Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
Dato: 25. juni 2013
Udvalget for Landdistrikter og Øer
Ministeren for by, bolig og landdistrikters endelige besvarelse af spørgsmål nr. 118ULØ, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Damgaard Larsen (V).Spørgsmål nr. 118:Ministeren bedes oversende udvalget en oversigt over de statslige puljer, tilskudsordninger og alleøvrige midler, der kan ansøges, og som er rettet mod henholdsvis småøer og landdistrikter iøvrigt,med angivelse af hver af disses provenustørrelse i 2013.edSvar:Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter råder over følgende puljer, tilskudsordninger og øvrigemidler, der kan ansøges og som er rettet mod henholdsvis småøer og landdistrikterne i øvrigt.småøerByfornyelse.Den årlige ramme findes på finansloven, kt. 14.53 ByfornyelseAlle kommuner har mulighed for at få del i den ordinære ramme til bygningsfornyelse m.v., som kananvendes i såvel landdistrikter som i byer. Der kan på landsplan meddeles tilsagn på op til 181,9 mio.kr. i 2013.For landdistrikter og småbyer gælder særlige regler for disse midler, idet kommunerne har mulighedfor at støtte nedrivning af tomme erhvervsbygninger i byer med færre end 3000 indbyggindbyggere. Endviderehar kommunerne mulighed for at opkøbe ejendomme og for at yde tilskud til fjernelse af ophobet skrotog affald på ejendomme beliggende i åbent land eller byer med færre end 3000 indbyggere. Det kantilføjes, at den statslige refusion, som normalt udgør 50 pct., er forhøjet i småbyer og åbent land. Dennormaltstatslige refusion for kommunale byfornyelsesudgifter til istandsættelse af beboelse, nedrivning afbeboelse, opkøb af ejendomme samt fjernelse af skrot og affald i byer med færre end 3000indbyggere samt i det åbne land udgør 60 pct. Den statslige refusion til kommunale udgifter tilggerenedrivning af erhvervsbygninger i byer med færre end 3000 indbyggere udgør ligeledes 60 pct.OmrådefornyelseAlle kommuner kan søge om støtte til gennemførelse af områdefornyelse i store såvel som små byer.områdefornyelseEn forudsætning for støtten er, at området rummer en flerhed af væsentlige problemer.Af den årlige udgiftsramme til byfornyelse kan op til 100 mio. kr. anvendes som støtte tilområdefornyelse og bygningsfornyels i områderne.bygningsfornyelseFordelingen sker efter konkrete ansøgninger fra kommunerne, og efter ministeriets skønsmæssigevurdering af behovet for støtte og ud fra udvælgelseskriterier, der er fastsat ved bekendtgørelse.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
De små byer (under 10.000 indbyggere) tildeles forlods 35 mio. kr. til områdefornyelse og 40 mio. kr.til bygningsfornyelse i disse områder.Kommunen skal selv bidrage med mindst det dobbelte af statens støtte.Oplysning og vejledning samt udredning og forsøg vedrørende byfornyelse.I 2013 er afsat i alt 10,3 mio.kr. til igangsættelse af projekter om oplysning og vejledning samtudredning og forsøg vedrørende byfornyelse samt forbedring af byer og boliger.Ministeriet udmelder en gang årligt temaer, hvor indenfor der ønskes igangsat projekter.Alle har mulighed for at søge om støtte. Midlerne fordeles skønsmæssigt ud fra offentliggjorte kriterier.Målet med forsøgsmidlerne er, at der sker en fortsat metodeudvikling og afprøvning af nye, innovativeindsatser, som fremmer udviklingen af vores byer og boliger.LAG-indsatsenDer er i Danmark etableret 57 lokale aktionsgrupper (LAG) under henholdsvis landdistriktsprogrammetog fiskeriudviklingsprogrammet for perioden 2007-2013. Hver af disse grupper er tildelt etadministrationsbudget og en projektramme inden for hvilken, gruppen kan indstille projekter til tilskudtil at skabe nye arbejdspladser og attraktive levevilkår i landdistrikterne og til udvikling ifiskeriområderne.Tabellen viser de årlige rammer til drift af LAG og til tilskud til projekter. Driften underlanddistriktsprogrammet kan udgøre op til 20 % af rammen, og mellem 10 og 20% af rammen underfiskeriudviklingsprogrammet.
Rammerne for 2013 er som følger:LanddistriktsprogrammetLAG i yder- og landkommunerLAG i mellemkommuner95 mio. kr.13,5 mio. kr. EU-midler, der samfinansieres af nationale offentligemidler fra kommuner, regioner m.v.Der er mulighed for at samfinansiere projekter underområdefornyelse og landdistriktspuljen med EU-midler fraprogrammet. Der er ikke aftalt årlige rammer for dennesamfinansiering.
Områdefornyelse oglanddistriktspuljen
FiskeriudviklingsprogrammetLAG i fiskeriområder16 mio. kr. Herudover kommer 10 mio. kr. EU-midler, dersamfinansieres med tilsvarende nationale offentlige midler frakommuner, regioner m.v.
2af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
LanddistriktspuljenDen årlige ramme findes på finanslovens, kt. 14.71.03 Pulje til forsøgsvirksomhed i landdistrikterne.Landdistriktspuljen sigter på at skabe ny aktivitet gennem forsøg, forskning og information, samt atgive inspiration til lignende projekter og aktiviteter andre steder i landet. Puljen er i 2013 på 22,7 mio.kr.Af disse midler går 2,6 mio. kr. til Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, 950.000kr. til Landdistrikternes Fællesråd og 1,1 mio. kr. til Sekretariatet for Sammenslutningen af DanskeSmåøer.Gennem puljen ydes endvidere støtte til tre overordnede typer projekter: Forsøgsprojekter ilanddistrikterne, forsøgsprojekter på de små øer samt forsknings- og informationsprojekter.Følgende ministerier oplyser, at de har de nedenfor anførte puljer, tilskudsordninger ellerandre midler, der kan ansøges, og som er rettet mod henholdsvis småøer og landdistrikter iøvrigt.Transportministerietoplyser om følgende puljer:Pulje til forbedringer af den kollektive trafik i yderområderMed Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedring af den kollektive trafik af 12. juni 2012blev der oprettet en pulje på 57 mio. kr. årligt i hvert af årene 2013-2017 til forbedringer af denkollektive trafik i yderområderne.Støtten ydes med henblik på at understøtte udviklingen af nye ruter m.v. Der kan fra puljen søges ommidler til driftsstøtte, herunder opstartsomkostninger. Det statslige tilskud til drift kan dog højst ydes ien periode på op til 2 år. Der kan endvidere søges om midler til investeringer i infrastruktur, derbidrager til at gøre den kollektive trafik i yderområderne bedre.Ansøgere skal bidrage med samme beløb, som der søges om. Ansøgningsberettigede er kommuner,regioner og trafikselskaber.Der er ansøgningsfrist 1. februar i hvert af årene 2013-2017. I 2013 er der 58 mio. kr. (pl-13) tiluddeling.CykelpuljenMed Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 blev parterne (S, RV, SF, V, K, DF, LA)enige om at afsætte 1 mia. kr. til fremme af cyklismen i Danmark i perioden 2009-2014. Puljenudmøntes årligt, som oftest i første halvår.Omkring 30 pct. af puljen bruges på cykelstier langs statsvejene, mens de resterende omkring 70 pct.går til medfinansiering af især kommunale cykelprojekter efter en ansøgningsrunde.For medfinansieringsprojekterne gælder det, at puljen typisk finansierer 40 pct. af et givent projekt.Projekterne er ofte anlægsprojekter, men kan også være kampagner, ny viden mv.Puljen har finansieret projekter over hele landet, både i landdistrikter og i byerne. Statsvejene liggerofte i mindre tæt befolkede områder, så projekter på statsvejene vil ofte komme landdistrikter til gode.Der var ansøgningsfrist til puljen den 13. april 2013. Det fremgår af FL13, at der er ca. 156 mio. kr. tiludmøntning i 2013.PuljePulje til forbedringer af kollektivtrafik i yderområderCykelpuljenFrist for ansøgning1. februar (2013-2017)13. april i 2013 (fristen varierer,men ligger som regel i foråret)Mio. kr. i 201358156
3af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Pulje til kystbeskyttelse på småøerDer har desuden på finansloven i 2010-2012 været afsat 4 mio. kr. årligt i en pulje til kystbeskyttelsepå småøer, der skulle understøtte indsatsen for nyanlæg, genopretning og udvidelse af eksisterendekystbeskyttelsesanlæg og diger. Midlerne har efter ansøgning til Kystdirektoratet været politiskudmøntet. Der er ikke afsat midler i puljen på finansloven for 2013.Klima-, Energi- og Bygningsministerietoplyser om følgende støtteordninger:Projekt ”Samsø som Fossilfri ø”.Med energiaftalen af marts 2012 blev der bl.a. aftalt et beløb på 9 mio. kr. til Samsø Energiakademi tilanvendelse i årene 2012-15. Beløbet skal anvendes til at arbejde for, at Samsø kan blive fossilfri i2030. Beløbet på 9 mio. kr. er fordelt med 2 mio. kr. i 2012, og 2,5 mio. kr. i hvert af årene 2013-15.Samsø Energiakademi har etableret et ”Fossilfri ø”-sekretariat, som står for anvendelsen afhovedparten af midlerne. Sekretariatet varetager opgaver vedr. planlægning, projektstyring,opgaveløsning samt videnopsamling og videndeling. Herudover anvendes en del af midlerne til en”Fossilfri ø”-arbejdsgruppe samt til projektmøder og konferencer.Henvendelse vedr. tilskud fra midlerne kan rettes til Fossilfri Ø-sekretariatet på Samsø(http://energiakademiet.dk/fossilfri-o/).Øvrige bemærkninger:Energistyrelsen er bekendt med en række særpuljer/tilskudsordninger under andre ministerier og irelation til EU, der eventuelt kan være af interesse i forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet.Disse tilskudsmuligheder omfatter bl.a.:EU uddeler i 2013 31 mio. euro (ca. 230 mio. kr.) til projekter, der handler om Eco-Innovation. Der eransøgningsfrist den 5. september (se yderligere oplysninger her: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/apply-funds/call-proposal/index_en.htm).Region Sjælland har etableret et sekretariat, som skal hjælpe kommunerne med udrulningen af nyeffektiv og vedvarende energiteknologi. Det samlede budget for perioden 2012-15 ventes at udgøre465 mio. kr. (se yderligere oplysninger her:http://www.zealanddenmark.eu/11752/246).
