Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1258894_0001.png
1258894_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
København, den 11. juni 2013Sagsnr.: 20925Dok.nr.: 539059
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 23. maj 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 124 (ULØ Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 124:

”Ministrene bedes i fortsættelse af samrådet 22/5-13 om LAG-midler redegøre nærmerefor det nævnte EU-krav om, at der ikke må udbetales midler før projektet er afsluttet”

Svar:

Jeg har aftalt med ministeren for by, bolig og landdistrikter, at jeg svarer på spørgsmåletpå begge ministres vegne.I henhold til LAG-bekendtgørelserne er der i dag mulighed for at få udbetalt to rater tilprojekter under LAG-ordningerne, hvoraf den ene rate er slutudbetalingen. I forbindelsemed den administrative kontrol af rateudbetaling og slutudbetaling er det et EU-krav, atder skal fremlægges bevis for betalingen. Kravet betyder, at der ikke kan udbetales til-skud, før en udgift er afholdt og faktureret, og det vil den normalt ikke være, før en delaf projektet eller hele projektet er afsluttet.Det har på intet tidspunkt været muligt at udbetale midler på forskud til projekter underLAG-ordningerne, og der er ikke hjemmel til dette i det danske landdistriktsprogram.I EU-forordningsgrundlaget er der en hjemmel til, at medlemsstaten i eget landdistrikts-program kan give mulighed for forskudsudbetaling, dog kun til investeringstilskud ogunder visse betingelser. Helt konkret giver forordningsgrundlaget mulighed for for-skudsudbetaling på op til 50 pct. af investeringstilskud mod, at ansøger stiller en garantipå 110 pct. Muligheden er dog ikke medtaget i det danske Landdistriktsprogram, hvor-for der heller ikke er søgt finansiering hertil på Finansloven.
I Danmark er det vurderet, at EU reglernes krav om garanti vil medføre yderligere ad-ministrative belastninger for ansøger såvel som for udbetalingsorganet, og det vurderesikke at stå mål med den fordel, som en eventuel forudbetaling ville give ansøgeren.Den rateudbetaling, der er mulighed for i dag, er etableret for at forbedre tilsagnshaver-nes likviditet i gennemførelsesfasen.
Mette Gjerskov
/ Ulla Heiden
2