Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1258475_0001.png
1258475_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
10. juni 2013

Besvarelse af spørgsmål 122 alm. del stillet af Udvalget for Landdi-

strikter og Øer den 22. maj 2013 efter ønske fra Anni Mathiesen (V).

Spørgsmål:

I forlængelse af ministeren for by, bolig og landdistrikters svar 15/5-13på US 141 stillet af Anni Matthiesen (V) bedes ministrene redegøre for,hvorledes ministrene vil undersøge muligheden for roaming i Danmark,samt hvornår dette forventes udført?

Svar:

I det spørgsmålets emne hører under Erhvervs – og Vækstministerietsressort, svarer jeg også på spørgsmålet på vegne af ministeren for By,Bolig og Landdistrikter. Det er ifølge telelovgivningen Erhvervsstyrelsen,der som uafhængig telemyndighed har kompetencen til at regulere mulig-heden for roaming i Danmark. Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs-styrelsen, der har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:”Erhvervsstyrelsen undersøger løbende de konkurrencemæssige forholdpå mobilområdet, herunder også mulighederne for at pålægge krav omnational roaming i Danmark. National roaming indebærer, at en kunde,der ikke kan få forbindelse til det mobilnet, hvor kunden er abonnent –for eksempel på grund af manglende dækning det pågældende sted – au-tomatisk får oprettet forbindelse til et andet mobilnet, der har dækning.National roaming er i regulatorisk sammenhæng bl.a. behandlet i telelo-vens afsnit IV om den sektorspecifikke konkurrenceregulering. I henholdtil den sektorspecifikke konkurrenceregulering kan et teleselskab på bag-grund af en såkaldt markedsundersøgelse, der viser, at der ikke er reelkonkurrence på det pågældende marked, pålægges en forpligtelse til atgive andre teleseslskaber adgang til national roaming.En sådan forpligtelse kan imidlertid som enhver anden konkurrenceregu-lerende foranstaltning alene pålægges over for et teleselskab, der har enstærk markedsposition på det pågældende marked.Med de gældende markedsforhold på mobilmarkedet, som er præget afkonkurrence mellem mobilselskaberne, kan det efter den gældende lov-givning ikke pålægges mobilselskaberne at indgå nationale roamingafta-ler. Det vil kræve en revidering af de relevante EU-direktiver, hvis dansklovgivning skal ændres.En løsning med national roaming beror således på, at mobilselskaberne
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
frivilligt indgår gensidige aftaler på kommercielle vilkår.I dag er der eksempelvis indgået aftale mellem HI3G og TDC, således at3-kunder i områder, hvor HI3G ikke har den fornødne dækning, får ad-gang via TDC’s mobilnet.”