Ministeriet for Fødevarer og Landbrugoplyser følgende:AfgrænsningOrdninger med national medfinansiering i FVM, dvs. der er ikke medtaget puljer, hvor EU-midler under f.eks. Landdistriktsprogrammet er stillet til rådighed for anden nationalmedfinansiering, f.eks. fra landbrugets fonde, kommuner mv. samt MBBL og MIM.De angivne beløb er afsatte bruttobevillinger til rådighed, jf. FL 2013- Der er ikke taget hensyn til/foretaget skøn over, i hvilket omfang bevillingerne rent faktiskudnyttes i 2013- Bruttotal dvs. inkl. EU-delenOrdninger under EU’s fælles landbrugspolitik er ikke medtaget – bortset fra de dele af Art. 68-programmet, der kan sammenlignes med ordningerne under landdistriktsprogrammet.LanddistriktsprogrammetOrdningerne under Landdistriktsprogrammet (LDP) er direkte og indirekte målrettet aktiviteter ilanddistrikterne. Støtteordningerne er EU-medfinansieret med 50-75 pct. af tilskuddet til
4af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
støttemodtagerne således, at den nationale udgift udgør 50-25 pct. af tilskuddet under de enkelteordninger. Der ydes tilskud til 1) Arealbaserede ordninger, dvs. ordninger hvor tilskuddet ydes tildet/de pågældende arealer og 2) Projektordninger, hvor der ydes tilskud til gennemførelse af en bredvifte af projekter i landdistrikterne. Den statslige medfinansiering kommer fra FVM,MIM og MBBL.Særligt vedrørende tilskud til småøerGenerelt er alle ordninger under landdistriktsprogrammet tilgængelig for ansøgere på øerne såfremtstøttebetingelserne i øvrigt kan opfyldes. ”Ø-støtteordningen” er dog forbeholdt landmænd på 31 småog mellemstore øer, jf. beskrivelsen nedenfor.EFF-programmetFødevareministeriets midler under fiskeriudviklingsprogrammet, som medfinansieres af EU- midler fraden Europæiske Fiskerifond, anvendes i princippet over hele landet, hvor der er relevante aktiviteterinden for fiskeri og akvakultur. Fiskeri-LAG-midlerne, som hører under MBBL, anvendes i deudpegede fiskeriområder og dermed i landdistrikter.De øvrige midler anvendes ligeledes hovedsageligt i landdistrikter. Det drejer sig især om tilskud tilinvesteringer inden for fiskeri og akvakultursektoren og om generelle projekter om udvikling, afsætningog bæredygtighed inden for sektoren.Efter aftale mellem Fødevareministeren og de fødevarepolitiske ordførere er afsat i alt 217,6 mio. kr. tilindsatserne i 2013. Heraf er 116,8 mio. kr. EU-midler. Den nationale statslige finansiering er fordeltmed 8 mio. kr. fra MBBL, 33 mio. kr. fra Miljøministeriet og 59,8 mio. kr. fra Fødevareministeriet.Art. 68 – programmetArt. 68 programmet er 100 pct. EU-medfinansiereret under den fælles landbrugspolitik. Der ydes LDP-lignende tilskud til arealer og projekter med henblik på beskyttelse af miljøet mv.Oversigt over ordningerTilskudsordning, ProgramMidler i(mio. kr.)2013
Arealtilskud, LDPUgunstigt stillede områder (Ø-støtteordningen)Udligningsgodtgørelse/ha., derberegnes på baggrund af hele bedriftens jordbrugsmæssigt drevne areal. Støttenkompenserer for særlige ulemper for landbrugsdrift.Miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.Tilskudtil pleje af græs- og naturarealer påprivate og statslige arealer. Målrettet mod Natura 2000-arealer, som er særligtfølsomme naturområder. Derudover ydes tilskud til pleje af arealer uden forNatura 2000-områder med særlig prioritet til de beskyttede naturtyper undernaturbeskyttelseslovens § 3 (enge, heder, moser, overdrev mv.).11,4
338,8
Obligatoriske randzoner.Tilskud til etablering af obligatoriske randzoner langsvandløb mv.Ordningen gennemføres ikke for 2013. Der forventes gennemført ennational de minimis ordning.
95,6
5af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Økologitilskud.Tilskud til førstegangsomlægning af arealer til økologiskproduktionProjektordninger, LDPUdviklingiprimærtlandbrug(miljøteknologi,demonstrations-ogudviklingsprojekter, biomasse mv.). Tilskud til anvendelse af nye miljø- ogklimavenlige teknologier i det primære landbrugserhverv med henblik på at øgeproduktiviteten og samtidig have en positiv effekt for natur, miljø og klima påbedriftsniveau.
28,4
229,0.
Økologivision, investeringsstøtte.Investeringer på økologiske primærbedrifter forat fremme effektive og værdiskabende produktionsformer inden for økologien.Midlerne prioriteres til de dele af den økologiske sektor, der har det størsteuudnyttede vækst- og udviklingspotentiale. 24 mio. af rammen er videreført fra2012.Udvikling i forarbejdningssektoren.Tilskud til investeringer, som kan understøtteden teknologiske udvikling i fødevareindustrien med henblik på at styrkeproduktivitet og værdiskabelse. Delvis øremærkning til forarbejdning aføkologiske råvarer. Pga. lavere EU-medfinansiering 33,2 i stedet for 43,2 mio.Økologifremme.Tilskudtil fremme af produktion og afsætning af økologiskefødevarer, der bl.a. omfatter informations- og markedsføringsaktiviteter, inkl.eksportfremme, rejsehold, omlægningstjek, ERFA-grupper, der fremmernyetablering og omlægning til økologi blandt jordbrugere, samt omstilling afoffentlige køkkener til økologi.Miljø- og naturprojekter.Tilskudtil projekter inden for planlægning, etablering afgræsningsselskaber, etablering af adgangsforhold, jordfordeling, lavbundsjorde,dyrevelfærdstiltag som led i projekter om naturpleje og engangstilskud iforbindelse med tiltag til beskyttelse af natur og miljø samt landskabselementer.Plantegenetiske ressourcer.Tilskud til demonstrationsprojekter vedr. danskebevaringsværdige plantegenetiske ressourcer, gamle plantesorters egnethed tilmiljøvenlig drift mv..Artikel 68, EU-programMiljøstøtte (artikel 68)Arealtilskudtil ekstensivt landbrug og pleje af EU-støtteberettigede samt støtte til afgrødevariation græsarealer. Projekttilskudtiletablering og produktion af flerårige energiafgrøder og etablering af økologiskefrugttræer og bærbuskeFiskeriudviklingsprogrammet (EFF- programmet)Akse 1:Foranstaltninger for fiskerflåden, yngre fiskereAkse 2:Akvakultur, økologisk akvakultur, innovativ forarbejdning af fiskeri- ogakvakulturprodukterAkse 3:Foranstaltninger af fælles interesse, fiskerihavne og vandløbAkse 4:Bæredygtig udvikling af fiskeriområder
