Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1254392_0001.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-301-00279Den 29. maj 2013
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 9. maj 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 108 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletaf udvalgsformanden Hans Christian Schmidt (V) på udvalgets vegne.

Spørgsmål nr. 108 (ULØ alm. del)

Hvad kan ministeren oplyse, om skarvbestanden på Sejerø, herunder i forhold tiltorskebestanden i Sejerøbugten, og vil ministeren overveje at åbne op for enændring af forvaltningsplanen for skarv, herunder evt. tillade jagt på skarven påSejerø?

Svar

Naturstyrelsen har overfor mig oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:”Når der spørges til en skarvbestand på en ø vil man normalt opfatte det som etspørgsmål om en ynglebestand. Skarven yngler ikke på Sejerø, men i farvandetomkring Sejerø findes der rastende skarver fra vestsjællandske kolonier, som søgerføde langs kysterne, herunder i Sejerøbugten.Naturstyrelsen har forelagt spørgsmålet om torskebestanden i Sejerøbugten irelation til skarver for NaturErhvervstyrelsen. NaturErhvervstyrelsen har i denforbindelse indhentet bemærkninger fra DTU Aqua, som oplyser, at de kystnærebestande af fisk generelt er gået tilbage. Det gælder også for torskebestanden iKattegat. DTU Aqua har desuden udtalt, at den historisk lave torskebestand i heleKattegat ikke kan relateres til skarvens udbredelse. Tidligere undersøgelser fraandre områder tyder dog på, at skarv lokalt kan have en vis indvirkning på en lokalfiskebestand. DTU Aqua har ingen undersøgelser, der kan belyse om dette også ertilfældet i Sejerøbugten.Den gældende skarvforvaltningsplan fra 2009 samt jagt- og vildtforvaltningslovengiver allerede nu en række muligheder for at søge dispensation til regulering afskarv, der hvor de gør skade på fiskeri og fiskebestande. Ansøgning om reguleringkan ske via Naturstyrelsens hjemmeside. I 2012 blev der givet 89 tilladelser tilregulering af skarver i Danmark.En revision af forvaltningsplanen er planlagt igangsat i 2014.Aktuelle problemstillinger knyttet til skarvspørgsmål drøftes løbende i en arbejds-gruppe, bestående af Danmarks Jægerforbund, Danmarks Sportsfiskerforbund,Danmarks Fiskeriforening, Dansk Fritidsfiskerforbund, Dyrenes Beskyttelse samtDansk Ornitologisk Forening. Naturstyrelsen koordinerer arbejdet. Derudover erNaturErhvervstyrelsen, DCE samt DTU Aqua repræsenteret som sagkyndige.”På baggrund af ovenstående finder jeg ikke umiddelbart anledning til en ændringaf den nuværende forvaltningsplan.
Pia Olsen Dyhr
/
Sven Koefoed-Hansen
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk