Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
ULØ Alm.del
Offentligt
1258399_0001.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
København, den 10. juni 2013Sagsnr.: 20709Dok.nr.: 537823
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 9. maj 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 107 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 107:

”Vil ministeren overveje at øremærke noget af ministerens støtteordning på150 mio. kr. til miljøvenlige staldanlæg til de små øer?”

Svar:

Jeg henviser til mit svar den 15. april 2013 på spørgsmål S 1566, stillet af Per Clausen(EL), om bedre dyrevelfærd i de danske svinestalde, hvoraf det fremgår, at”Fødevareministeriet afsætter i 2013 i alt 150 mio. kr. til miljøteknologi i nyestaldanlæg under Landdistriktsprogrammet. Denne fokusering på nye stalde sker for atfremme den grønne omstilling og støtte større projekter, hvor erhvervet har peget på, aten indsats i særlig grad kan bidrage til at skabe vækst.”Ansøgere fra små øer er velkomne til at søge om tilskud til miljøvenlige staldanlæg,men de kan ikke få en særlig prioritering. Ordningens formål er at formindskeudledningen eller forbruget af f.eks. ammoniak, lugt eller sprøjtegift mestomkostningseffektivt. Den afledte effekt af støtten vil være vækst og arbejdspladser ilandbruget, slagterierne og byggeriet. Der er bl.a. taget initiativ til ordningen på grundaf de mange millioner smågrise, der køres til Tyskland.Kommer der flere ansøgninger, end der er afsat midler til, prioriteres ansøgningerneefter omkostningseffektiv reducering af forbrug eller udledningen. Altså det sundeøkonomiske princip om mest miljø for pengene.
Mette Gjerskov/Ulla Heiden