64,0
33,2
83,0
35,4
4
229
13,852,4113,826,0
6af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Akse 5:Teknisk bistandEU-støttet nationalt biavlsprogram
11,6
Projektstøtte til udvikling af biavl(3-årigtEU-Program med 50 pct. EU-medfinansiering).Støtte til at forbedre produktionen og afsætningen afbiavlsprodukter i EU (faglig bistand, bekæmpelse af varroatose, rationalisering afstadeflytning, forvaltning af genoprettelsen af bibestanden og samarbejdevedrørende programmer for forskning inden for biavl og biavlens produkter)
7,8 (forheleprogramperioden2013-2015)
Miljøministerietoplyser, at ministeriet har en række ordninger, som er rettet mod naturen. Selvom deikke direkte er målrettet småøer og landdistrikter i øvrigt, ligger naturen typisk i disse områder, hvorforhovedparten af midlerne anvendes her.De relevante ordninger og bevillinger i 2013 fremgår af tabel. Samlet set er der 539 mio. kr. i 2013inden for Miljøministeriets ressort, som er rettet mod naturen.EU-programLDPLDPLDPLDPLDPLDPLDPLDP, i altFFPLIFE+OrdningKommunale vådområder og ådaleTilskud til skovbrugsforanstaltningerOphør med vandløbsvedligeholdNaturforvaltningLodsejererstatningerSikring af skovBæredygtig skovdriftMio. kr. i 2013110625651434210375785323529
VandløbsrestaureringNaturforvaltningsprojekterNationalparkerSamlede ordninger rettet mod naturen
LanddistriktsprogrammetStørstedelen af Miljøministeriets midler, 375 mio. kr. i 2013, ligger inden for Landdistriktsprogrammet(LDP), som administreres af Fødevareministeriet og medfinansierers med EU-midler med mellem 55%og 75%.Kommunerne kan ansøge om tilskud til at etablerevådområder og ådalefor at reducere udvaskningenaf kvælstof og fosfor.Inden forTilskud til skovbrugsforanstaltningerkan lodsejere ansøge om tilskud til privat skovrejsningpå landbrugsjord og pleje af kulturerne i en periode. Endvidere kan der ydes tilskud til skovejere for atgennemføre forskellige foranstaltninger til fordel for naturen.Ophør med vandløbsvedligeholdbruges til kompensation af lodsejere som følge af nedsatdyrkningsværdi på arealer, som periodevis oversvømmes som følge af ændret
7af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
vandløbsvedligeholdelse. Derudover kan kommuner ansøge om tilskud til forundersøgelservedrørende ændret vandløbsvedligeholdelse.Lodsejere, kommuner og andre interessenter kan ansøge om tilskud i ordningenNaturforvaltningtilnødvendige anlæg i tilknytning til projekter og pleje inden for Natura 2000- områderne og tilnødvendige forundersøgelser i forbindelse med disse anlæg.Til ordningenLodsejererstatningerkan private lodsejere og forpagtere ansøge om kompensation iforbindelse med gennemførelse af naturprojekter i Natura 2000-områder.Inden forSikring af skovkan skovejere ansøge om kompensation, hvis de indgår en aftale om sikringaf skovarealer i overensstemmelse med Natura 2000-planer.Inden forBæredygtig skovdriftkan private skovejere ansøge om tilskud til foranstaltninger, derfremmer biodiversiteten i skove uden for Natura 2000-områder.FiskerifondsprogrammetDerudover har Miljøministeriet en ordning til Vandløbsrestaureringer inden for Fiskerifondsprogrammet(FFP) med en bevilling på 78 mio. kr. i 2013. Dele af midlerne kommer fra EU. Kommunerne kan meddenne tilskudsordning søge tilskud til fjernelse af spærringer, åbning af rørlagte strækninger ogudlægning af gydegrus og sten for at forbedre de fysiske forhold i vandløb.LIFE+Endvidere er der LIFE+-puljen med en bevilling på 53 mio. kr. i 2013. Kontoen vedrørernaturforvaltningsprojekter med EU-finansiering, hvor kommunerne kan ansøge om tilskud til udvalgtenaturtyper ifm. Natura 2000-indsatserne (højmoser og heder). Afgrænsningen er fastlagt ift. hvilkemuligheder, der er for støtte under Landdistriktsprogrammet.NationalparkerMiljøministeren opretter Nationalparker, som staten giver tilskud til. Der er en bevilling på 22,5 mio. kr.i 2013 til nationalparkerne Thy, Mols Bjerge og Vadehavet.
Følgende ministerier oplyser, at de ikke har puljer, tilskudsordninger eller andre midler, der kanansøges, og som er rettet mod henholdsvis småøer og landdistrikter i øvrigt. Spørgsmåletgiver dog for disse ministeriers vedkommende anledning til følgende bemærkninger:
Økonomi- og Indenrigsministerietoplyser, at ministeriet hvert år udbetalergenerelle tilskudefter §20 og § 21 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til henholdsvis kommuner med mindreøer (89,7 mio. kr. i 2013) og kommuner på øer uden fast forbindelse (122 mio. kr. i 2013). Detbemærkes, at disse midler ikke kan henregnes til ansøgningsmidler, da der er tale om statslige tilskudtil kommuner
Erhvervs og- Vækstministerietoplyser, at Erhvervsstyrelsen har ikke puljer, tilskudsordninger ellerandre midler, der er direkte rettet mod småøer og landdistrikter i øvrigt. Men styrelsen varetageradministrationen afprogrammer for EU´s strukturfonde– et program for Regionalfonden og et forSocialfonden.
