredygtigt, og vi skal styrke forskningen og det data-grundlag, som er afgørende for en bedre forvaltning og regule-ring af fiskeriet.- Så vi skal ikke regne med, at der bliver råd til alt. Og vi skal joogså se det i sammenhæng med kystfiskerordningen, som vi joser på i forvejen – det synes jeg i hvert fald vil være super re-levant.- Så skåret ind til benet betyder det, at vi i sidste ende skal vur-dere, hvordan vi prioriterer de midler, der er til rådighed i etnyt program.- Der kan ske en særskilt fiskeriindsats, eller også kan man ladevære. Det, regner vi med, bliver frivilligt. Og beslutningen erikke truffet endnu. For regeringens vedkommende vil det herskulle afvejes i prioriteringen af alle de andre midler, der ogsåskal prioriteres.
3