8af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Programmerne dækker hele landet og perioden 2007 13. Kompetencen til indstilling af2007-13.strukturfondsprojekter ligger hos Vækstfora. Det er således muligt for ansøgere fra småøer ogslanddistrikter at søge Vækstfora om disse fonde, blot projekternes indhold ligger inden for rammerneaf programmerne og de regionale erhvervsudviklingsstrategier.Regionalfondsprogrammetsform ål er at styrke den regionale konkurrenceevne og beskæftigelse vedformålat forbedre vækstvilkårene inden for de tre indsatsområder: Innovation, iværksætteri og anvendelsenaf ny teknologiSocialfondsprogrammetsformål er at kvalificere og udvide arbejdsstyrken inden for de fireindsatsområder: Iværksætteri, uddannelse, innovation og anvendelsen af ny teknologi for at skaffedanske virksomheder adgang til kvalificeret arbejdskraft.I forbindelse med godkendelsen af programmerne blev det fastlagt, at 35 % af midlerne skal anvendestil gavn for landets yderområder (og overgangsområderne) under ét. Yderområderne er i dennesammenhæng 16 kommuner, herunder de 27 småøer (se figur 1). Ved udgangen af 2012 lå densamlede yderområdeandel opgjort på tværs af alle projekter på godt 35 pct. Dertil kommer, at der somen enkelt undtagelse i regionalfondsprogrammet er valgt at åbne mulighed for, at enkeltvirksomhederkan søge støtte, hvis disse er hjemmehørende på de 27 danske småøer, samt Læsø, Ærø, Samsø,småøer,Bornholm, Langeland samt Lolland Kommune.Dette er sket af hensyn til de særligt vanskelige vilkår for virksomheder i Danmarks yderste områder.Virksomheder på øerne kan fx få støtte til anlægsinvesteringer.Figur 1: Yderområder 2007-2013 (16 kommuner)2013
Kilde: Erhvervsstyrelsen
Ved udgangen af 2012 var der udisponerede midler for ca. 94 mio. kr. underregionalfondsprogrammet og 162 mio. kr. under socialfondsprogrammet. Disse resterende midlerforventes disponeret inden udgangen af 2013.
9af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Ministeriet for Forskning og Videregående Uddannelseroplyser, at der er initiativer, herunderinnovationsinitiativer, som er målrettet de nævnte områder - hertil kommer puljer, der er direktemålrettet Bornholm.InnovationsinitiativerDet vurderes, at innovationsnetværk i høj grad kommer disse geografiske områder til gode. Som et ledi regeringens vækstpartnerskabsaftaler med regionerne er der oprettet et Forum for klynge- ognetværksindsatsen i Danmark bestående af fem ministerier og de seks regionale vækstfora. Der ersåledes fokus på at sikre en balance i udviklingen af regionalt, nationalt og internationalt stærkeklyngeorganisationer og understøttelse af klyngeskabelse lokalt og regionalt. Klynge – ognetværksorganisationerne modtager typisk medfinansiering fra enten stat, regioner og/eller kommunerafhængig af deres fokus. Uddannelsesministeriet støtter 22 nationale innovationsnetværk. Heraf er 7sekretariater lokaliseret uden for landets fire storbyområder. I gennemsnit deltager 265 virksomhederog 18 enheder fra videninstitutioner i hvert netværk, ideti gennemsnit 80 procent af virksomhederne iinnovationsnetværkene ligger 150 kilometer i radius fra sekretariatet, og godt 80 procent afvirksomhederne er SMV’er.På finansloven for 2013 forventes der under § 19.74.01.75. Samarbejde om innovation ogvidenspredning brugt 64,2 mio. kr. til innovationsnetværkFor så vidt angårvidenkupon-ordningen,der skal fremme samarbejdet mellem små og mellemstorevirksomheder og forsknings- og videninstitutioner med henblik på at udvikle virksomhedernesinnovations- og udviklingskapacitet fordeles ca. 72 % i Danmarks landdistriktskommuner. Videnkuponer i 2013 finansieret dels af finansloven og dels af forskningsreserven. Ordningen forventer atudmønte omkring 45 mio. kr. i 2013.For så vidt angårVidenpilot-ordningenhar Styrelsen for Forskning og Innovation sikret en spredning afvidenpilotprojekter i virksomheder i både landdistriktskommuner og bykommuner via de regionalepartnerskabsaftaler og en løbende dialog og information af de kommunale og lokale erhvervsråd. Forindeværende fordeles ca. 70 % af midlerne i Danmarks landdistriktskommuner og i forbindelse mednye midler styrkes informationsindsatserne i forhold til kommunerne i landdistrikterne gennem en langrække møder rundt omkring i landet. Styrelsen for Forskning og Innovation pålægges et særligt ansvarfor i 2013 at mobilisere yderkommuner til at bruge ordningen. Der er således allerede aftalt etoplysningsmøde på Bornholm. I regeringens finanslovsforslag til finansiering af videnpilot-ordningen erder afsat 52,9 mio. kr. for 2013.Faste tilskud til BornholmUdover ovennævnte innovationsinitiativer yder Ministeriet for Forskning, Innovation og VideregåendeUddannelser tilskud til uddannelsesinstitutioner, der forlægger undervisningsaktiviteter mv. tilBornholm, eller uddannelsesinstitutioner, der medvirker til de forlagte undervisningsaktiviteter mv., tilde ekstraordinære udgifter forbundet med uddannelsesaktiviteten. Bevillingen andrager årligt 2,7 mio.kr.Endvidere ydes et særligt driftstilskud til den selvejende institution Bornholms Akademi, der har tilformål ”at understøtte en regional uddannelses- og forskningsindsats i overensstemmelse med deregionale behov og i samarbejde med både regionale og lokale uddannelses- ogforskningsinstitutioner” på Bornholm. Der er dog ikke tale om en pulje, der kan ansøges, men om etfast driftstilskud, som årligt andrager ca. 1,3 mio. kr.Herudover har Uddannelsesministeriet siden 2003 ydet tilskud til ”Bornholmske vækstinitiativer”.Tilskuddet bygger på en aftale indgået i 2002 mellem ministeriet og Bornholms regionskommune
10af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
(BRK). Aftalen udløb i 2009, men blev med tilsagn af 12. januar 2010 forlænget for perioden 2010-13.I regeringens finanslovforslag er der afsat 5,9 mio. kr. for 2013.Bevillingen gives som et tilsagn til Bornholms Regionskommune, som giver midlerne videre somtilskud til Center for Regional- og Turismeforskning (CRT). På vegne af BRK står CRT for udførelsenaf en række projekter, der kan betegnes som strategisk vigtige for at sikre en videnbaseret udvikling afBornholms regionale økonomi og for opbygningen af et institutionelt forskningsmiljø.Uddannelsesministeriet og BRK godkender centerets årlige handlingsplaner.Professionshøjskolernes institutionstilskudEn andel af professionshøjskolernes institutionstilskud udmøntes på baggrund afprofessionshøjskolernes regionale dækningsområde.Professionshøjskolernes institutionstilskud andrager knap 119 mio. kr. og den del afinstitutionstilskuddet, der er målrettet professionshøjskoler med de største udfordringer i forhold til atoprette et dækkende uddannelsesudbud i dækningsområdet udgør ca. 15 pct.
Skatteministerietoplyser, at ministeriet ikke råder over statslige puljer, tilskudsordninger eller øvrigemidler, der kan ansøges og som er rettet mod henholdsvis småøer og landdistrikter i øvrigt.Ministeriet oplyser i forbindelse med spørgsmålet, at der gælder særlige regler om forhøjetbefordringsfradrag for pendlere, der er bosat i særligt udpegede kommuner (udkantskommuner).
Beskæftigelsesministerietoplyser, at der under ministeriet ikke er puljer, tilskudsordninger mv., deralene kan søges af småøer og landdistrikter. Der er dog en række ordninger med socialt ogbeskæftigelsesorienteret sigte, som også kan søges af foreninger, kommuner, virksomheder mv. i depågældende områder. Det drejer sig om følgende ordninger:Økonomisk støtte til arbejdsmiljørådgivning(FL13 kt.17.21.14.10)Puljen er en refusionsordning, hvorefter der kan ydes 50 pct. refusion af udgifter til dokumenteredeudgifter til arbejdsmiljørådgivning for offentlige og private virksomheder i særligt nedslidningstruedebrancher. Virksomheder kan få økonomisk støtte, hvis de søger rådgivning om, hvordan de kanmindske antallet af arbejdsulykker, forbedre det psykiske arbejdsmiljø eller nedbringe antallet afmedarbejdere, der overbelaster muskler og skelet.Puljen er afsat som led i målretningen af Fonden for forebyggelse og fastholdelse (tidl.Forebyggelsesfonden). Puljen er i 2013 på 10 mio. kr.Central pulje til en særlig beskæftigelsesindsats(FL13kt. 17.41.12.20)Fra puljen kan støttes et bredt spektrum af beskæftigelsesrettede projekter.Der kan ansøges løbende til puljen. Puljen er i 2013 på 3,2 mio. kr.Beskæftigelsesministeren forestår anvendelsen af den centrale pulje efter indstilling fraDe regionale beskæftigelsesråd.Indsats ved større afskedigelser(FL13, kt. 17.46.14.10)De regionale beskæftigelsesråd kan inden for rammerne af bevillingen iværksætte initiativer til at sikreen hurtig og aktiv indsats i forbindelse med større virksomhedslukninger eller større afskedigelser afstor betydning for et lokalområde. På underkontoen er mulighed for at yde tilskud iopsigelsesperioden.Puljen administreres af beskæftigelsesregionerne efter ansøgning. Puljen er i 2013 på 11,8 mio. kr.
11af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Supplerende varslingsindsats(FL13, kt. 17.46.14.20)De regionale beskæftigelsesråd kan inden for rammerne af bevillingen iværksætte initiativer til at sikreen hurtig og aktiv indsats i forbindelse med større virksomhedslukninger eller større afskedigelser afstor betydning for et lokalområde. På underkontoen er mulighed for at yde tilskud efter fratræden.Puljen administreres af beskæftigelsesregionerne efter ansøgning. Puljen er i 2013 på 10,0 mio. kr.Regional pulje til jobrettet opkvalificering(FL13, kt. 17.46.16.10 og 17.46.16.15)Puljen er målrettet langtidsledige eller dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, som efterbeskæftigelsesregionernes vurdering er i særlig risiko for langtidsledighed. Indsatsen skal væremålrettet områder med gode jobmuligheder.Puljen administreres af beskæftigelsesregionerne efter ansøgning. Puljen er i 2013 på 31,3 mio. kr.Opkvalificerende læse-, skrive- og regnekurser for over 30-årige(FL13kt. 17.46.16.20)Puljen kan bruges til at give tilskud til jobcentrenes udgifter til opkvalificerende læse-, skrive- ogregnekurser for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere over 30 år, som ikke har enungdomsuddannelse.Puljen administreres af beskæftigelsesregionerne efter ansøgning. Puljen er i 2013 på 25,5 mio. kr.Opkvalificerende læse-, skrive- og regnekurser for under 30-årige(FL13, kt. 17.46.27.30)Puljen kan bruges til at give tilskud til jobcentrenes udgifter til opkvalificerende læse-, skrive- ogregnekurser for unge under 30 år, som ikke har en ungdomsuddannelse.Puljen administreres af beskæftigelsesregionerne efter ansøgning. Puljen er i 2013 på 26,0 mio. kr.Job- og opkvalificeringspakker til bogligt svage unge(FL13, kt. 17.46.70.45)Bevillingen kan bruges til at give bogligt svage unge under 30 år bedre mulighed for opkvalificering,når de får et job på almindelige vilkår eller bliver ansat med løntilskud på det private arbejdsmarked.Det vil senere blive udmeldt, hvordan puljen udmøntes i 2013. Puljen er i 2013 på 5,1 mio. kr.Fagpilotordning(FL13,kt. 17.46.71.10)Ordningen indebærer, at små og mellemstore virksomheder kan få tilskud i mindst seks måneder oghøjst 12 måneder til at ansætte en ung nyudlært håndværker under 30 år.Ansøgningerne behandles i den rækkefølge, de modtages. Puljen er i 2013 på 7,0 mio. kr.Jobrotation(FL13, kt.17.46.75.10)Offentlige og private arbejdsgivere kan søge Arbejdsmarkedsstyrelsen om jobrotationsydelse fra delokale jobcentre. Formålet med ordningen er at give beskæftigede, der har en kortere eller mellemlangvideregående uddannelse (KVU og MVU) mulighed for at opkvalificere deres uddannelse og samtidiggive ledige mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet. Ansøgere kan være private, kommunaleog statslige institutioner.Ansøgningerne behandles i den rækkefølge, de modtages. Puljen er i 2013 på 89,4 mio. kr.Bekæmpelse af ungeledighed(FL13, kt.17.49.19.10)Bevillingen kan bl.a. anvendes til større forsøg og mindre lokale projekter, der afprøver en målrettet,aktiv indsats for unge ledige i matchgruppe 2 og 3. Formålet er at igangsætte initiativer, der målrettetkan bekæmpe ledigheden blandt unge, herunder at fastholde unge i uddannelse.Det har været afholdt ansøgningsrunde i 2012, der omfatter perioden 2012-2014.Bevillingen er i 2013 på 35,4 mio. kr.Brobygning til uddannelse(FL13, kt. 17.49.19.20)Puljens formål er at udvikle, etablere og iværksætte brobygningsforløb, hvor unge får mulighed for atblive indsluset på en erhvervsskole, f.eks. i form af et for-forløb på en konkret uddannelse. Brobygning
12af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
kan etableres til såvel erhvervsskoler som til øvrige uddannelsesinstitutioner, som f.eks. VUC.Målgruppen for brobygningsforløbene er unge dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere uden enerhvervskompetencegivende uddannelse.Det har været afholdt en samlet ansøgningsrunde vedr. bekæmpelse af ungeledighed for perioden2012-2014. Puljen er i 2013 på 31,0 mio. kr.Praktikkonsulenter(FL13,kt. 17.49.19.30)Der kan gennem puljen ydes tilskud til ansættelse af praktikkonsulenter på erhvervsskolerne, der skalhjælpe unge, der deltager i et brobygningsforløb, med at finde praktikpladser samt fungere som engennemgående voksen i den unges uddannelse.Det har været afholdt en samlet ansøgningsrunde vedr. bekæmpelse af ungeledighed for perioden2012-2014. Puljemidlerne for 2013 udgør 10,0 mio. kr.Opsøgende indsats overfor selvforsørgede(FL13, kt. 17.49.42.10)Puljen har til formål at forbedre integrationen og arbejdsmarkedstilknytningen for nydanskere, derforsørges af ægtefæller. Bevillingen er afsat til initiativer, der understøtter den målrettede, opsøgendeindsats over for denne målgruppe med henblik på at få flere ægtefælleforsørgede i ordinærbeskæftigelse, virksomhedspraktik eller i job med løntilskud. Indsatsen har endvidere til formål atstyrke ligestillingen i hjemmet og på arbejdsmarkedet.Puljen af afsat som led i satspuljeaftalen for 2012. Puljen er i 2013 på 12,1 mio. kr.Virksomhedskonsulenter vedrørende unge med særlige behov(FL13, kt.17.51.12.10)Bevillingen kan anvendes til ansættelse af flere virksomhedskonsulenter i jobcentrene i udvalgtekommuner med henblik på en ekstra indsats for unge udviklingshæmmede med særlige behov.Bevillingen udgør 3,1 mio. kr. i 2013.Rådgivning til virksomheder med fleksjobansatte med psykiske lidelser(FL13, kt. 17.51.14.30)For at forbedre muligheden for fleksjobansættelse for personer med psykiske lidelser etableres enordning, der giver virksomheder mulighed for rådgivning om konkrete problemstillinger og til generelbistand i forbindelse med ansættelse af mennesker i fleksjob med psykiske lidelser. Der indgås aftalemed en relevant aktør, der har særlig kompetence og kendskab til målgruppen. Bevillingen udgør 5,0mio. kr. i 2013.Fleksjobværksteder(FL13, kt.17.51.14.40)Der etableres et forsøg, hvor kommuner kan indgå samarbejdsaftaler med større virksomheder om atetablere fleksjobværksteder på virksomheden. Samarbejdsaftalen kan eventuelt kombineres med enaftale om, at virksomheden ansætter et bestemt antal personer i fleksjob. Der afsættes 10 mio. kr. i2013 til forsøg med fleksjobværksteder.Bevillingen udgør 10,0 mio. kr. i 2013.Udvikling af den sociale indsats på det rummelige arbejdsmarked(FL13, kt.17.59.21.10.)Bevillingen anvendes til den fortsatte udvikling af den aktive sociale arbejdsmarkedsrettede indsats ogdermed indsatsen for et rummeligt arbejdsmarked, virksomhedernes sociale ansvar og en øget centralindsats. Tilskudsmodtagere vil typisk være virksomheder, frivillige organisationer, andre aktører samtkommuner og anden offentlig myndighed mv. For at sikre lokalt ejerskab til projekterne kan der skelokal medfinansiering.Bevillingen udgør 21,6 mio. kr. i 2013.
13af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Svage grupper i kanten af arbejdsmarkedet(FL13, kt.17.59.21.15)Puljen støtter beskæftigelsesfremmende aktiviteter, der hjælper svagtstillede ledige med at opnåbeskæftigelse. Tilskudsmodtagere kan være virksomheder, frivillige organisationer, andre aktører,forskningsinstitutioner samt kommuner og anden offentlig myndighed mv.Bevillingen udgør 11,6 mio. kr. i 2013.Støtte til handicappede(FL13, kt. 17.59.21.20)Puljen har til formål at yde en særlig indsats over for personer med handicap med henblik på atintegrere og fastholde dem på arbejdsmarkedet. Tilskudsmodtagere kan bl.a. være virksomheder,frivillige organisationer, selvejende institutioner, andre aktører, forskningsinstitutioner samt kommunerog anden offentlig myndighed mv.Bevillingen udgør 16,0 mio. kr. i 2013.Selvaktiveringsgrupper for seniorer(FL13, kt. 17.59.31.15)Aktiviteten består af etablering af netværk til jobsøgning, projektudvikling, afklaring afuddannelsesbehov for målgruppen, videns- og erfaringsformidling for erhvervsaktive seniorer samtprojekter til fremme af nye jobområder for seniorer, f.eks. hjemmearbejdspladser, vikarjobs og nyeforretningsinitiativer. Puljen kan endvidere støtte tværgående og koordinerende aktiviteter mv.,herunder kurser og landskoordinatorer.Bevillingen udgør 6,3 mio. kr. i 2013.
Social og Integrationsministerietoplyser, at ministeriets nuværende ansøgningspuljer mv. først ogfremmest afgrænses af de målsætninger inden for ministeriets ressort, som puljerne skal medvirke tilat realisere og ikke som udgangspunkt af den geografiske placering af de aktiviteter, der finansieres afpuljerne. Ministeriet bevilliger således midler til aktiviteter, som gennemføres i de dele af landet, som iudvalgsspørgsmålet defineres som ”småører og landdistrikter”, men ministeriets puljer mv. er ikkemålrettet specifikt disse områder.På den baggrund vurderes det, at der, i relation til udvalgsspørgsmålet, ikke findes relevante puljermv. på Social- og Integrationsministeriets ressort.
Forsvarsministerietoplyser,at driften af Christiansø ligger under Forsvarsministeriets ressort (ogfinanslovsparagraf), men det er ikke en ansøgningspulje.
Ministeriet for Ligestilling og Kirkeoplyser, at ministeren for ligestilling og kirke har ansvaret forfastsættelse og udmøntning af Den folkekirkelige Udligningsordning, som fortrinsvist udmøntes tillanddistrikter og øer jf. nedenfor. Det skal bemærkes, at udligningsordningen hverken indeholderstatslige midler, kan søges om eller er særligt rettet mod småøer og landdistrikter.I henhold til økonomilovens § 13, stk. 1, (Lovbekendtgørelse nr. 298 af 14. marts 2013, Lov omfolkekirkens økonomi), kan der ydes et tilskud til nedsættelse af kirkelige ligningsbeløb i kommunen.Det samlede tilskudsbeløb er for 2013 fastsat til 105,1 mio. kr.Ordningen indebærer, at der udbetales et tilskud til nedsættelse af det kirkelige ligningsbeløb ikommunerne. Udligningstilskuddet beregnes ud fra følgende kriterier: Såfremt udskrivningsgrundlagetpr. kirke opgjort på kommunerne udgør mindre end 60 pct. af landsgennemsnittet, udbetales et tilskud
14af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
svarende til 35 pct. af differencen mellem på den ene side kommunens udskrivningsgrundlag i procentaf landsgennemsnittet for udskrivningsgrundlag pr. kirke og på den anden side grænsen på de 60 pct.af landsgennemsnittet. Der er fastsat en bagatelgrænse, således at der ikke udbetales tilskud under100.000 kr.Ministeren for ligestilling og kirke fastsætter for hvert år udligningstilskuddets størrelse. Fordelingen afudligningstilskuddet foretages efter ovenstående algoritme, som tilgodeser områder med et lavtudskrivningsgrundlag pr. kirke. Rent praktisk betyder det dog, at landdistrikter og øer genereltmodtager tilskuddet jf. vedlagte bilag over modtagere af udligningstilskud 2013.Udligningstilskuddet er finansieret af fællesfondens budget. Fællesfonden er ikke en fond i juridiskforstand, men er folkekirkens fælleskasse. Fællesfonden er primært - og fuldt ud forudligningstilskuddet vedkommende – finansieret af kirkeskatten som opkræves af folkekirkensmedlemmer.Oversigt over fordeling af udligningstilskud 2013
Kommunenr.
Kommunenavn
Kirkeskat i2012(pct.)1,01%1,10%1,23%1,17%0,97%1,05%1,04%1,15%1,10%1,20%1,27%1,20%1,00%1,00%1,03%1,50%1,05%1,08%1,20%1,00%1,28%0,95%1,18%1,30%1,20%1,15%1,20%1,19%-
Tilskudi 2012(kr.)1.090.000922.00011.381.0006.486.000661.0001.457.0004.644.0005.241.0001.221.0002.866.0004.299.000367.0003.629.0006.045.0001.483.0002.079.0002.000.000596.0008.871.0006.605.00012.656.0003.564.0006.170.000815.0004.644.0001.846.0001.495.000596.000103.729.000
Tilskudi 2013(kr.)1.178.000895.00011.646.0006.505.000909.0001.682.0004.698.0005.239.0001.249.0003.288.0003.836.000374.0003.447.0005.990.0001.348.0002.097.0002.404.000622.0008.941.0006.787.00012.552.0003.378.0006.163.000780.0004.680.0002.017.0001.597.000775.000105.077.000
326336360376420430480482492550665671706707710741760766773779787791820825840846849860
KalundborgStevnsLollandGuldborgsundAssensFaaborg-MidtfynNordfynLangelandÆrøTønderLemvigStruerSyddjursNorddjursFavrskovSamsøRingkøbing-SkjernHedenstedMorsøSkiveThistedViborgVesthimmerlandLæsøRebildMariagerfjordJammerbugtHjørring
15af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
De øvrige ministerieroplyser, at de ikke har puljer, tilskudsordninger eller andre midler, der kanansøges, og som er rettet mod henholdsvis småøer og landdistrikter i øvrigt.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
16af16Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk